Horčík v potravinách: 100 najlepších prírodných zdrojov

14. 7. 2021

Horčík nezískal označenie „prvok života“ pre nič za nič. Horčík alebo tiež magnézium predstavuje nepostrádateľný minerál, bez ktorého sa nezaobíde žiadny živý tvor na zemi. Človek nie je výnimkou. V čom je horčíka najviac, a ktoré potraviny by nemali chýbať v žiadnom zdravom jedálničku?

Aby sme bez problémov pokryli odporúčané denné množstvo horčíka, je nutné jesť zdravo každý deň. Vyvážený jedálniček by mal obsahovať rozmanité druhy potravín bohatých nielen na horčík, ale aj ďalšie minerály (napr. draslík, sodík, vápnik, železo a ďalšie) a vitamíny.

Aj keď potravín, ktoré obsahujú horčík nie je málo, napríklad tretina populácie v Česku trpí nedostatkom. Dokazuje to česká štúdia z roku 2017, ktorá sa zaoberala problémom nedostatku horčíka (tzv. hypomagneziémia) veľmi detailne.

potravinové zdroje horčíka
Ktoré potraviny obsahujú horčík?

Aké denné množstvo horčíka v potravinách je nevyhnutné?

Denne by sme mali prijímať 300 až 400 mg horčíka v dospelom veku. U detí je odporúčaná dávka horčíka menšia, spotreba magnézia však rastie s vekom. Vyššie dávky horčíka potrebujú najmä aktívni ľudia a športovci, tehotné ženy a seniori.

Denná odporúčaná dávka (DDD) magnézia podľa veku a pohlavia:

Pohlavie a vekDDD 
Deti 1 až 3 roky40 – 80 mg
Deti 4 až 8 rokov130 mg
Deti 9 až 13 rokov240 mg
Deti 14 až 18 rokov360 až 410 mg
Ženy od 10 rokov300 mg
Muži od 10 rokov400 mg
Tehotné a dojčiace ženy360 až 400 mg

Nezabudnite však, že denná odporúčaná dávka slúži primárne ako orientačný údaj, ktorý nie je nutné dodržiavať do posledného miligramu. Stačiť by malo konzumovať pestrú stravu, ktorá je bohatá nielen na horčík, ale tiež ostatné minerály, vitamíny a ďalšie dôležité látky. 

Telu tak zaistíte dostatok kvalitných zdrojov dôležitých nielen pre správnu vstrebateľnosť, ale predovšetkým využiteľnosť prijatého horčíka. Niektoré potraviny (napr. pečivo a biela múka všeobecne, alkohol) však blokujú vstrebávanie horčíka a jeho využitie. Veľký pozor na horčík by si mali dávať aj ľudia, ktorí trpia jeho nedostatkom.

horčík a potraviny
Magnézium sa nachádza v zelenine, ovocí, strukovinách, obilninách, ale tiež v mäse a mliečnych výrobkoch.

Všemocný horčík v potravinách alebo kde všade ho nájdeme

Horčík je dôležitý minerál, ktorý nie je vzácny – práve naopak. Nájdeme ho v mnohých potravinách, či už v menšom alebo väčšom množstve. Hlavnou príčinou nedostatku horčíka je dlhodobo nezdravý spôsob stravovania založený na rýchlom občerstvení (fast food), tučných jedlách a sladkostiach, polotovaroch a instantných jedlách, ktoré sú na horčík skúpe.

Nahradiť prírodné zdroje horčíka potravinovými doplnkami s magnéziom v žiadnom prípade nepredstavuje zdravé riešenie nedostatku horčíka. Nezabúdajme, že doplnky sú len doplnkami zdravej a vyváženej stravy, nie jej náhrada. Poďme sa teraz pozrieť na najlepšie prírodné zdroje horčíka.

Kakaové bôby a horká čokoláda

Jedným z najlepších zdrojov horčíka sú kakao a horká čokoláda. Musí však ísť o kvalitnú čokoládu. Obyčajný kúsok 70 až 80-percentnej čokolády obsahuje dokonca 24 % DDD horčíka.

horčík, horká čokoláda a kakaové bôby
Prostredníctvom čokolády doplňujte horčík opatrne. Predsa len obsahuje dosť cukru a tiež tuku. Stačí jeden dva štvorčeky kvalitnej horkej čokolády denne.

Ovocie a zelenina

Aj ovocie je výborným zdrojom horčíka. Stačí si dať každý deň na desiatu nejaké ovocie (napr. banán, jablko, hrušku, pomaranč, hroznové víno či mandarínky alebo exotickejší grep, ananás, figy alebo datle). Z bobuľovín sú skvelé čučoriedky, ostružiny a maliny. Zo zeleniny sú na horčík obzvlášť bohaté zemiaky, špenát, brokolica, sója a najmä artičoky.

