Puríny v potravinách: Základné údaje a podrobný zoznam potravín prehľadne v tabuľkách

6. 4. 2022

Puríny sú organické chemikálie, ktoré sa prirodzene vyskytujú vo všetkých bunkách a v potravinách. Ľudský organizmus ich metabolizuje na kyselinu močovú, ktorá funguje ako dôležitý antioxidant chrániaci cievy. Problém môže nastať v prípade nadmerného príjmu purínov.

Čo sú puríny a v čom spočíva riziko nadmerného príjmu?

Odborne ide o molekuly, ktoré tvoria atómy uhlíkov a dusíkov, a nachádzajú sa v DNA a RNA ľudských buniek. Delia sa na dve skupiny: endogénne puríny, ktorých je väčšina, a exogénne puríny.

  • Endogénne puríny predstavujú zhruba dve tretiny všetkých purínov v tele. Organizmus si ich vytvára sám.
  • Exogénne puríny človek prijíma z potravy. Organizmus ich spracováva (metabolizuje) v rámci bežného tráviaceho procesu.

Pri spracovaní endogénnych i exogénnych purínov dochádza ku vzniku vedľajšieho produktu – a to kyseliny močovej. Za normálnych okolností je podstatná väčšina (takmer 90 %) tejto kyseliny spracovanej obličkami a zvyšok je bez problémov vylúčený v moči a časť v stolici.

Hyperurikémia znamená vysokú hladinu kyseliny močovej

Ak dôjde k narušeniu rovnováhy purínov v dôsledku nadmerného príjmu, začne sa v tele hromadiť väčšie množstvo kyseliny močovej. Tento stav je označovaný ako hyperurikémia.

Najčastejšie príčiny zvýšenia hladiny kyseliny močovej:

Stav bez príznakov sa nazýva asymptomatická hyperurikémia. Po odhalení hyperurikémie a predovšetkým dny sa odporúča dodržiavať jedálniček – diétu, ktorá obmedzuje alebo vylučuje potraviny obsahujúce väčšie množstvo purínov a obsahuje skôr rastlinnú stravu. Platí to aj ako prevencia.

Hyperurikémia môže spôsobiť ochorenia a môže sa stať jedným z rizikových faktorov:

  • zápalového ochorenia kĺbov nazývaného dna,
  • chronického ochorenia obličiek (obličkové kamene),
  • vysokého krvného tlaku (hypertenzia),
  • srdcových chorôb,
  • cukrovky (diabetes) 2. typu.

Ako sa diagnostikuje a lieči hyperurikémia?

V prípade podozrenia na rozvoj dny sa zmeria hladina kyseliny močovej v krvi a moči. Nejde o rutinné vyšetrenie, ale robí sa výhradne na základe lekárskeho odporúčania.

Pri potvrdení diagnózy hyperurikémie sa na liečbu využívajú lieky na zníženie kyseliny močovej. Dôležitá je aj trvalá zmena životného štýlu. Najmä úprava jedálnička je zásadný krok už len preto, že dlhodobé užívanie týchto liekov môže so sebou niesť zdravotné riziká a vedľajšie účinky, ktoré ohrozujú zdravie pacienta.

Hyperurikémia a bolestivé ochorenie dna

Hyperurikémia je jednou z príčin rozvoja dny, čo je zápalové ochorenie postihujúce kĺby a zároveň rizikový faktor kardiovaskulárnych a ďalších ochorení. Často sa spájaná s ochoreniami obličiek a metabolickým syndrómom.

Dna môže vzniknúť vtedy, pokiaľ sa nadbytok kyseliny močovej ukladá v kĺboch a vytvára kryštály urátu, ktoré spôsobujú podráždenie kĺbov. Bolestivosť, opuch ,sčervenanie a pribúdajúce teplo v oblasti kĺbov sa označuje ako vzplanutie či dnavý záchvat.Puríny obsahujú živočíšne i rastlinné produkty avšak v odlišnom množstve. Hladinu kyseliny močovej zvyšujú najviac:

  • potraviny živočíšneho pôvodu (mäso i vnútornosti),
  • ryby, časti rýb a niektoré morské plody,
  • sušené morské riasy,
  • sladkosti a sladené nápoje,
  • alkohol: ten najviac znižuje schopnosť organizmu spracovávať kyselinu močovú.

