Bezhladovania.sk

Pankreas (podžalúdková žľaza): Popis, funkcia, čo mu škodí a ako sa o neho správne starať

Mnohými podceňovaný pankreas (podžalúdková žľaza, slinivka brušná) má životne dôležitú funkciu. Predovšetkým je nevyhnutný pri normálnej funkcii tráviaceho systému a regulácii hladiny cukru. Jeho funkciu však ohrozuje zápal a rakovina. Ide o vážne ochorenia, ktorým sa dá vyhnúť vhodnou starostlivosťou. Viete, ako udržať pankreas v zdravej kondícii?

Reklama

Čo je pankreas a aké sú jeho funkcie

Podžalúdková žľaza (latinsky pancreas, slovensky tiež pankreas) je súčasťou ľudskej tráviacej sústavy. Tento životne dôležitý vnútorný orgán má natiahnutý tvar, meria 12 až 16 centimetrov a váži 60 až 90 gramov. Nachádza sa hlboko v hornej časti brušnej dutiny nad žalúdkom. K hlavným funkciám pankreasu patrí produkcia enzýmov a hormónov.

pankreas a trávenie
Slinivka brušná hrá rolu pri bezproblémovom trávení.

Slinivka brušná a jej úloha v tráviacom systéme

Pankreas je tzv. podvojná žľaza. To znamená, že v organizme plní dve funkcie. Prvú ako žľaza s vonkajšou sekréciou, kedy produkuje tráviace enzýmy, druhú ako žľaza s vnútornou sekréciou, ktorú tvoria Langerhansove ostrovčeky, kedy produkuje hormóny.

Tráviace enzýmy obsiahnuté v pankreatickej šťave sú nevyhnutné na štiepenie základných živín bielkovín, sacharidov a tukov. K aktivácii enzýmov dochádza v tenkom čreve, kde podporí rozklad živín na látky, ktoré je telo schopné vstrebať.

  • trypsín – hydrolyzuje bielkoviny na aminokyseliny,
  • lipázy – štiepi tuky na glycerol a mastné kyseliny,
  • amylázy – hydrolyzujú sacharidy na glukózu.

V pankrease sa tvoria aj hormóny. K najdôležitejším patria dva hormóny – a to inzulín a glukagón. Zatiaľ čo inzulín znižuje hladinu cukru v krvi, glukagón ju naopak zvyšuje. Spoločne sa podieľajú na udržiavaní správnej koncentrácie glykémie (hladina glukózy v krvi).

Ktoré ochorenia postihujú pankreas?

Pankreas patrí k vnútorným orgánom, ktoré pracujú „nadoraz“. K obmedzeniu funkcií dochádza až v momente, kedy poškodenie zasiahne viac než 90 % objemu orgánu. Poškodenie v ranom štádiu sa nedá ľahko odhaliť, a preto aj malé zranenie brucha, pri ktorom nastane poškodenie orgánu, môže viesť aj k ohrozeniu života.

Poškodenie tohto orgánu sa najčastejšie prejavuje tromi príznakmi:

  • bolesťou v oblasti nad bruchom, ktorá preniká k rebrám či chrbtici,
  • silným nadúvaním,
  • nútením ku zvracaniu po výdatnejšom jedle.

Pankreas často postihujú dve základné ochorenia: zápal (pankreatitída) a rakovina. Obe ochorenia sú vážne, ohrozujú život a vyžadujú včasnú a dôslednú liečbu.

Pankreatitída môže ohroziť zdravie aj život

Najčastejšími príčinami pankreatitídyalkohol alebo žlčníkové kamene, vzácne vysoká hladina krvných tukov či liekov. Rovnako môže ísť o genetické ochorenie. Náchylnejší k vzniku zápalu sú obézni ľudia a ľudia so zlými stravovacími návykmi. Cca u 10 % prípadov je príčina neznáma a ide o tzv. idiopatický zápal.

Dva typy zápalu pankreasu:

  • akútny zápal,
  • chronický zápal.
zápal pankreasu
Pri problémoch s pankreasom sa odporúča vyhýbať sa alkoholu, cigaretám a potravinám s vysokým obsahom tukov.
Akútna pankreatitída

Pri akútnom zápale dochádza k samonatráveniu slinivky vlastnými enzýmami. Prejavuje sa bolesťou a tuhnutím brucha, nevoľnosťou, zvracaním, zrýchleným tepom a zvýšenou teplotou. V horšom prípade môže nastať až zlyhanie organizmu.

Súčasťou liečby je prísna diéta, ktorá spočíva v obmedzení bielkovín a vylúčení tukov. Rýchlosť liečby podporí abstinencia, nefajčenie, vyšší príjem antioxidantov, vitamínov (najmä C a B) a minerálov (vápnik a horčík).

Chronická pankreatitída

Hlavnou príčinou chronického zápalu pankreasu, pri ktorom pankreatické tkanivo nahrádza väzivo, je takmer vždy alkohol konzumovaný na dennej báze. K poškodeniu podžalúdkovej žľazy stačí mierna, avšak dlhodobá konzumácia alkoholu. U žien sú to napríklad dva poháre vína denne po dobu cca 5 rokov.

Na rozdiel od akútneho zápalu sa príznaky objavujú až pri poškodení podstatnej časti orgánu. Chorí trpia poruchami trávenia, bolesťami brucha a pocitmi na zvracanie. Bolesti brucha môžu byť občasné, opakované aj trvalé. Nedostatočnú funkciu spôsobuje tiež váhový úbytok a objavuje sa aj cukrovka. 

