Bezhladovania.sk

Bezzvyšková diéta nielen pri ochorení čriev: Ako funguje?

Pokiaľ ste ešte nikdy nepočuli o bezzvyškovej diéte, určite si možno pod ňou predstavíte diétu, pri ktorej sa dojedá všetko až do posledného sústa. Také ľahké to ale nie je.

Reklama

V skutočnosti však ide o typ liečebnej výživy, ktorá je určená pre osoby so zápalmi čriev alebo inými ochoreniami zažívacieho traktu. Bezzvyšková diéta je tiež známa pod názvami ako diéta s nízkym obsahom vlákniny alebo diéta s nízkym obsahom reziduí. V čom spočíva táto diéta?

Princíp bezzvyškovej diéty

Hlavným cieľom bezzvyškovej diéty je minimalizovať nestrávenú časť potravín a zabrániť tak podráždeniu črevnej sliznice. Jednoducho povedané, bezzvyšková diéta zo zdravotných dôvodov vylučuje potraviny, ktoré sa zle strávia. Tieto potraviny zanechávajú v stolici „zvyšky“, ktoré u niektorých ľudí dráždia črevá a spôsobujú im nepríjemné problémy.

Základom bezzvyškovej diéty je ľahko stráviteľná strava a nenadúvajúce potraviny, vďaka ktorým v črevách nezostávajú nestráviteľné zvyšky. Z jedálnička je preto nutné vyradiť ťažko stráviteľné, nadúvajúce, príliš tučné a vyprážané jedlá. Stravu je vhodné rozdeliť si na menšie porcie a jesť 5 až 6-krát denne.

V strave je tiež potrebné znížiť príjem potravín bohatých na vlákninu vrátane celozrnných potravín, strukovín, nadúvajúcich druhov zeleniny, šupiek aj kôstok z ovocia a zeleniny. Z jedálnička sa eliminujú tiež ďalšie nestráviteľné zložky, ako je koža alebo kôrka z mäsa, nezrelé ovocie a dráždivé druhy korenín. Obmedzený výber potravín aj technologický postup šetria črevo mechanicky, ale tiež chemicky.

Pre koho je bezzvyšková diéta vhodná?

Vláknina je pre väčšinu ľudí nevyhnutnou súčasťou zdravého jedálnička a podporuje správnu činnosť trávenia aj črevný mikrobióm. Pre niekoho však môže predstavovať problém – vyšší prísun vlákniny môže byť rizikový pre osoby so špecifickými problémami tráviaceho systému.

Bezzvyšková diéta sa najčastejšie odporúča:

  • pri idiopatických črevných zápaloch – Crohnova choroba, ulcerózna kolitída, divertikulitída (vo fáze remisie alebo prechodného zlepšenia stavu nie je bezzvyšková diéta nutná)
  • pred a po operácii čriev
  • pri črevnej nepriechodnosti
  • pred kolonoskopiou
  • pri nádorových ochoreniach pod lekárskym dohľadom
  • krátkodobo po akútnom hnačkovom ochorení
bezzvyšková diéta a kolonoskopia
Pred kolonoskopiou oceníte diétu bezo zvyškov. Príprava potom pôjde ľahšie.

Nezačínajte s diétou sami

Bezzvyškovú diétu môžeme dodržiavať iba na základe odporúčania lekára či nutričného terapeuta. Rozhodne by ste si bezzvyškovú diétu nemali ordinovať sami a vyradzovať vlákninu z jedálnička bez odborného odporúčania. 

Vláknina je totiž veľmi dôležitá pre zdravie, zabezpečuje správne fungovanie tráviaceho traktu a slúži ako potrava pre prospešné baktérie v našich črevách. Vďaka sýtiacemu efektu a schopnosti spomaliť vstrebávanie niektorých živín zo stravy (sacharidy, cholesterol) môže navyše pomáhať s chudnutím.

Okrem toho potraviny s obsahom vlákniny (ovocie, zelenina, strukoviny a celozrnné obilniny) dodávajú telu dôležité vitamíny, minerálne látky a antioxidanty. Pokiaľ vám teda lekár alebo iný odborník nestanovil dodržiavanie bezzvyškovej diéty, mali by ste konzumovať pestrú a vyváženú stravu s dostatkom všetkých živín vrátane vlákniny, ktorú vaše telo potrebuje na správne fungovanie.

