Bezhladovania.sk

Chudnutie si vyžaduje odhodlanie, motiváciu a nechcieť zázraky na počkanie, hovorí Jana z Nedietuj.sk

Výživová poradkyňa Jana Rybárová rokmi povýšila svoj záujem, zdravú stravu, na profesionálnu úroveň. Čo radí začiatočníkom? Prečo boli naše babičky zdravšie ako my? Prečítajte si celý rozhovor.

Obsah článku:

Predstavíte sa, prosím, našim čitateľom? Čo vás viedlo k dráhe výživovej poradkyne?

Moje meno je Jana Rybárová a pracujem ako výživová poradkyňa vo svojej poradni Nediétuj. K tomuto povolaniu som neprišla zo dňa na deň – asi pred ôsmimi rokmi som sa začala viac zaujímať o stravovacie návyky seba a svojho okolia. Začala som si všímať reakcie tela na rôzne jedlá, čítať si viac etikety potravín alebo sa zaujímať o to, ako si vyskladať tanier tak, aby sme sa cítili dobre.

Zistila som, že každý človek je iný, a preto mu vyhovuje aj niečo iné. Zároveň som prišla na to, že ma táto oblasť neuveriteľne napĺňa a chcem sa jej venovať aj na profesionálnej úrovni.

Ako základ som si spravila kurz „Poradca pre výživu“, no bolo mi jasné, že jeden kurz zo mňa odborníka neurobí. Začala som sa aktívne vzdelávať – okrem tohto kurzu mám už za sebou desiatky ďalších a tiež pravidelne študujem množstvo odbornej literatúry. Okrem nadobudnutých vedomostí mám za sebou aj tri roky praxe. Dva roky som pracovala ako výživový poradca pre jednu spoločnosť a následne som si založila vlastnú poradňu.

Trh je síce v dnešnej dobe presýtený odborníkmi na výživu, no snažím sa vynikať tým, že ku svojim klientom pristupujem zodpovedne, individuálne a svoju prácu si robím najlepšie ako viem. Práve preto som založila projekt Nediétuj, v rámci ktorého sa špecializujem hlavne na ľudí, ktorí vyskúšali množstvo diét a sami si nevedia dať rady. Učím ich, ako sa stravovať racionálne, nebáť sa jedla a tiež to, že redukovať hmotnosť sa dá aj s bežne dostupnými potravinami a dostatkom pohybu.

Nachádzame sa na začiatku nového roka. Rastie dopyt po vašich službách? Vydržia klienti, ktorí sa hlásia v januári na základe predsavzatí?

Samozrejme, zmena životného štýlu je každoročné predsavzatie mnohých ľudí. Každý rok v januári stúpne dopyt po službách mnohých odborníkov, ale taktiež stúpa aj dopyt po rôznych novodobých diétach, pretože ľudia radi hľadajú skratky. Nikto z týchto ľudí nechce predsa počuť, že táto zmena bude určitý čas trvať a nebude to len na mesiac, dva či tri. A tak veľa z nich vydrží možno pár dní (tí vytrvalejší aj týždňov) a potom sa vrátia späť k svojim starým stravovacím návykom, lebo veď „skvelá” diéta ich nenaučí stravovať sa racionálne.

Kto chce zmenu, nepotrebuje na to žiaden nový rok. Chce to len odhodlanie, motiváciu a hlavne nenaletieť „odborníkom”, ktorí ponúkajú zázraky na počkanie.