Tento zápal sa lieči liekmi na zmiernenie bolesti, užívaním pankreatických enzýmov a diétou, ktorá spočíva v menších porciách, vyššom obsahu kvalitných sacharidov a bielkovín a nízkom obsahu tukov. Nevyhnutné je aj obmedzenie tukov a jednoduchých cukrov a samozrejme alkoholu. 

Rakovina pankreasu

Najzávažnejšie je nádorové ochorenie. Rakovina slinivky najviac ohrozuje diabetikov a tiež osoby trpiace už rozvinutým chronickým zápalom pankreasu.

ochorenie pankreasu
Silná bolesť v nadbrušku, nafukovanie a nutkanie na zvracanie môžu signalizovať vážne problémy s pankreasom.

Slinivke brušnej prospieva zdravá strava a žiadny alkohol

Ochorenia pankreasu znejú životu nebezpečne, čo naozaj môžu byť, pokiaľ sa nezačnú včas liečiť. Pozitívna správa je, že stačí dodržiavať známe preventívne opatrenia, vďaka ktorým sa dá pankreas udržať zdravý, funkčný a v dobrej kondícii.

Preventívne opatrenia, ktoré podporujú normálnu funkciu pankreasu:

  • vyvážený a zdravý jedálniček,
  • rozumné porcie a neprejedanie sa,
  • priemerný príjem zdravých tukov,
  • pravidelný pohyb,
  • nižší príjem nasýtených tukov (tučné mäso a údeniny, výrobky obsahujúce palmový a kokosový tuk apod.),
  • umiernená konzumácia alkoholu,

Video: Ako posilniť slezinu, žalúdok aj pankreas pomocou čínskej medicíny:

Menšie porcie a viac jedál denne

Dodržiavanie všeobecne známych zásad zdravého stravovania, pravidelný pohyb a umiernená konzumácia nezdravých potravín a alkoholu patria k hlavným radám na podporu zdravia a normálnej funkcie nielen pankreasu, ale aj ostatných vnútorných orgánov.

Pri ťažkostiach s pankreasom je už úprava stravy nutnosťou a v prípade opakovanej pankreatitídy sa odporúča zmeniť aj systém stravovania, aby nedochádzalo k prílišnému zaťažovaniu tráviacej sústavy. To znamená šesť až sedem menších porcií jedál denne namiesto obvyklých troch až piatich jedál.

Najlepšie potraviny pre zdravý pankreas

  • cesnak má protizápalové účinky, rozširuje cievy, zlepšuje krvný obeh a podporuje tvorbu hormónov v pankrease,
  • čučoriedky majú antioxidačné účinky a prispievajú k lepšej citlivosti buniek na inzulín,
  • bataty obsahujú sacharidy a vlákninu, a tie pomáhajú udržiavať zdravú hladinu cukru v krvi,
  • púpava detoxikuje vnútorné orgány vrátane pankreasu a napomáha regenerácii poškodených tkanív,
  • kurkuma podporuje tvorbu inzulínu,
  • biely jogurt je zdrojom zdraviu prospešných probiotík dôležitých pre črevnú mikroflóru aj zdravé trávenie,
  • červené hroznové víno obsahuje resveratrol, látku s antioxidačnými a protizápalovými účinkami, ktorá prispieva k ochrane ciev a podporuje činnosť slinivky,
  • bylinky sa používajú aj pri liečbe pankreatitídy, odporúča sa napríklad čajová zmes čakanky obyčajnej, koreňa púpavy lekárskej a mesiačika lekárskeho. Z ďalších byliniek svedčí pankreasu praslička, oregano, horec, voduľka kanadská, jalovec a sladké drievko.

VIETE, KTORÉ POTRAVINY NESVEDČIA PANKREASU? Diéta pri liečbe pankreatitídy zakazuje konzumáciu červeného mäsa, vnútorností, smažených jedál, majonézy, mliečnych výrobkov s vysokým obsahom tukov, sladkostí, pečiva a sladených nápojov.

Záverečné zhrnutie: O pankreas sa treba starať

Pankreas je pracovitý orgán, ktorý sa označuje ako „továreň na zdravie“. Je nevyhnutný pre zdravé trávenie a fungovanie organizmu ako celku. Zapamätajte si, že:

  • slinivka brušná alebo pankreas je súčasťou tráviacej sústavy,
  • má na starosti tvorbu tráviacich enzýmov a hormónov inzulín a glukagón,
  • prospieva mu zdravá životospráva, 
  • nesvedčia mu tučné potraviny, každodenné pitie alkoholických nápojov a fajčenie,
  • príznaky obmedzenej funkcie pankreasu sa väčšinou objavia až pri poškodení 90 % objemu tohto orgánu.
Reklama
Ketomix
Monika Šaríková

Monika Šaríková

Keď som pred rokmi študovala históriu a literatúru, nenapadlo by mi, že sa nakoniec budem živiť písaním. Jednoznačne najradšej sa venujem písaniu o zdravom životnom štýle. Milujem dobré jedlo, rada varím a najviac si ulietavam na českej a ázijskej kuchyni, zbožňujem prírodu a pohyb. Medzi moje veľké športové lásky patrí najmä beh, cyklistika, turistika a jóga. :)