Najlepšiu prevenciu rozvoja dny predstavuje obmedzenie denného príjmu purínov pod 400 mg.

VIETE, ČO JE PSEUDODNA? Pseudodna je ochorenie s prejavmi, ktoré sú podobné dne. Jej príčinou však nie je vysoká hladina kyseliny močovej, ale kryštály fosforečnanu vápenatého.

ochorenie dna
Ochorenie dna postihuje kĺby a prejavuje sa ich bolesťou.

Rozdelenie potravín podľa obsahu purínov do 5 tried

Zlúčenina purínov sa skladá zo 4 druhov:

  1. Adenínu 
  2. Guanínu 
  3. Xantínu 
  4. Hypoxantínu

Ľudia so zvýšenou hladinou kyseliny močovej v krvi by si mali sledovať nielen celkové množstvo purínov v konzumovaných potravinách, ale predovšetkým pomer jedného z kľúčových druhov – a to hypoxantínu. Lekári ho považujú za jednu z hlavných príčin rozvoja hyperurikémie.

Triedy podľa množstva purínov:

  1. Veľmi nízka: menej než 50 mg/100 g, 
  2. Nízka: 50 až 100 mg/100 g, 
  3. Mierna: 100 až 200 mg/100 g, 
  4. Vysoká: 200 až 300 mg/100 g, 
  5. Veľmi vysoká: viac než 300 mg/100 g.

Pre osoby, ktoré trpia hyperurikémiou a dnou, predstavujú riziko potraviny už od tretej triedy.

Často konzumované potraviny rozdelené do jednotlivých tried:

PotravinaTrieda podľa purínov
Múka na chlieb a pečivoveľmi nízka
Múka na sladké pečivoveľmi nízka
Jačmeňveľmi nízka
Lúpaná ryžaveľmi nízka
Nelúpaná ryžaveľmi nízka
Arašidyveľmi nízka
Mandleveľmi nízka
Hrachveľmi nízka
Sójové mliekoveľmi nízka
Morské riasy kombuveľmi nízka
Vajciaveľmi nízka
Mlieko a mliečne výrobkyveľmi nízka
Banánveľmi nízka
Jahodyveľmi nízka
Avokádo veľmi nízka
Zemiakyveľmi nízka
Brokolica, mrkva, uhorkaveľmi nízka
Cesnak a cibuľaveľmi nízka
Cherry paradajkyveľmi nízka
Medveľmi nízka
Vínna klobásaveľmi nízka
Karfiol nízka
Hovädzí jazyknízka
Bravčové rebrá nízka
Pečeňová nátierkanízka
Slaninanízka
Kukuricanízka
Pohánková múkanízka
Adzuki fazuľanízka
Vyprážané tofu nízka
Krevetynízka
Sušené sójové bôbymierna
Baklažán mierna
Hovädzí krk a obličkymierna
Kuracie krídla, stehná a kožamierna
Bravčové koleno, stehno a obličkymierna
Prosciuttomierna
Kapormierna
Lososmierna
Pstruhmierna
Tuniak mierna
Losos a tuniak v konzervemierna
Sardinky vysoká
Hovädzia a bravčová pečeňvysoká
Petržlenvysoká
Wakame riasyvysoká
Nori riasyveľmi vysoká
Kuracia pečeňveľmi vysoká
Chlorellaveľmi vysoká
Sušené shiitakeveľmi vysoká
Rybacia mliečveľmi vysoká
Sušený tuniakveľmi vysoká
Pivné kvasniceveľmi vysoká

Zdroj: českýpřehled.cz

Potraviny s vysokým obsahom purínov

Väčšie množstvo purínov nájdeme v mäse, rybách, morských plodoch a sušených riasach a tiež v údeninách, ktoré majú vysoký podiel nebezpečnej bázy hypoxantín. Z mäsa je najvhodnejšie bravčové. Zelenina je väčšinou bezpečná až na petržlen, ktorý patrí do piatej triedy.

Potraviny s vyšším obsahom purínov:

  • kuracie mäso,
  • bravčové mäso,
  • hovädzie mäso,
  • ryby a niektoré morské plody,
  • sušené morské riasy,
  • údeniny.