Pojem zdravá strava predstavuje pre množstvo ľudí abstraktný pojem, poprípade sa boja, že by si už na nej nepochutnali a neužili si ju. Ako rozptyľujete takéto obavy u svojich klientov?

sladké zdravé jedlo

S týmto sa často stretávam pri úvodnej konzultácii, ktorá slúži na to, aby som zistila všetky potrebné informácie o danom klientovi. Skoro každý sa ma pýta, ako bude vyzerať jeho výživový plán a či sa bude musieť vzdať mnohých vecí ako je napríklad pečivo, cestoviny či ovocie. Lebo niekde čítali, že z pečiva sa priberá, ovocie len doobeda alebo že po 18:00 nejesť, lebo potom sa každé sústo uloží ako tuk v našom tele. 🙂

Vždy sa nad tým pousmejem a upokojím ich, že samozrejme nejaká zmena nastať musí – inak by tu so mnou nesedeli – ale nemá to byť o drastickom obmedzovaní potravín, ktoré sú pre naše telo prínosné a aj vďaka nim sa cítime dobre.

Mnoho z nich je dokonca prekvapených, keď im odovzdám plán a je tam veľa jedla a dokonca aj také, o ktorom si mysleli, že ho nemôžu, lebo je „nezdravé“.

Stretávate sa aj s klientami, ktorí sa neúspešne pokúšali schudnúť sami? Majú to „chronickí dietári“ ťažšie než tí, ktorí začínajú prvýkrát a rovno pod vedením výživového poradcu?

Každá drastická diéta či reštrikcia jedla je pre telo náročná a dovolím si tvrdiť, že aj nebezpečná. Čím viac jedla si dlhodobo odopierame, snažíme sa znižovať si kalorický príjem, či dokonca piť len nejaké drinky na chudnutie, tým viac naše telo chradne a v konečnom dôsledku mu len ubližujeme.

Samozrejme na to, aby telo chudlo, potrebuje byť v kalorickom deficite, ale musí to byť nastavené s rozumom a tak, aby sme zabezpečili energiu na základné potreby a chod tela.

Bohužiaľ, v dnešnej dobe je na svete mnoho ľudí, ktorí vyskúšali nejakú diétu a samozrejme sa s nimi stretávam aj vo svojej poradni. Niekedy je to dlhý proces, kým telo začne reagovať. Závisí to aj od toho, koľko tých diét má človek sa sebou a v akom stave je jeho organizmus či psychika.

Aké sú vo všeobecnosti najväčšie riziká jojo efektu?

Jojo efekt väčšinou nastáva po tom, ako človek veľmi drasticky znížil svoj kalorický príjem, rapídne schudol a po návrate k bežnej strave sa jeho váha začala zvyšovať. A tak väčšina opäť začne diétovať, lebo veď predtým to fungovalo a musí to aj teraz. Bohužiaľ, každým pokusom o drastickú diétu sa naše chudnutie spomaľuje a už to nejde tak, ako to išlo prvýkrát. Väčšinou sa z toho stane začarovaný kruh diétovania, hladovania a odopierania si jedla.

Jojo efekt nevplýva len na výzor človeka, ale hlavne aj na jeho zdravie, metabolizmus a psychiku. Nezáleží na tom, akú super novú diétu držíte – fakty sú jasné, diéty z dlhodobého hľadiska nefungujú! Pokiaľ by boli také úspešné, nemuselo by ich byť toľko a všetci by sme boli štíhli. 😉

Vysoký cholesterol, alergie a ďalšie problémy spojené s výživou sa objavujú čoraz častejšie. Prečo sa to deje? Čo robili naše babičky inak a mali by sme sa z toho poučiť?

Naše babičky žili úplne inak ako my. Prirodzene sa hýbali, nedržali žiadne diéty, stravovali sa racionálne a hlavne sezónne, čiže podľa toho, čo mali na poliach alebo v pivnici.

Rôzne tráviace a zdravotné ťažkosti nie sú výmyslom, ale dôsledkom modernej doby.

Do stravy sme zrazu zaviedli množstvo aditív, mikrobióm si ničíme nevhodnou stravou a extrémnym užívaním liekov, máme veľa stresu a taktiež neakceptujeme naše cirkadiánne rytmy. Niekde sa to odraziť muselo a možno si na to naše telo postupne zvykne, ale aktuálne sa snaží s týmito zmenami bojovať, pretože to nie je pre neho prirodzené.

