Mononukleóza je infekčné ochorenie, ktoré spôsobuje Epstein‐Barrovej vírus (EBV). Najčastejšie sa vyskytuje u malých detí, dospievajúcich a mladších dospelých, najmä u tých s oslabenou imunitou alebo pod neustálym stresom. Neoddeliteľnou súčasťou liečby mononukleózy je úprava stravy. Ktoré potraviny sú vhodné a ktorým je lepšie sa vyhnúť?
Obsah článku:
Mononukleóza – ako sa prenáša, prejavuje a lieči?
V Slovenskej republike je infekčná mononukleóza pomerne časté ochorenie. Mononukleózou sú ohrozené hlavne osoby s oslabenou imunitou a mladí ľudia vo veku od 15 do 24 rokov.
Mononukleóza sa prenáša iba priamym kontaktom, a to najčastejšie slinami – napríklad zdieľaním predmetov dennej potreby (zubné kefky, poháre, fľaše na pitie, rúže…), strkaním požičaných detských hračiek do úst, zdieľaním desiaty medzi spolužiakmi alebo bozkávaním. Práve preto sa tiež infekčná mononukleóza nazýva „choroba z bozkávania“. Menej často dochádza k prenosu mononukleózy krvnou cestou.
Medzi najčastejšie príznaky mononukleózy patrí:
- horúčka
- silná únava a vyčerpanie
- bolesť hlavy
- bolesť v krku
- zdurenie lymfatických uzlín v oblasti hlavy a krku
- ťažké prehĺtanie
- postihnutie pečene a sleziny
Proti mononukleóze, žiaľ, neexistuje očkovanie, ktoré by zabránilo vzniku nákazy. Vírus mononukleózy navyše v tele zostáva po celý život v latentnom stave (tzv. spí). Dobrou správou je, že po prekonanom ochorení získava človek proti ochoreniu protilátky, takže už nemôže plne ochorieť.
Pri oslabení imunity alebo inej infekcii sa môže vírus znovu aktivovať, ale znovu aktivovaná mononukleóza sa neprejavuje žiadnymi príznakmi. Človek po prekonanej mononukleóze však môže byť zdrojom nákazy pre všetkých, ktorí ochorenie ešte neprekonali.
Liečba mononukleózy sa zameriava hlavne na potláčanie jednotlivých príznakov – podávajú sa lieky na zníženie horúčky a musí sa dodržiavať oddychový režim. Antibiotiká na mononukleózu nezaberajú, pretože ide o vírusové ochorenie.
V prípade ťažšieho priebehu ochorenia môže lekár predpísať kortikoidy, antibiotiká (podávajú sa len pri superinfekcii) alebo je nutná hospitalizácia v nemocnici. Neoddeliteľnou súčasťou liečby je aj úprava stravy. Pri infekčnej mononukleóze sa odporúča upravená pečeňová diéta.
Základné princípy diéty pri mononukleóze
- Diéta pri mononukleóze sa podobá pečeňovej diéte, ale nie je tak striktná a obmedzujúca.
- Je to pestrá a nutrične vyvážená strava, ktorá zahŕňa ľahké diétne jedlá.
- Obmedzujú sa tučné, ťažko stráviteľné a korenené jedlá.
- V jedálničku by sa nemali objavovať vyprážané a fritované pokrmy.
- Odporúča sa jesť pravidelne (aspoň 5× denne) v menších dávkach.
- Jedlo by sa malo pripravovať šetrným spôsobom.
- Platí úplný zákaz alkoholu.
- Hodí sa pri krátkodobom dodržiavaní počas ochorenia a krátko po ňom.
Čo je diéta pri mononukleóze a ako funguje?
V princípe ide o uvoľnenú pečeňovú diétu. Mononukleóza je totiž vírusové ochorenie, ktoré postihuje pečeň a slezinu. Práve pečeň napadnutá vírusom mononukleózy funguje obmedzene a je pre ňu náročnejšie vykonávať všetky energetické a metabolické procesy. Diéta pri mononukleóze má preto za úlohu podporiť čo najrýchlejšie zotavenie pečene a uľahčiť jej prácu.