Kuracie mäso (v 100 g):

PotravinaAdenínGuanínHypoxantínXantínCelkom
Krídla28,4 mg16,6 mg92,5 mg137,5 mg
Prsia20,5 mg21,4 mg98,4 mg1 mg141,2 mg
Pečeň121,6 mg151,1 mg39,5 mg312,2 mg

Zdroj: českýpřehled.cz

Ostatné časti:

  • obličky: 243 mg/100 g
  • srdce: 223 mg/100 g
  • paličky: 132,3 mg/100 g
  • žalúdok: 130,5 mg/100 g
  • stehno: 126,5 mg/100 g
  • koža: 104,6 mg/100 g
potraviny s vysokým obsahom purínov
Veľké množstvo purínov obsahujú napríklad kuracie vnútornosti.

Bravčové mäso (v 100 g)

Potravina AdenínGuanínHypoxantínXantínCelkom
Rebrá13,5 mg10,6 mg51,7 mg075,8 mg
Pliecko17,6 mg12,1 mg61,2 mg090,9 mg
Jazyk24,3 mg21,2 mg58,5 mg0104 mg
Stehno20,3 mg15,1 mg77,6 mg0113 mg
Sviečková23 mg15,1 mg81,7 mg0119,7 mg
Obličky64,8 mg77,1 mg53,1 mg0195 mg
Pečeň81,1 mg102,7 mg34 mg66,9 mg284,8 mg

Zdroj: českýpřehled.cz

Hovädzie mäso (v 100 g)

PotravinaAdenínGuanínHypoxantínXantínCelkom
Rebrá13,5 mg7,6 mg39,5 mg13,7 mg74,2 mg
Hruď13,5 mg7,6 mg49 mg9,1 mg79,2 mg
Pliecko16,2 mg9,1 mg55,8 mg9,1 mg90,2 mg
Jazyk24,3 mg12,1 mg44,9 mg9,1 mg90,4 mg
Obličky67,6 mg63,5 mg8,2 mg35 mg174,2 mg
Pečeň86,5 mg83,1 mg50,2 mg219,8 mg

Zdroj: českýpřehled.cz

Ryby (v 100 g)

PotravinaAdenínGuanínHypoxantínXantínCelkom
Losos17,6 mg10,6 mg91,2 mg0 mg119,3 mg
Sleď13,5 mg22,7 mg103,4 mg139,6 mg
Kapor16,2 mg12,1 mg74,9 mg2,5 mg150 mg
Tuniak17,6 mg10,6 mg129,3 mg0 mg157,4 mg
Sardinky17,6 mg105,8 mg87,1 mg210,4 mg
Pstruh dúhový25,7 mg55,9 mg99,4 mg216,8 mg

Zdroj: českýpřehled.cz 

Konzervované morské plody:

  • sardinky: 399 mg/100 g
  • sleď: 378 mg/100 g
  • sardely: 246 mg/100 g
  • makrela: 246 mg/100 g
  • krevety: 234 mg/100 g
  • tuniak: 142 mg/100 g
  • ustrice: 107 mg/100 g
  • losos: 88 mg/100 g
  • mušle: 62 mg/100 g

Zdroj: nemoc-dna.eu

Údeniny (v 100 g)

PotravinaAdenínGuanínHypoxantínXantínCelkom
Viedenský párok6,8 mg6 mg32,7 mg45,5 mg
Slanina12,2 mg6,0 mg43,6 mg61,8 mg
Šunka od kosti10,8 mg7,6 mg55,8 mg0 mg74,2 mg
Saláma16,2 mg13,6 mg83 mg7,6 mg120,4 mg
Prosciutto23,4 mg22,8 mg92,1 mg0 mg138,3 mg

Zdroj: českýpřehled.cz

Sušené morské riasy (v 100 g)

Potravina AdenínGuanínHypoxantínXantínCelkom
Wakame67,7 mg148,1 mg46,6 mg0 mg262,4 mg
Nori216 mg299,2 mg73,3 mg3,2 mg591,7 mg

Zdroj: českýpřehled.cz

Bylinky a korenie (v 100 g)

PotravinaAdenínGuanínHypoxantínXantínCelkom
Petržlen121,5 mg135,1 mg32,3 mg0 mg288,9 mg

Zdroj: českýpřehled.cz

Vplyv varenia na množstvo purínov v potravinách

Je potrebné vedieť aj to, že hladinu voľných a celkových purínových báz v strave zvyšuje tepelná úprava varením.