Ako je to s vlákninou?

Odporúčaná denná dávka vlákniny u zdravých ľudí sa pohybuje v rozmedzí 25 až 35 gramov. Pokiaľ vám síce bola predpísaná bezzvyšková diéta, mali by ste na toto odporúčanie zabudnúť – aspoň krátkodobo. Pri bezzvyškovej diéte by sa nemalo konzumovať viac než 10 až 15 gramov vlákniny denne. Od toho sa odvíjajú tiež určité obmedzenia v jedálničku.

Aké potraviny jesť?

Mäso – chudé, bez viditeľného tuku a šliach, domäkka upravené kuraciemorčaciehovädzie zadnébravčové karé a panenkazajacryby (konzumujeme bez kože)teľaciejahňaciechudá šunka s vysokým podielom mäsa
Výrobky z bielej múky – ľahko stráviteľné sacharidy sú pri bezzvyškovej diéte omnoho lepšou voľbou ako celozrnné zdroje sacharidov staršie biele netučné pečivo bez posypu – biely chlieb, rožky, sucháre, sendvič, piškóty, sušienky z bielej múky, staršia netučná vianočkacestoviny z rafinovanej (bielej) múkybiela ryžavarené zemiaky bez šupkyzemiaková kaša s trochou mlieka bez maslazemiaková knedľaviedenská knedľakrupicová knedľakrupicové a jemné noky
Ovocie – vhodné sú zrelé, nenadúvajúce druhy bez šupky a semienok banányjablká bez šupky a jadierbroskyne bez šupky a kôstkymarhule bez šupky a kôstkynektárinky bez šupky a kôstkyovocné šťavy bez dužiny, šupiek a semienokmelón bez kôstokovocné výživydžemy
Zelenina – musí byť domäkka upravená, najemno nastrúhaná alebo dobre rozmixovaná, a volíme nenadúvajúce druhy bez šupiek a semienok mrkva a karotkamalé množstvo zeleru a petržlenušpenátový pretlak (bez cesnaku)paradajkový pretlakmrkvová šťavanajemno nakrájaný hlávkový šalátčervená repatekvicacuketa bez šupky a semienok
Mlieko a mliečne výrobky – zaradzujeme podľa individuálnej znášanlivosti, volíme malé množstvo menej tučných mliečnych výrobkov nízkotučné a polotučné mlieko pri príprave jedla (nepodávame samostatne)tvrdé syry do 30 % tuku v sušinebiele jogurty do 3 % tukunízkotučný tvarohkyslomliečne výrobky (neochutený kefír, acidofilné mlieko)cottage syrmozzarella lightžervénízkotučná Lučina
Vajcia – ideálne konzumovať v rámci pokrmu, samostatne len v obmedzenej miere, neupravujú sa na tuku celé vajcia – 1 ks/deňbielka neobmedzene
Tuky – pridávame až do hotového pokrmu v množstve do 10 g na porciu kvalitné rastlinné oleje (olivový, avokádový, repkový, ľanový)čerstvé maslo
   
Koreniny a ochucovadlá – nedráždivé a nenadúvajúce menšie množstvo solibylinky – petržlenová vňať, pažítka, kôpor, majoránkamletá sladká paprikavývar z kmínu a húbvývar z bobkového listu a nového koreniaškoricacitrónová a pomarančová šťavavanilkamed
Polievky – vyberáme chudé vývary alebo polievky z povolených druhov zeleniny zemiaková lisovanášpenátovámrkvová lisovanáparadajková z pretlaku s ryžouvývar z chudého kuracieho alebo hovädzieho mäsa (odstránime viditeľný tuk)obilninové polievky – ryžová, lisovaná vločková
Sladkosti a dezerty – v obmedzenom množstve iba na spestrenie jedálnička, siahnite po variantoch s nižším obsahom tuku múčniky z piškótového, odpaľovaného a tvarohového cestapiškótynákypypudingžemľovkaovocné rôsoly
Omáčky paradajkovádiétna sviečková (z prelisovanej koreňovej zeleniny)
Nápoje – je potrebné dbať na dostatočný pitný režim (cca 2 litre tekutín denne) vodaslabý zelený čajbylinkový čajriedené ovocné a zeleninové šťavy alebo džúsy
bezzvyšková diéta
Môžete si aj pochutnať. 🙂

Na čo si dávať pozor?