Diétu pri mononukleóze je nutné dodržiavať aspoň do tej doby, než sa zlepšia pečeňové testy. Potom je možné diétu postupne uvoľniť (podľa odporúčania lekára) a táto diéta sa drží aspoň 2 až 3 mesiace.
Liečba mononukleózy trvá približne 6 mesiacov. V priebehu prvých troch mesiacov by sa mal človek navyše vyhýbať intenzívnym športom alebo fyzicky náročným aktivitám, ktoré by mohli zhoršiť jeho zdravotný stav.
Hlavné princípy diéty pri mononukleóze
- Hlavným zmyslom diéty pri mononukleóze je šetriť pečeň, preto sa odporúča uvoľnená pečeňová diéta.
- Diéta sa zameriava na konzumáciu čerstvých, prirodzených a nutrične hodnotných potravín.
- V jedálničku sa obmedzujú priemyselne spracované potraviny, sladkosti, vyprážané a tučné jedlá.
- Nevhodné sú nadúvavé alebo ťažko stráviteľné potraviny a korenené pokrmy.
- Na prípravu jedla volíme šetrné technologické postupy, ako je varenie alebo dusenie, pečenie bez použitia tuku alebo pečenie v alobale.
- Dôležité je jesť pravidelne (aspoň 5× denne) v menších dávkach.
- Platí úplný zákaz konzumácie alkoholických nápojov.
Ako vyzerá jedálniček pri mononukleóze?
V minulosti sa pri infekčnej mononukleóze odporúčala prísna pečeňová diéta s obmedzením tukov. Dnes sa už od takejto diéty upúšťa, pretože pri jej dodržiavaní hrozí nedostatočný príjem esenciálnych mastných kyselín a vitamínov rozpustných v tukoch, ktoré sú pre človeka po prekonanej mononukleóze nesmierne dôležité.
Diéta pri mononukleóze nie je tak prísna ako kedysi a vychádza sa zo zásad zdravého stravovania. Diéta pri infekčnej mononukleóze sa zameriava na to, aby človek prijímal všetky potrebné živiny, minerálne látky, vitamíny, antioxidanty, kvalitné bielkoviny, vlákninu a ďalšie dôležité látky. Z tohto dôvodu by sa mala jesť ľahká a nutrične vyvážená strava.
Diétu pri mononukleóze by mal človek vždy konzultovať so svojím ošetrujúcim lekárom a najlepšie tiež s nutričným terapeutom. Potreba dodržiavania diéty závisí na rozsahu poškodenia pečene a individuálnej znášanlivosti potravín.
Bez vyprážania a alkoholu
Hlavným pravidlom je vyhýbať sa vyprážaným jedlám a predovšetkým alkoholu. Vhodné je vynechať aj nezdravé vysoko priemyselne spracované potraviny a sladkosti. Naopak, každá porcia jedla počas dňa by mala obsahovať poriadnu dávku zeleniny alebo ovocia a kvalitné bielkoviny (napríklad mliečne výrobky, chudé mäso, ryby, strukoviny a pod.).
Postup prípravy jedál
Dôležitý je tiež spôsob prípravy jedla, ktorý by mal byť šetrný. Odporúča sa používať varenie alebo dusenie, pečenie bez použitia tuku (podlievame vodou alebo zeleninovým vývarom), príprava na pare a pečenie v alobale. Dobrým pomocníkom v kuchyni pre vás bude tlakový hrniec, zapekacia miska či teflónová panvica. Nevhodné je vyprážanie, fritovanie a pečenie na tuku.
Zdravé tuky do diéty patria
Tuky sa z jedálnička nevylučujú, pretože sú pre človeka zdrojom prospešných omega-3 mastných kyselín a vyššie spomínaných vitamínov rozpustných v tukoch. Tuky by mali v jedálničku zaujímať približne 30 % z celkového energetického príjmu.
Pri mononukleóze sa o dosť viac zameriavame na správny výber tukov. Úplne nevhodné sú prepálené tuky a šetriť by sa malo aj s príjmom nasýtených tukov, ktoré sa vyskytujú v tučnom mäse, plnotučných mliečnych výrobkoch, masle, masti či slanine.
