Bezhladovania.sk

Zdravé low carb pečivo: 5 receptov na chlieb aj sladkosti bez sacharidov

Low carb diéta sľubuje rýchly úbytok tukov a mnoho ďalších zdravotných benefitov. Stačí obmedziť príjem sacharidov a nahradiť ich potravinami bohatými na bielkoviny, tuky a ideálne aj ďalšie živiny. Dá sa ale nahradiť tak obľúbený chlieb a iné pečivo?

Reklama

Nebudeme vás napínať. Možné to samozrejme je. Rovnako ako sme si zvykli jesť rôzne druhy celozrnného pečiva a nekonzumovať každý deň rožky a chlieb z bielej múky, existujú tiež možnosti, ako sacharidové pečivo nahradiť úplne. A nie je ich vôbec málo.

Občas je skrátka fajn si len tak na rožok natrieť obľúbenú nátierku alebo si pochutnať na čerstvom chlebe s maslom a vareným vajíčkom. Týmto chutiam sa nemusíte vyhýbať ani pri low carb diéte

PREČÍTAJTE SI TIEŽ
Low carb diéta: Čo to je, kedy pomôže, aké sú jej riziká + ukážka jedálnička na 1 deň

Vyskúšajte jeden alebo pokojne všetky uvedené recepty, ako si pripraviť domáci chlieb a pečivo s minimálnym obsahom sacharidov. Považujte to predovšetkým za zaujímavý tip, ako si spestriť štandardný nízkosacharidový jedálniček založený na mäse, mliečnych výrobkoch a zelenine.

Syrový chlieb s čiernymi olivami

Chuťovo vynikajúci chlieb, na ktorom si rýchlo vytvoríte závislosť. Konzumujte len občas 😉

Ingrediencie na menší bochník:

  • 200 g syru Gouda
  • 4 ks vajíčka
  • 1 lyžička mletého kmínu
  • 4 lyžice psyllia (vláknina)
  • 1 lyžica ľanových semienok
  • 1 lyžica slnečnicových semienok
  • 1 lyžica konopných semienok
  • 50 g čiernych olív alebo sušené paradajky
  • soľ

Tvrdý syr nastrúhajte najemno. Pridajte vajíčka, vlákninu, kmín a štipku soli a premiešajte. Nechajte 10 minút odpočinúť. Medzitým zapnite rúru na 200 °C a nakrájajte olivy na menšie kolieska. Pridajte ich do cesta na chlieb a znovu premiešajte.

Z cesta vytvorte bochník či iný ľubovoľný tvar a dajte ho piecť do rúry na cca 15 minút. Potom teplotu znížte na 150 °C a pečte ďalších 30 minút dozlatista. Po vybratí chleba z rúry ho posypte semienkami. Chlieb nechajte vychladnúť a skladujte v chladničke alebo mrazničke.

syrový chlieb s olivami
Pozor na závislosť, ktorú tento syrový chlieb vzbudzuje.

Nízkosacharidové bagety z tvarohu a chia semienok

Chutné a jemné bagetky, ktoré oceníte ako desiatu na výlete, ku grilovanému mäsu či ako párty jednohubky.

Ingrediencie na 4 bagety:

  • 200 g mäkkého tučného tvarohu
  • 50 g krémového syru
  • 2 lyžice chia semienok
  • 2 lyžice sezamových semienok
  • 2 lyžice slnečnicových semienok
  • 3 lyžice psyllia (vláknina)
  • 2 ks vajec
  • ½ lyžičky kypriaceho prášku
  • 1 lyžička soli

Rozohrejte rúru na 150 °C. Suroviny vložte do väčšej misky a dôkladne premiešajte, pokiaľ nevznikne hutné lepkavé cesto. Nechajte niekoľko minút odležať, a potom vytvorte 4 väčšie alebo 8 menších bagiet. Alebo koľko vám vyjde 😉 Bagety posypte zmesou semienok a položte na pekáč vyložený papierom na pečenie. Pečte 50 až 60 minút, pokým nebudú bagetky upečené dozlata.