  • celozrnné výrobky – celozrnná múka, celozrnné pečivo, natural (celozrnná) ryža, celozrnný kuskus, celozrnné cestoviny, müsli, celozrnné cereálie
  • nadúvajúce a ťažko stráviteľné pečivo – čerstvé pečivo, pečivo a chlieb so semienkami, kysnuté pečivo, linecké a lístkové pečivo
  • strukoviny
  • huby
  • orechy a semienka
  • vnútornosti
  • tučné mäsá a údeniny – tučné časti hovädzieho a bravčového mäsa, kačacie mäso, husacina, klobásy, salámy, nátierky, škvarky, krvavnice, jaternice, slanina, údené mäso, baranina, tučné ryby, mäsové konzervy, mäso s kôrkou
  • tučné mliečne výrobky – šľahačka, smotana, smotanové jogurty, tučné syry, tučný tvaroh, plesnivé syry, kupované nátierky
  • rybie pokrmy – sardinky, kaviár, očká, ryby s kožou
  • zelenina čerstvá, nadúvajúca a ťažko stráviteľná – kel, kapusta, karfiol, brokolica, cibuľa, cesnak, reďkovka, kukurica, paradajky, kaleráb, paprika, uhorky, nakladaná a sterilizovaná zelenina
  • ovocie s kôstkou, šupkou a semienkami alebo nadúvajúce – ananás, čerešne, jahody, maliny, ostružiny, kiwi, ríbezle, hrušky (nadúvajú)
  • prílohy – kysnuté knedle, hranolky, celozrnné cestoviny, celozrnný kuskus, zemiakový šalát, krúpy, ryža natural (celozrnná), krokety, vyprážané zemiaky, zemiaky v šupke
  • tuky – masť, loj, slanina, škvarky, kokosový a palmový tuk
  • dezerty a sladkosti – krémové torty, torty a zákusky s ťažko stráviteľným ovocím a semienkami, zákusky plnené sladkými krémami alebo tučnými polevami, vyprážané pečivo, semienkové alebo orechové sušienky, orechové pokrmy, sušienky s krémovými náplňami, čokoláda, zmrzlina, dezerty z lístkového či kysnutého cesta, domáca vianočka
  • nápoje – alkohol, káva, kakao, horká čokoláda, mlieko ako samostatný pokrm, perlivé nápoje, energetické nápoje, Coca Cola
  • dráždivé koreniny a ochucovadlá – čili, karí, horčica, bujón, čierne korenie, cesnak, cibuľa, sójová omáčka, majonéza, tatárska omáčka, hotové dresingy
  • ostatné – chipsy, chrumky, pizza, polotovary, instantné jedlá, smotanové omáčky

Záleží aj na úprave pokrmov

Všetky pokrmy musia byť varené alebo dusené do mäkka, bez šupiek, zrniečok a kože. Pri príprave jedál používame varenie, dusenie, paru, pečenie v alobale a pečenie bez tuku na vode pod pokrievkou, aby sa netvorila kôrka a pokrm pravidelne podlievame.

Pri príprave jedál nepoužívame olej alebo iný tuk, zápražku, ani osmažený cibuľový základ pod mäso, pretože tak dochádza k prepaľovaniu tukov, ktoré dráždia črevo. Pokrmy môžeme zahustiť rozmixovanou zeleninou z povolených druhov, nastrúhaným zemiakom alebo solamylom.

Trocha tuku do jedál patrí

Malé množstvo tuku (maximálne 10 gramov na porciu) pridávame až do hotového pokrmu, aby nedochádzalo k jeho prepaľovaniu. Vhodné sú kvalitné rastlinné oleje alebo maslo. Medzi nevhodné postupy úpravy patrí smaženie, fritovanie, grilovanie a pečenie, restovanie alebo opekanie na tuku.

nevhodné úpravy jedál
Na pečenie pri tejto diéte radšej zabudnite.

Dochucovanie jedál

Na dochutenie pokrmov sa používa malé množstvo soli a preferuje sa nedráždivé korenie – mletá červená paprika, vývar z cibule, kmínu, bobkového listu alebo nového korenia. V menšej miere je možné použiť aj vývar z húb (nie samotné huby) a citrónovú šťavu. Vhodnými dochucovadlom sú hlavne bylinky a zelené vňate, ako je petržlenová a zelerová vňať, kôpor, majoránka, bazalka. Nepoužíva sa pikantné korenie a ocot.