Vhodné sú naopak zdravé tuky v podobe rastlinných olejov, avokáda, olív a pri dobrej tolerancii pacienta aj oriešky a semienka. V neposlednom rade je dôležité dodržiavať pitný režim (aspoň 2 litre tekutín za deň) a pravidelnosť v jedle. V rámci liečby mononukleózy sa odporúča jesť 5 až 6 menších porcií jedla denne.
Potraviny, ktoré pri mononukleóze prospievajú, a ktoré naopak škodia
Vhodné potraviny
- ovocie – takmer všetko (v akútnej fáze ochorenia sa vyhýbame ovociu so šupkou a zrniečkami – jahody, maliny, ostružiny, ríbezle, figy, egreše, melón, kivi)
- zelenina – mrkva, zeler, petržlen, paradajky, šalát, tekvica, patizón, cvikla, čierna reďkev, cuketa, chren
- mlieko a mliečne výrobky – biele jogurty do 3 % tuku, nízkotučný a polotučný tvaroh, syry do 30 t.v.s., cottage syr, mozzarella light, neochutený kefír, nízkotučné a polotučné mlieko
- chudé mäso – kuracie prsia, morčacie prsia, bravčové stehno, bravčová panenka, chudé hovädzie zadné mäso, teľacie mäso, králik, netučné ryby, dusená šunka s vysokým podielom masa
- pečivo – celozrnné a žitné pečivo (ideálne deň staré)
- prílohy – ryža, cestoviny, zemiaky, bataty, kuskus, pohanka, pšeno, quinoa, amarant
- tuky – olivový, ľanový, avokádový olej, čerstvé maslo (v malom množstve)
- vajcia – bielky neobmedzene, celé vajcia v obmedzenom množstve podľa individuálneho odporúčania
- korenie – bazalka, petržlen, pažítka, majoránka, kôpor, tymian, bobkový list, ligurček, kmín, sladká červená paprika
- nápoje – voda, čaj, riedené ovocné a zeleninové šťavy, neperlivé minerálne vody
- dezerty – pudingy, nákypy, piškóty a piškotová buchta
Nevhodné potraviny
- plnotučné mliečne výrobky – smotanové jogurty, syry s obsahom tuku 40 % a viac, plnotučné mlieko, tučný tvaroh, ochutené mliečne výrobky, pikantné syry, šľahačka, smotana
- tučné mäso – tučné hovädzie, tučné bravčové, kura s kožou, hus, kačica zabíjačkové výrobky, salámy, paštéty, klobásy, nakladané mäso
- údené, nakladané a konzervované ryby
- vnútornosti a zverina
- pečivo – čerstvé pečivo, krehké pečivo, pečivo z lístkového a kysnutého cesta
- prílohy – knedľa
- tuky – masť, maslo
- ostré korenie – čili, karí, čierne korenie, sójová omáčka, Maggi, masox, worchesterová omáčka
- vyprážané a fritované jedlá
- nadúvavá zelenina – cesnak, cibuľa, kapusta, kel, karfiol, brokolica, kaleráb, reďkvičky, sterilizovaná zelenina
- strukoviny a huby
- orechy, kokos a mak (pri uvoľnenej diéte možno zaradiť v primeranom množstve)
- alkohol
- kakao a čokoláda (pri uvoľnenej diéte možno zaradiť v malom množstve)
- slané pochutiny a sladkosti
- pultové nátierky
- sýtené nápoje, energetické drinky a sladené nápoje
- silná káva
Výhody diéty pri mononukleóze
Diéta pri mononukleóze je predovšetkým liečebná diéta, čiže má za úlohu zmierniť príznaky tohto nepríjemného ochorenia. Okrem toho má táto diéta aj ďalšie výhody, medzi ktoré patria:
- dôraz na výber zdravých jedál a čo najmenej priemyselne spracovaných potravín
- pravidelnosť v stravovaní
- zvýšený prísun ovocia a zeleniny
- zdravý spôsob varenia
- zníženie spotreby nasýtených tukov a trans-mastných kyselín
- zvýšený prísun omega-3 mastných kyselín
- eliminácia alkoholu
- dostatočný príjem vlákniny, bielkovín, vitamínov, minerálnych látok, antioxidantov
Nevýhody a riziká diéty pri mononukleóze
Aj pri tejto diéte je hlavnou nevýhodou obmedzenie výberu jedál. Diéta síce nie je taká prísna, ale stále má určité obmedzenia. Aby navyše človek diétu neporušil a nepriťažilo sa mu, musí si jedlá väčšinou pripravovať sám. Práve preto sa táto diéta hodí iba na krátkodobé dodržiavanie, konkrétne až do zlepšenia zdravotného stavu po prekonanej mononukleóze.
