Minerál mangán: Účinky na zdravie a najlepšie zdroje v potravinách

15. 12. 2021

Mangán patrí k základným minerálom v ľudskom tele nevyhnutných pre správne fungovanie organizmu. Zúčastňuje sa mnohých procesov, ktoré ovplyvňujú činnosť mozgu, nervovej sústavy a je dôležitý pre zdravý vývoj kostí. Dlhodobo nízky – ale aj vyšší – príjem poškodzuje zdravie.

Čo je mangán a ako pôsobí na ľudské zdravie?

Patrí medzi stopové minerálne prvky. Ľudský organizmus sa bez neho nezaobíde, ale potrebuje ho iba v minimálnom tzn. stopovom množstve. Ide o pár miligramov denne. Doslova.

V tele sa veľká časť ukladá do kostí, obličiek, pečene a pankreasu. V priemere sa v ľudskom organizme nachádza zhruba 10 až 20 mg mangánu v závislosti od veku, pohlavia a kvality kostí. S pribúdajúcim vekom v tele ubúda. Výrazne nižšiu hladinu mávajú aj osoby so silnými kosťami a pri osteoporóze.

Hlavný význam mangánu pre zdravie spočíva v podpore normálnej činnosti mozgu a nervovej sústavy, je dôležitý pre zdravú pokožku a vstrebávanie vápnika, ktorý ovplyvňuje zdravie a silné kosti. 

Mangán a jeho pozitívne účinky

  • reparačná funkcia: zabezpečuje obnovu kostí, spojivového tkanivá a chrupavky,
  • podieľa sa na správnom raste a vývoji organizmu,
  • bráni vzniku rázštepu a deformácii kostí u novorodencov, 
  • podporuje činnosť mozgu a zvyšuje pamäť,
  • prospieva normálnej funkcii nervového systému,
  • znižuje nervovú dráždivosť,
  • podporuje vstrebávanie vápnika,
  • zlepšuje zdravie a správnu štruktúru kostí,
  • chráni pred osteoporózou,
  • zlepšuje odolnosť svalov,
  • pozitívne ovplyvňuje krvotvorbu,
  • znižuje únavu,
  • napomáha efektívnemu využitiu vitamínu C v tele,
  • je nevyhnutný pre metabolizmus cukrov,
  • pomáha regulovať hladinu cholesterolu v krvi,
  • má antioxidačné účinky a chráni bunky pred oxidačným stresom,
  • podporuje správnu funkciu pohlavných žliaz,
  • preventívne pôsobí pred epileptickými záchvatmi.
kosti - zdravý vývoj
Tento minerál je dôležitý pre zdravý vývoj kostí.

Využitie mangánu v lekárstve

V lekárstve sa suplementácia týmto minerálom používa pri liečbe nervových ochorení, ako sú:

  • schizofrénia,
  • epilepsia,
  • Alzheimerova choroba. 

Denná odporúčaná dávka mangánu

Podľa príslušnej vyhlášky v SR je DDD stanovená na 2 mg. Najvyššia denná dávka bez rizika ohrozenia zdravia sa pohybuje okolo 5 mg. Na vyšší príjem by mali dbať hlavne tehotné a dojčiace ženy. Viac minerálov by mali prijímať aj muži, pretože ich telo ho vstrebáva horšie.

Odporúčaný príjem mangánu podľa veku a pohlavia:

Pohlavie a vekDDD mangánu
Deti do 6 mesiacov0,003 mg
Deti 7 až 12 mesiacov0,6 mg
Deti 1 až 3 roky1,2 mg
Deti 4 až 8 rokov1,5 mg
Deti 9 až 13 rokov1,6 až 1,9 mg
Dievčatá 14 až 18 rokov1,6 mg
Chlapci 14 až 18 rokov2,2 mg
Dospelé ženy 19 až 50 rokov1,6 mg
Dospelí muži 19 až 50 rokov2,2 mg
Tehotné ženy2 mg
Dojčiace ženy2,6 až 4 mg

Mangán patrí k bežným minerálom, ktorý je prítomný v mnohých potravinách. Väčšina ľudí ho prijíma v norme a problémy s jeho nedostatkom či nadbytkom nie sú nijako časté.

mangán v tehotenstve
Na dostatočný príjem by mali dbať hlavne tehotné ženy.

Kedy hrozí a ako sa prejavuje nedostatok mangánu v tele

Nedostatok mangánu najčastejšie spôsobuje nedostatočná a zlá životospráva. Prejavuje sa na fungovaní nervového systému, svalov a oslabuje kosti. Zvyšuje riziko vzniku rozvoja cukrovky a kardiovaskulárnych chorôb.