Čo by ste odkázala tým, ktorí váhajú, či majú chudnúť sami alebo sa radšej zveriť do rúk výživového poradcu? Aké výhody prináša takáto spolupráca?

spolupráca s výživovým poradcom

Samozrejme, nie všetci, ktorí majú nejaké to kilo navyše, potrebujú hneď aj poradcu na výživu. Niekedy stačí človeka nasmerovať a tou cestou prejde sám a úspešne.

Sú tu ale aj ľudia, ktorí pomoc niekoho ďalšieho potrebujú. Avšak vzťah klient-poradca by mal byť určite dôverný. Klient sa výživovému poradcovi často zdôveruje a postupne otvára aj témy, ktoré sú pre neho veľmi citlivé. Určite by preto mal klient veriť svojmu poradcovi a mal by v ňom vidieť pomoc a podporu. 

Na úvodnej konzultácii sa pýtajte informácie, ktoré vám pomôžu rozhodnúť sa, či chcete s odborníkom spolupracovať alebo nie. Pretože s týmto človekom budete prechádzať rôznymi etapami a musíte mu plne dôverovať.

S akými najčastejšími problémami / prianiami k vám ľudia prichádzajú?

V mojej poradni sa stretávam najmä s ľuďmi, ktorí majú problémy so svojou hmotnosťou a už majú dosť diét a ďalších skratiek. Chcú sa hlavne naučiť racionálne sa stravovať, a tak upraviť aj svoju hmotnosť.

Mám aj klientov, ktorí sa snažia zmeniť svoje trávenie alebo potrebujú nové stravovacie návyky, pretože im bola diagnostikovaná potravinová intolerancia či iné obmedzenie v strave.

Čo si má človek pripraviť na prvú návštevu výživového poradcu a ako prebieha?

návšteva výživového poradcu

Úvodná konzultácia slúži na to, aby som získala všetky potrebné informácie o klientovi – o jeho cieli, zdravotnom stave, stravovaní sa, obmedzeniach v strave, trávení či životnom štýle. Taktiež si spravíme diagnostiku tela s cieľom zistiť zloženie a nastaviť si reálny cieľ.

Všetky získané informácie sú potrebné na to, aby som si vedela spraviť obraz o aktuálnej situácii klienta a nastavila postup spolupráce.

Samozrejme, ak zistím, že moje vedomosti a skúsenosti nie sú dostatočné na to, aby som mohla klientovi pomôcť, tak mu to aj oznámim a pokiaľ viem o inom vhodnom odborníkovi, tak mu posuniem kontakt. Som toho názoru, že odborník by mal vedieť, kde sú jeho hranice, pretože ako môže klientovi pomôcť, tak mu môže aj ublížiť.

Úvodná konzultácia zas slúži klientovi na to, aby spoznal odborníka a rozhodol sa, či do spolupráce pôjde alebo nie. Odborník by nikdy nemal tlačiť na klienta a ten by zas nikdy nemal odchádzať z prvej konzultácie už s výživovým plánom a taškou plnou doplnkov.

Odporúčate absolvovať diagnostiku tela aj tým, ktorí nemajú záujem o výživové poradenstvo? Aké informácie o sebe môžu zistiť?

Do mojej poradne chodia aj ľudia, ktorí nie sú moji klienti, ale majú záujem o meranie na bioimpedančnej váhe InBody. Pomocou tejto diagnostiky vieme zistiť nasledovné:

  • celkovú hmotnosť tela,
  • množstvo a percento tuku v tele,
  • množstvo svalového tkaniva,
  • viscerálny tuk v tele,
  • celkovú vodu v organizme,
  • WHR index, BMI index,
  • bazálny metabolizmus,
  • proteíny a minerálne látky,
  • rozloženie tuku a svalov v jednotlivých častiach tela,
  • vyváženosť jednotlivých částí tela.