Obsah purínov v surových a varených potravinách:

PotravinaSurováPečená
Pečeň202,2 mg236,1 mg
Steak105,9 mg121,0 mg
Treska101,7 mg118,7 mg

Zdroj: nemoc-dna.eu

puríny v treske
Pečená treska obsahuje viac purínov než surová.

Alkoholické nápoje

Rizikové môžu byť i nápoje, konkrétne alkohol, ktorý je bohatým zdrojom purínov. Výnimkou je iba pivo, a to najlepšie domácej výroby.

Obsah purínov v pive (v 1 l):

  • tradičné britské pivo: 20,3 až 27,5 mg
  • Guinness pivo: 23,8 mg
  • ležiak: 17,7 mg
  • domáce pivo: 3,9 mg

Potraviny s nízkym obsahom purínov

Z hľadiska obsahu purínov nie sú mäso, vnútornosti, ale ani niektoré ryby a morské plody súčasťou purínovej diéty. Osobám s vysokou hladinou kyseliny močovej prospieva jedálniček založený primárne na rastlinnej strave.

Medzi potraviny s nižším obsahom purínov patria:

Obilniny (v 100 g)

PotravinaAdenínGuanínHypoxantínXantínCelkom
Múka na chlieb a pečivo12,2 mg13,6 mg0 mg0 mg30,3 mg
Biela ryža (lúpaná)10,8 mg15,1 mg0 mg0 mg30,3 mg
Celozrnná ryža (nelúpaná)16,2 mg21,2 mg0 mg0 mg37,4 mg
Jačmeň21,6 mg22,7 mg0 mg0 mg44,3 mg
Pohánková múka35,1 mg40,8 mg0 mg0 mg75,9 mg

Zdroj: českýpřehled.cz

Strukoviny (v 100 g)

PotravinaAdenínGuanínHypoxantínXantínCelkom
Hrach9,8 mg12,1 mg0 mg18,8 mg
Adzuki33,8 mg43,8 mg0 mg0 mg77,6 mg

Zdroj: českýpřehled.cz

Ostatné strukoviny (v 100 g)

Zdroj: nemoc-dna.eu

Zelenina a ovocie (v 100 g)

PotravinaAdenínGuanínHypoxantínXantínCelkom
Zemiaky2,1 mg4,2 mg0,2 mg0 mg6,5 mg
Avokádo10,6 mg7,5 mg0,3 mg0 mg18,4 mg
Cherry paradajky1,6 mg1,5 mg0 mg0 mg3,1 mg
Baklažán11 mg31,6 mg6,6 mg1,6 mg50,7 mg
Špenátové listy29,8 mg13,8 mg0 mg7,7 mg51,4 mg
Chren (horná časť)20,7 mg30,5 mg3,8 mg0,3 mg55,3 mg
Karfiol27 mg30,2 mg0 mg57,2 mg
Mrkva0,7 mg1,4 mg0 mg0 mg2,2 mg
Šalátová uhorka4,2 mg5,0 mg0,1 mg0,1 mg9,4 mg
Brokolica25,1 mg33,9 mg5,7 mg5,3 mg81,8 mg
Cibuľa1 mg1,1, mg0,1 mg0 mg2,3 mg
Cesnak6,0 mg6,9 mg3,4 mg0,7 mg17 mg
Špenát29,8 mg13,8 mg0 mg7,7 mg51,4 mg
Banán1,2 mg1,7 mg0,1 mg0 mg3 mg
Jahody0,5 mg1,2 mg0,5 mg0 mg2,1 mg

Zdroj: českýpřehled.cz

Bylinky a korenie (v 100 g)

PotravinaAdenínGuanínHypoxantínXantínCelkom
Zázvor0,4 mg1,4 mg0 mg0,5 mg2,3 mg
Zelené korenie15,9 mg35,5 mg7 mg10,7 mg79,8 mg

Zdroj: českýpřehled.cz

Orechy (v 100 g)