Pre koho je diéta pri mononukleóze vhodná?
Okrem infekčnej mononukleózy je táto diéta použiteľná aj pri žltačke alebo inom ochorení pečene. Dodržiavanie tejto diéty je vždy nutné konzultovať s ošetrujúcim lekárom a ideálne aj s nutričným terapeutom alebo nutričným špecialistom. Vzhľadom k obmedzenému výberu potravín sa úplne nehodí na dlhodobé dodržiavanie u zdravých ľudí.
Ukážkový jedálniček pri mononukleóze
- Raňajky: Ryžová kaša so strúhaným jablkom, čaj
- Desiata: Žitný rožok s tvarohovou nátierkou a pažítkou, šalátová uhorka
- Obed: Prírodný kurací plátok s varenými zemiakmi, dusená mrkva
- Olovrant: Kefír s banánom
- Večera: Kuskus s cuketou a 30% syrom
Záverečné zhrnutie: Čo si z článku odniesť?
- Infekčná mononukleóza je vírusové ochorenie, ktorého liečba sa nezaobíde bez úpravy jedálnička.
- Pri liečbe mononukleózy pomáha diéta šetrná k pečeni.
- Diéta pri mononukleóze odporúča chudé mäso, ryby, zeleninu a ovocie, celozrnné a žitné pečivo, nízkotučné mliečne výrobky, kvalitné rastlinné tuky a dostatok tekutín.
- Na druhej strane radí vyhýbať sa tučným mäsám, údeninám, plnotučným mliečnym výrobkom, vyprážaným jedlám, polotovarom, sladkostiam, spracovaným potravinám a alkoholu.
Zdroje
1. Rozsypal, H. (2015). Základy infekčního lékařství. 1. vydání. Praha: Karolinum, 566 s. ISBN 978-80-246-2932-2.
2. Ambrožová, H. (2005). Infekční mononukleóza. Pediatrie pro praxi, 5, 244–246.
3. Pavelka, J. (2014). Infekční mononukleóza – racionální přístup k diagnostice a léčbě. Pediatrie pro praxi, 15(4), 191–193.
4. Kleinerová, J. (2008). Infekční mononukleóza. Medicína pro praxi, 5(10), 372–374.
5. Smíšková, D. (2012). Infekční mononukleóza a další onemocnění vyvolaná virem Epsteina a Barrové. Interní medicína, 14(6 a 7), 261–263.
6. Balfour, H. H. Jr, Dunmire, S. K., & Hogquist, K. A. (2015). Infectious mononucleosis. Clinical & Translational Immunology, 4(2), e33.
7. https://www.fnol.cz/pdf/pacientske_brozurky/ORL_Infekcni%20mononukleoza.pdf
8. Dunmire, S. K., Hogquist, K. A., & Balfour, H. H. (2015). Infectious Mononucleosis. Current Topics in Microbiology and Immunology, 390(Pt 1), 211–240.
9. Hajdarevic, B., Vehabovic, I., Catic, T., & Masic, I. (2020). The Role of Diet Therapy in the Treatment of Liver Disease. Materia Socio Medica, 32(3), 200–206.10. Jamioł-Milc, D., Gudan, A., Kaźmierczak-Siedlecka, K., Hołowko-Ziółek, J., Maciejewska-Markiewicz, D., Janda-Milczarek, K., & Stachowska, E. (2023). Nutritional Support for Liver Diseases. Nutrients, 15(16), 3640.