Orechy a semená

Horčík obsahujú rôzne druhy orechov a semien. Dať si denne na desiatu hrsť orechov či pridať do raňajkového müsli pár nasekaných orieškov a semienok je skvelá voľba.

horčík, semená o orechy
Orechy sú skvelým zdrojom horčíka v potravinách.

Strukoviny

Strukoviny sú všestranné potraviny, ktoré by rozhodne nemali chýbať v žiadnom zdravom jedálničku. Na horčík je bohatá napríklad šošovica a hrach.

Mäso a ryby

Milovníkov mäsa iste poteší správa, že horčík obsahuje aj kuracie mäso a hlavne rôzne druhy rýb ako tuniak, zubáč, losos a ďalšie.

horčík, ryby a mäso
Vynikajúcim zdrojom horčíka je zubáč a tuniak.

VIETE, ŽE existujú potraviny, ktoré vstrebávanie horčíka naopak sťažujú? Ide najmä o biele pečivo, tučné údeniny, tavené syry, priemyselne spracované potraviny a alkohol.

Tabuľka 100 potravín, ktoré obsahujú horčík

Pre lepšiu prehľadnosť sme vybrali dokonca 100 potravín, ktoré obsahujú horčík a zoradili ich do prehľadnej tabuľky, v ktorej sú potraviny zoradené práve podľa množstva tohto dôležitého minerálu vrátane DDD.

Mäso, hydina a ryby:

PotravinaMnožstvo horčíka v 100 gDDD horčíka
Zubáč (tepelne upravený)73 mg18,25 %
Tuniak (tepelne upravený)63,50 mg15,9 %
Ančovičky69 mg17,25 %
Treska (tepelne upravená)50 mg12,5 %
Losos (tepelne upravený) 31 mg7,75 %
Bravčové kotlety29,50 mg7,4 %
Jahňacina (tepelne upravená)28 mg7 %
Kuracie prsia24,3 mg6 %
Hovädzia sviečková22,40 mg5,6 %
Kuracie stehno (tepelne upravené)22 mg5,5 %
Bravčové rebrá21,20 mg5,3 %
Šunka 11 % tuku21,20 mg5,3 %
Pečená kačka20 mg5,25 %

Zelenina a ovocie:

PotravinaMnožstvo horčíka v 100 gDDD horčíka
Sušené paradajky194 mg49,5 %
Paprika178 mg44,5 %
Špenát (tepelne upravený)84 mg21 %
Šípky69 mg17,25 %
Artičoky60 mg15 %
Datle44 mg11 %
Sušené marhule32 mg8 %
Hrozienka31,7 mg7,8 %
Pečené zemiaky28 mg7 %
Hrach28 mg7 %
Banán28 mg7 % (1 veľký banán)
Brokolica (varená)22 mg5,5 %
Varené zemiaky19 až 22 mg4,75 až 5,5 %
Maliny22 mg5,5 %
Ostružiny20 mg5,25 %
Zemiaková kaša (s mliekom)18 mg4,5 %
Kiwi17 mg4,25 %
Kel surový15,7 mg3,9 %
Jahody 13,3 mg3,25 %
Kyslá kapusta13 mg3,25 %
Šalátová uhorka13 mg3,25 %
Ananás surový12,3 mg3 %
Čerešne 10,3 mg1 %
Cibuľa surová10 mg1 %

Obilniny:

PotravinaMnožstvo horčíka v 100 gDDD horčíka
Pohánková múka251 mg62,75 %
Ovsené vločky235 mg58,75 %
Bulgur164 mg41 %
Celozrnná pšeničná múka138 mg35,5 %
Cornflakes136 mg40,75 %
Kukuričná múka127 mg31,75 %
Ciroková múka123 mg30,75 %
Varená špalda49 mg12,25 %
Hnedá ryža43 mg10,75 %
Varené ovsené otruby40 mg10 %
Divoká ryža (varená)32 mg8 %

Pečivo:

PotravinaMnožstvo horčíka v 100 gDDD horčíka
Celozrnný pšeničný chlieb85,70 mg21,4 %
Žitný chlieb78 mg19,5 %
Pšeničný chlieb48 mg12 %
Žemľa „kaiserka“26 mg6,5 %

Bylinky a koreniny:

PotravinaMnožstvo horčíka v 100 gDDD horčíka
Šafran264 mg66 %
Mletý zázvor214 mg53,5 %
Kurkuma208 mg52 %
Tymian čerstvý160 mg40 %
Škorica60 mg15 %

Mlieko a mliečne výrobky, vajíčka:

PotravinaMnožstvo horčíka v 100 gDDD horčíka
Kozí syr54 mg13,5 %
Parmezán40 mg10 %
Eidam28 mg7 %
Čedar28 mg7 %
Cestoviny21,3 mg5,3 %
Mozzarella21,20 mg5,3 %
Camembert21 mg5,25 %
Feta syr17,60 mg4,4 %
Kyslá smotana13 mg3,25 %
Vajíčko (1 ks, varené) 11,50 mg2,9 %
Mlieko11 mg2,75 %

Strukoviny:

PotravinaMnožstvo horčíka v 100 gDDD horčíka
Hummus75 mg18,75 %
Mungo fazuľa63 mg15,75 %
Sója60 mg15 % 
Adzuki fazuľa52 mg13 %
Šošovica varená36 mg9 %
Fazuľa (tepelne či inak upravená)26 mg6,5 %
Sójové mlieko25 mg6,25 %

Orechy a semienka:

PotravinaMnožstvo horčíka v 100 gDDD horčíka
Ľanové semienka385 mg96,25 %
Para orechy377,4 mg94,25 %
Mak347 mg86,75 %
Chia semienka335 mg83,75 %
Slnečnicové semienka325 mg81,25 %
Mandle275 mg68,75 %
Kešu271,5 mg67,75 %
Pečené tekvicové semienka262 mg65,5 %
Píniové semienka255,8 mg63,75 %
Pražené búrske oriešky176 mg44 %
Lieskové orechy162 mg40,5 %
Vlašské orechy158,7 mg40 %
Pistácie120 mg30 %
Pekanové orechy120 mg30 %
Sušený kokos92 mg23 %
Quinoa varená64 mg16 %

Ostatné:

PotravinaMnožstvo horčíka v 100 gDDD horčíka
Kakao (prášok, bez cukru)207 mg51,75 %
Arašidové maslo179 mg44,75 %
Tmavá čokoláda146 mg36,5 %
Huby shiitake132 mg33 %
Espresso80 mg19 %
Sójová omáčka74 mg18,5 %
Paradajkový pretlak23,2 mg5,75 %
Mrkvová šťava čerstvá14 mg3,5 %
Pomarančová šťava čerstvá10,9 mg2,75 %

Pozn.: Vypočítané pre DDD 400 g horčíka.

horčík, sójové bôby a sója
Skvelým zdrojom horčíka je tiež sója a sójové mlieko.

Ako na jedálniček bohatý na horčík

Horčík je aspoň v minimálnom množstve prítomný takmer vo všetkých potravinách. S pestrým jedálničkom tak chybu nikdy neurobíte. Vyberte si z našej tabuľky potravín bohatých na horčík niekoľko potravín s vyšším obsahom horčíka a tie doplňte o ďalšie menšie prírodné zdroje horčíka. 

Na desiatu si doprajte čerstvé ovocie a orechy a nezabudnite na zeleninu. Týmto spôsobom svojmu telu ľahko zaistíte dostatok horčíka každý deň. Samozrejme, je nutné brať do úvahy, že je jednoduchšie zjesť 200 gramov ryby oproti 100 gramom maku. 😉

Nechajte sa viesť k vysnívanej postave – deň po dni

Stiahnite si vzorový jedálniček na zdravé chudnutie vrátane receptov z našich sezónnych kuchárok: Chuť jesene 🍁 a Kúzlo zimnej kuchyne ❄️

  • 2 sezónne kuchárky zdarma – plné jednoduchých, chutných a výživných receptov, ktoré si zamilujete. Stiahnite si hneď teraz.
  • Praktické tipy na chudnutie a výživu – pravidelne vám pošleme overené rady od odborníkov, ako si udržať motiváciu, energiu aj výsledky.
  • Upozornenia na nové články – aby vám neunikli žiadne inšpirácie, recepty ani príbehy ľudí, ktorým sa podarilo schudnúť.

Zhrnutie: Nájdite pre seba najlepšie zdroje horčíka 

Hlavnou výhodou horčíka je ľahká dostupnosť. V minimálnom množstve sa nachádza takmer vo všetkých potravinách. Čo by ste mali vedieť o zdrojoch horčíka?

  • Vystačíte si s bežne dostupnými potravinami. 
  • K najbohatším zdrojom horčíka patria orechy a semená.
  • Množstvo horčíka obsahuje aj kakao a čokoláda.
  • Horčík obsahuje aj zelenina, ovocie, obilniny, strukoviny, mliečne výrobky aj mäso.

Bc. Monika Šaríková

Keď som pred rokmi študovala históriu a literatúru, nenapadlo by mi, že sa nakoniec budem živiť písaním. Jednoznačne najradšej sa venujem písaniu o zdravom životnom štýle. Milujem dobré jedlo, rada varím a najviac si ulietavam na českej a ázijskej kuchyni, zbožňujem prírodu a pohyb. Medzi moje veľké športové lásky patrí najmä beh, cyklistika, turistika a jóga. :)

Ďalšie články