Pomocou týchto výsledkov môže napríklad človek, ktorý pravidelne cvičí, vidieť, či je jeho tréningové nasadenie úspešné alebo nie.

Ako časovo náročné je variť si zdravé jedlá alebo počítať kalórie? Koľko času denne je potrebné venovať vašej spolupráci?

Nie je to vôbec náročné, ani z časového ani finančného hľadiska. Potraviny, ktoré zahŕňam do výživových plánov sú bežne dostupné v skoro každom supermarkete. Dokonca ak má klient svoj obľúbený obchod, tak sa mu jedálniček snažím vyskladať z takých potravín, aké v danom obchode nájde. Alebo ak klient povie, že vyslovene nemá čas na zložitejšie recepty alebo kuchyňa nie je jeho vášňou, tak aj pre neho sa nájde variant v podobe ľahších receptov (max. 5 ingrediencií).

Dokonca do výživového plánu často zahŕňam aj obed: menu variant. Čiže ak si človek nestihne navariť alebo si obed zabudne, vie si pokojne objednať podľa príkladov z plánu. Som teda presvedčená, že toto zvládne naozaj každý z nás. 🙂

Čo sa týka počítania kalórií, tak nie všetci, čo začnú chudnúť, si automaticky musia počítať kalórie – ide to aj bez toho. Moji klienti si kalórie väčšinou nepočítajú, iba ak je to na začiatku naozaj nutné. Samozrejme, vysvetlíme si, ako funguje chudnutie a čo na to potrebujeme, učíme sa o makroživinách, ako sú kaloricky bohaté a podobne, ale v konečnom dôsledku je dôležité klienta naučiť sa racionálne stravovať bez toho, aby celý život počítal kalórie.

Na webe máte aj hromadu pekných receptov. Ktoré špeciálne odporúčate svojim klientom a prečo?

recepty Nedietuj.sk

Ďakujem pekne za pochvalu. Kuchyňa je moja vášeň a keď mám čas, rada varím a vymýšľam aj nové recepty. Klienti alebo aj nie klienti sa môžu inšpirovať ktorýmkoľvek receptom. Pokiaľ človek nemá obmedzenia v strave (napríklad potravinová intolerancia či alergia) alebo jeho chuťovým pohárikom nevadí nejaká ingrediencia, tak môže vyskúšať ktorýkoľvek recept. 🙂

Dodáte na záver motiváciu všetkým, ktorí si dali predsavzatie začať jesť a žiť zdravšie?

Milí čitatelia, pokiaľ ste si už dali akékoľvek predsavzatie do nového roka, nevzdávajte sa a bojujte! 🙂 Viem, že nie vždy je to jednoduché a možno aj párkrát spadnete a vráti vás to o krok späť, ale to nevadí, dôležité je nevzdávať sa. 

Nehľadajte skratky a nečakajte zázraky na počkanie. Pokiaľ sa vaša hmotnosť navyšovala x rokov, nemajte očakávania, že dole pôjde za pár dní či týždňov. Je to beh na dlhú trať a pokiaľ si neviete dať rady sami, nehanbite sa a poproste niekoho o pomoc. 🙂 Želám vám všetko dobré, hlavne pevné zdravie a veľa síl na zdolávanie akejkoľvek prekážky.

Jani, ďakujeme za príjemný rozhovor, hromadu skvelých tipov a prajeme čo najviac spokojných klientov.

Mgr. Zuzana Veselá

Mgr. Zuzana Veselá

Som vyštudovaná právnička, ale v súčasnosti sa naplno venujem písaniu. Mám rada českú, taliansku, indickú a mexickú kuchyňu. Milujem ochutnávanie nových exotických druhov ovocia a (nealko!) nápojov. Od vyváženého jedálneho lístka z poctivých surovín sa podľa mňa odvíja aj naša celková pohoda.