PotravinaAdenínGuanínHypoxantínXantínCelkom
Mandle13,6 mg13,8 mg2,3 mg1,7 mg31,4 mg
Arašidy18,9 mg28,6 mg0 mg1,6 mg49,1 mg

Zdroj: českýpřehled.cz

Sójové výrobky (v 100 g)

PotravinaAdenínGuanínHypoxantínXantínCelkom
Tofu7,6 mg11,2 mg0,5 mg0,7 mg20 mg
Sójové mlieko7,7 mg11,7 mg2,5 mg0 mg22 mg
Sója (sušená)74,3 mg98,2 mg0 mg0 mg172,5 mg
Sójové bôby74,3 mg98,2 mg0 mg0 mg172,5 mg

Zdroj: českýpřehled.cz

Vajíčka (v 100 g)

PotravinaAdenínGuanínHypoxantínXantínCelkom
Prepeličie0 mg0 mg0 mg
Slepačie0 mg0 mg0 mg0 mg

Zdroj: českýpřehled.cz

Mliečne produkty – kravské (v 100 g)

PotravinaAdenínGuanínHypoxantínXantínCelkom
Jogurt1,4 mg2,1 mg1,5 mg0,2 mg5,2 mg
Mlieko0 mg0 mg0 mg0 mg0 mg
Syr2,7 mg3 mg0 mg0 mg5,7 mg

Zdroj: českýpřehled.cz

Ryby, časť rýb a morské plody (v 100 g)

PotravinaAdenínGuanínHypoxantínXantínCelkom
Kapor16,2 mg12,1 mg103,2 mg126,1 mg
Morský čert17,5 mg19,5 mg32,6 mg0,5 mg70 mg
Kaviár7,5 mg46,1 mg39,4 mg1,7 mg94,7 mg
Krevety8,3 mg16,4 mg28,7 mg0 mg64 mg

Zdroj: českýpřehled.cz

Sušené morské riasy (v 100 g)

PotravinaAdenínGuanínHypoxantínXantínCelkom
Kombu18 mg21,8 mg4,7 mg1,9 mg54,5 mg

Zdroj: českýpřehled.cz

Obsah purínov v ostatných potravinách

Pre zaujímavosť si uvedieme množstvo purínov tiež vo vybranom korení, dochucovadlách, omáčkach a podobne.

  • grilovacia omáčka: 14,9 mg
  • ustricová omáčka: 134,4 mg
  • ryžové otruby: 100,2 mg
  • tmavá sójová omáčka: 45,2 mg
  • svetlá sójová omáčka: 55,3 mg
  • pivné kvasnice: 2 995,7 mg
  • spirulina: 1 076,8 mg
  • chlorella: 3 182,7 mg

Zdroj: Nemoc-dna.eu

Záverečné zhrnutie: Najrizikovejšie sú potraviny obsahujúce nad 200 mg purínov na 100 gramov

Zapamätajte si, že:

  • Pri zvýšenej hladine kyseliny močovej či vyššom riziku z dôvodu rodinnej anamnézy sa vyhýbajte potravinám, ktoré obsahujú viac než 200 mg purínov na 100 gramov.
  • Sledujte rovnako množstvo problematického hypoxantínu, ktorý sa vyskytuje i u inak diétneho kuracieho mäsa a rýb.
  • Rýb sa nemusíte zriekať úplne. Vhodné sú napríklad ryby s vyšším obsahom bázy guanín, tá naopak riziko rozvoja dny znižuje. Ale ani v tomto prípade to s konzumáciou radšej nepreháňajte.
  • Mliečne výrobky, obilniny, strukoviny a podstatná väčšina druhov zeleniny naopak patrí k nízko-purinovým potravinám, ktoré sú v boji proti dne užitočné.

K článku nás inšpiroval: Biological and Pharmaceutical Bulletin

Bc. Monika Šaríková

Keď som pred rokmi študovala históriu a literatúru, nenapadlo by mi, že sa nakoniec budem živiť písaním. Jednoznačne najradšej sa venujem písaniu o zdravom životnom štýle. Milujem dobré jedlo, rada varím a najviac si ulietavam na českej a ázijskej kuchyni, zbožňujem prírodu a pohyb. Medzi moje veľké športové lásky patrí najmä beh, cyklistika, turistika a jóga. :)