Nízke množstvo tohto minerálu v tele negatívne ovplyvňuje vstrebávanie vápnika do kostí, čo vedie k ich oslabeniu a vzniku rôznych abnormalít kostí, nedostatočnému vývinu či osteoporóze. U nenarodeného plodu môže nedostatok minerálu narušiť zdravý vývoj kostných chrupaviek, spôsobiť abnormálnu veľkosť kolenného kĺbu či nerovnomerný vývoj lebky.

Najčastejšie prejavy nízkej hladiny mangánu

  • zvýšená hladina cholesterolu,
  • vysoký krvný tlak,
  • nevoľnosti,
  • svalové kŕče, 
  • problémy so zrakom,
  • kožné ochorenia,
  • poruchy plodnosti.

Nebezpečenstvo spojené s predávkovaním

Opačný prípad predstavuje nadmerné množstvo mangánu v organizme, k čomu dochádza pri nadmernom užívaní doplnkov stravy, ktoré obsahujú tento minerál. Rovnako ako nedostatok i nadbytok ovplyvňuje nervovú sústavu. Pri dlhodobom prebytku sa zvyšuje riziko vzniku Parkinsonovej choroby.

Ohrození sú aj pacienti s ochorením pečene. Minerál sa totiž z tela vylučuje v žlči a v prípade zhoršenej funkcie pečene môže dochádzať k jeho nežiaducemu hromadeniu.

Toxicita hrozí až pri vysokom príjme prostredníctvom doplnkov stravy. Môže viesť až k ochoreniu, ktoré sa označuje ako mangánové šialenstvo, ktoré sa prejavuje psychózou, halucináciami a prejavmi, ktoré pripomínajú Parkinsonovu chorobu.

predávkovanie mangánom
Predávkovanie hrozí iba pri nadmernom užívaní doplnkov stravy.

Hlavné zdroje mangánu

Najlepšími zdrojmi sú morské plody, orechy a semená, strukoviny, obilniny a niektoré druhy zeleniny a ovocia. Najväčšie množstvo minerálov obsahujú mušle, lastúry, tofu, mesačná fazuľa, pekanové orechy a ananás.

Najlepšie zdroje mangánu v potravinách:

  • ryby a morské plody: ustrice, mušle, ostriež morský,
  • produkty zo sóje: tofu a tempeh,
  • strukoviny: fazuľa, šošovica, cícer,
  • obilniny a zrniny: obilné klíčky, ovsené vločky, quinoa, hnedá ryža, celozrnné cestoviny,
  • zelenina: ružičkový kel, špenát, 
  • ovocie: ananás, čučoriedky, maliny, jahody, ostružiny, hroznové víno,
  • orechy a semená: píniové, pekanové a lieskové orechy, tekvicové semená.

Tabuľka s vybranými zdrojmi:

PotravinaObsah mangánu v bežnej porcii% DDD
slávky jedlé (mušle)5,8 mg252 %
ustrice1 mg43 %
lastúry0,9 mg39 %
ostriež morský0,7 mg33 %
ovsené vločky0,7 mg30 %
mesačná fazuľa0,3 mg13 %
cícer1 mg50 %
bataty1 mg43 %
šošovica0,5 mg22 %
varený špenát0,8 mg35 %
pekanové orechy1,1 g48 %
lieskové orechy1,670 %
hnedá ryža1,1 mg48 %
quinoa1 mg50 %
ananás 0,9 mg50 %
zdroje mangánu
Vynikajúcim zdrojom je ananás. 

Tipy na recepty s mangánom

💚 Nechajte sa viesť – deň po dni

Stiahnite si vzorový jedálniček na zdravé chudnutie vrátane receptov z našich sezónnych kuchárok:
Chuť jesene 🍁 a Kúzlo zimnej kuchyne ❄️

Získate konkrétny plán, čo jesť počas dňa – raňajky, obed, večeru aj malé maškrty.
Jednoducho, chutne a bez výčitiek.

Záverečné zhrnutie: K doplneniu mangánu stačí prirodzená strava

Čo by ste si mali zapamätať? 

  • Telu stačí dodať iba 2 až 4 mg tohto minerálu denne.
  • Toto množstvo bohato pokryje zdravá a vyvážená strava.
  • Najlepšími zdrojmi sú morské plody, ryža, quinoa, píniové orechy a ananás.

Bc. Monika Šaríková

Keď som pred rokmi študovala históriu a literatúru, nenapadlo by mi, že sa nakoniec budem živiť písaním. Jednoznačne najradšej sa venujem písaniu o zdravom životnom štýle. Milujem dobré jedlo, rada varím a najviac si ulietavam na českej a ázijskej kuchyni, zbožňujem prírodu a pohyb. Medzi moje veľké športové lásky patrí najmä beh, cyklistika, turistika a jóga. :)