Bezzvyšková diéta – vzorový jedálniček

Deň 1

  • raňajky: rožok s maslom a marhuľovým džemom
  • desiata: kefír alebo acidofilné mlieko
  • obed: paradajková omáčka s chudým hovädzím mäsom, cestoviny
  • olovrant: strúhané jablko s mrkvou
  • večera: sendvič s nátierkou z koreňovej zeleniny, nízkotučného tvarohu a žervé

Deň 2:

  • raňajky: biely chlieb s pažítkovým žervé a chudou šunkou
  • desiata: banán
  • obed: rizoto s mrkvou a kuracím mäsom
  • olovrant: sucháre s tvrdým syrom 30 % tuku v sušine
  • večera: dusená treska s varenými zemiakmi a maslom, paradajková šťava

Deň 3:

  • raňajky: palacinky s nízkotučným tvarohom a strúhaným jablkom
  • desiata: marhuľový kompót (bez šupky)
  • obed: ryža so špenátom (pretlak) a mozzarellou light
  • olovrant: biely jogurt 3 % tuku s medom
  • večera: morčací plátok s dusenou mrkvou a varenými zemiakmi

Klady a zápory bezzvyškovej diéty

Klady Zápory
ľahko stráviteľná nedostatok vlákniny
znížený obsah tuku nízky príjem zdravých tukov
liečebné využitie riziko nedostatku niektorých vitamínov a minerálnych látok
energeticky plnohodnotná strava (pri správnom zostavení jedálnička) úzky výber potravín

Zhrnutie: Bezzvyšková diéta môže krátkodobo pomôcť

  • Vzhľadom k tomu, že ide o diétu s nízkym obsahom vlákniny, nemali by ste ju dodržiavať po celý život
  • Bezzvyšková diéta by mala byť predpísaná iba krátkodobo ľuďom, ktorí majú problémy s ochorením čriev – hlavne vo fáze vzplanutia problémov. V takomto prípade je dobrým prostriedkom na zníženie prejavov črevných ochorení. Dodržiavanie bezzvyškovej diéty sa riadi pokynmi lekára alebo nutričného terapeuta.
  • U zdravých ľudí nemá dodržiavanie bezzvyškovej stravy význam – naopak, jej neuvážené aplikovanie môže spôsobiť nutričné nedostatky (hlavne nedostatok niektorých vitamínov a minerálnych látok) a zdravotné problémy (zápcha a tráviace problémy v dôsledku nízkeho príjmu vlákniny). Z tohto dôvodu by sa rozhodne nemala využívať ako diéta na chudnutie.

Zdroje

  1. Vanhauwaert, E., Matthys, C., Verdonck, L., & De Preter, V. (2015). Low-residue and low-fiber diets in gastrointestinal disease management. Advances in Nutrition, 6(6), 820–827.
  2. Sorathia, A. Z., & Sorathia, S. J. (2022). Low Residue Diet. [Updated 2022 Apr 28]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557693/
  3. https://www.mc-praha.cz/mcp/wp-content/uploads/2020/12/Bezezvyškov%C3%A1-dieta.pdf
  4. https://zivotbezstreva.cz/domaci-parenteralni-vyziva/rady-a-tipy-dpv/bezezvyškova-dieta/
Reklama
Mgr. Daniela Krčová

Mgr. Daniela Krčová

Som nutričná špecialistka a výživu človeka som vyštudovala na magisterskom štúdiu na 1. lekárskej fakulte Karlovej univerzity. Po ukončení štúdia som založila svoju vlastnú nutričnú poradňu v Ostrave (NutriD poradňa), v rámci ktorej pomáham ľuďom so správnymi a trvalo udržateľnými stravovacími návykmi. Venujem sa najmä športovej výžive a chudnutiu, ale zameriavam sa tiež na výživu pri potravinových alergiách a intoleranciách, cukrovke, vysokom krvnom tlaku alebo napríklad na výživu tehotných a dojčiacich žien. Medzi moje hlavné záujmy patrí posilňovanie, behanie a turistika.