Oopsie chlieb z vajíčok a syra

Tieto jednoduché placky skvele nahradia klasické pečivo. Jesť ich môžete s čímkoľvek, čo vám chutí. Samozrejme podľa zásad low carb diéty. 😉

Ingrediencie na cca 6 kúskov:

  • 3 ks vajíčok
  • 100 g krémový syr (môže byť lučina)
  • soľ a čierne korenie
  • 1 lyžička vinného kameňa
  • bylinky, parmezán, chia semienka, cesnak (podľa chuti)

Zapnite rúru na 150 °C. Pripravte si dve nádoby. Do jednej vložte bielka a do druhej žĺtka. Bielka vyšľahajte na sneh. Žĺtka zmiešajte so syrom, vinným kameňom a prípadne ďalšími surovinami podľa chuti. Osoľte a okoreňte. Opatrne premiešajte obe zmesi. Na plechu vyloženom papierom na pečenie vytvorte placky. Pečte cca 25 až 30 minút dozlata. Skladujte v chladničke či mrazničke.

oopsie chlieb
Oopsie chlieb sa dá zjesť s čímkoľvek: syrom, šunkou, nátierkou.

Low carb chlieb z troch druhov múk a semienok

Na tento chlieb budete potrebovať hromadu surovín vrátane mandľovej a ľanovej múky. Tie si môžete pripraviť doma, ale môžete si ich kúpiť už hotové.

Ingrediencie:

  • 100 g mandľovej múky
  • 150 g ľanovej múky
  • 100 g tekvicovej múky
  • 50 g kokosovej múky
  • 100 g ľanových semienok
  • 50 g slnečnicových semienok
  • 50 g tekvicových semienok
  • 100 g mandlí
  • 200 ml kokosového oleja
  • 100 ml vody
  • 1 menšia cuketa
  • 5 ks vajíčok
  • 1 lyžička soli

Najprv rozohrejte rúru na 180 °C. Do väčšej misky vsypte všetky druhy múky, semienka a nahrubo nasekané mandle. Premiešajte. Pridajte najemno nastrúhanú cuketu, kokosový olej, vodu a vajíčka. Osoľte. Do cesta môžete pridať aj nakrájané olivy. Dôkladne premiešajte a nechajte odstáť 5 minút. Ešte raz premiešajte. Lepkavé cesto vylejte do formy na chlieb a pečte cca 55 až 60 minút. Hotový chlieb skladujte v chladničke alebo mrazničke.

Jogurtové bochníčky bez sacharidov pre náročných

Nadýchané bochníčky si obľúbi každý. Obzvlášť dobre chutia s domácou ovocnou marmeládou z malín, jahôd či ostružín. Samozrejme bez cukru 😉

Ingrediencie na 2 bochníčky:

  • 150 g tučného jogurtu (10 % tuku)
  • 4 ks vajíčok
  • 1 lyžička soli
  • 5 lyžíc ľanových semienok
  • 2 vrchovaté lyžice psyllia
  • 50 g semienok a orechov
  • 5 g prášku do pečiva s vinným kameňom

Predhrejte rúru na 160 °C. V miske zmiešajte vajíčka s jogurtom a soľou. Pridajte najemno pomleté ľanové semienka a vlákninu, prípadne rozdrvené orechy a semienka a prášok do pečiva. Naozaj dôkladne premiešajte a nechajte odstáť aspoň 5 minút. Hotové cesto by malo byť lepkavé a stredne husté. Vytvorte dva bochníčky a dajte piecť do rúry na cca 50 až 55 minút. Hotové bochníčky položte na bavlnenú utierku a nechajte vychladnúť. Až potom ich môžete krájať a podávať.

jogurtový chlieb
Jogurtový chlieb chutí skvelo s domácou ostružinovou marmeládou.

Záverečné zhrnutie: Pochutnajte si na chlebe bez sacharidov

Ak si chcete kedykoľvek upiecť výživný low carb chlieb či pečivo, majte doma nasledujúce suroviny:

  • syry: gouda, eidam alebo mozzarella,
  • krémový syr: lučina,
  • biely tučný jogurt,
  • tučný tvaroh,
  • vajíčka,
  • psyllium,
  • nesacharidové druhy múk: mandľová, ľanová, tekvicová, kokosová,
  • rôzne druhy semienok: ľanové, slnečnicové, tekvicové, sezamové, konopné, chia,
  • orechy: mandle, lieskové, pekanové,
  • koreniny: soľ, kmín, bylinky,
  • kypriaci prášok,
  • čierne olivy, sušené paradajky.
Reklama
Monika Šaríková

Monika Šaríková

Keď som pred rokmi študovala históriu a literatúru, nenapadlo by mi, že sa nakoniec budem živiť písaním. Jednoznačne najradšej sa venujem písaniu o zdravom životnom štýle. Milujem dobré jedlo, rada varím a najviac si ulietavam na českej a ázijskej kuchyni, zbožňujem prírodu a pohyb. Medzi moje veľké športové lásky patrí najmä beh, cyklistika, turistika a jóga. :)

Reklama
Send this to a friend