Bezhladovania.sk

Nepodceňujte dostatočný príjem energie počas dňa, radí výživový poradca Ing. Libor Javro

Libor Javro

Absolvent Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre, odbor výživa ľudí, pomohol ako výživový poradca už bezmála 500 ľuďom. Aktuálne pôsobí v Bratislave a Piešťanoch. Aké problémy rieši najčastejšie vo svojej praxi? Čo pre neho znamená zdravá strava? Prečítajte si celý rozhovor.

S akým cieľom vás klienti najčastejšie vyhľadávajú?

Už 10 rokov pomáham klientom v oblasti redukcie hmotnosti alebo pri liečebných konzultáciách ako sú cukrovka či intolerancie. Okrem toho pomáham aj športovcom, profesionálnym športovcom až olympionikom zlepšiť výkonnosť pomocou stravy.

Stane sa niekedy, že odhalíte iný problém, než ten, na ktorý sa klient sťažuje? Napríklad klient rieši nadváhu, ale nakoniec zistíte, že je menej, než by potreboval…

To nie je iný problém, ale hlavný problém. Ľudia málo jedia v priebehu dňa, potom to radi doháňajú večer alebo prostredníctvom vysoko energetických potravín, čo je už samozrejme neskoro. Dôvod je ten, že ak v priebehu dňa nejedia, teda neprijímajú dostatok energie, telo si to pamätá, a potom má tendenciu robiť si zásoby.

Čo pre vás znamená zdravá strava?

Zdravá strava je optimálna strava vybalansovaná energeticky v priebehu dňa. Základ je dostatočný príjem energie počas celého dňa. Na to treba ďalej nadviazať kvalitnými potravinami v bio kvalite a dbať treba aj na čerstvosť a sezónnosť.

Aké chyby v stravovaní robia ľudia najčastejšie?

Najčastejší problém je to, že nejedia dostatočne vyvážene v priebehu dňa. Ako druhý najväčší problém by som spomenul to, že vymýšľajú zložité jedlá a variácie.

Riešite tiež problém regenerácie, predovšetkým u športovcov. Ako si môže bežný človek pomôcť jedlom k lepším výkonom a rýchlejšej regenerácii po športe?

Na regeneráciu treba samozrejme myslieť už pred športom. Je dôležité, aby mal človek dostatok energie na svoj výkon. Následne je dôležité stratenú energiu po výkone opäť vrátiť spolu s tekutinami, minerálmi a vitamínmi. 

Vidíte, veľmi nespomínam bielkoviny, pretože je to veľký mýtus. Veľa ľudí si totiž myslí, že v tomto procese je potrebné myslieť hlavne na bielkoviny. Tie sú síce dôležité, ale sú až na druhom či treťom mieste.

Ako sa líši športová výživa od tej bežnej?

Líši sa v množstve skonzumovaných potravín a načasovaní príjmu energie pred výkonom a po výkone.

Aktuálne pôsobíte v 2 mestách: V Bratislave a Piešťanoch. Jedno mesto je veľké, dokonca hlavné, a druhé menšie. Súvisí to aj s rozdielnym životným štýlom a problémami klientov?

Nie, myslím si, že každý má svoje individuálne problémy. Nevnímam žiadne rozdiely v závislosti od toho, kde klienti bývajú.

Ponúkate aj online výživové plány a konzultácie. Obľúbili si ich klienti? Ako fungujú?

Možnosť online spolupráce ponúkam už 10 rokov. Je to veľmi obľúbená forma spolupráce – ľudia sedia v pohodlí domova a nemusia za mnou cestovať hodinu-dve. Je to veľmi pohodlné. S týmito klientami dosahujem rovnaké výsledky ako aj pri osobnej spolupráci. Za tie roky som nadobudol dostatok skúseností, aby som vedel robiť svoju prácu aj online a vedel, čo sa deje s klientom.

V súčasnosti narastá výskyt potravinových intolerancií. S ktorými sa stretávate najčastejšie?

V praxi sa stretávam so všetkými z nich, na dennej báze riešim rôzne intolerancie od laktózovej po histamínovú. Často sa stáva, že klienta trápia viaceré naraz.

Čo alergie napríklad na orechy? Ide o intoleranciu v pravom slova zmysle? Ako často sa stretávate s takýmito alergiami?

Určite áno, orechy sú jedným z alergénov, netreba si to však mýliť s intoleranciou (je to iný proces). S alergiami sa v praxi samozrejme stretávam, ale nie tak často, ako s intoleranciami – tie sú v súčasnosti oveľa väčším problémom.

Dodajme niečo pozitívne na záver: Prezradíte svoj recept na šťastný život, v ktorom človek nie je otrokom jedla, ale naopak ho využíva na svoje ciele?

Moja rada je jednoznačná: naučte sa manažovať si svoje stravovanie. Ak si budete vedieť ustriehnuť svoju stravu, teda aj svoje obľúbené potraviny, budete mať aj výsledky. A zároveň nebudete otrokom jedla. 

PREČÍTAJTE SI TIEŽ
Kľúčovými slovami pre zdravie sú prevencia a striedmosť, hovorí výživová poradkyňa Zdenka Havettová

Je dobré netlačiť na pílu, mať dostatok trpezlivosti a hlavne to brať celé prirodzene. Nie sme stroje, máme svoje pocity, preto by sme si mali dopriať aj to, na čo máme chuť. Základ je len vedieť, ako na to (napríklad sa neprejedať).

Veľa ľudí si myslí, že je nutné držať prísnu diétu ako fitneska týždeň pred súťažou. To naozaj nie je nutné!

Súhlasíme a ďakujeme za príjemný rozhovor a cenné tipy pre našich čitateľov. 🙂

Mgr. Zuzana Veselá

Mgr. Zuzana Veselá

Som vyštudovaná právnička, ale v súčasnosti sa naplno venujem písaniu. Mám rada českú, taliansku, indickú a mexickú kuchyňu. Milujem ochutnávanie nových exotických druhov ovocia a (nealko!) nápojov. Od vyváženého jedálneho lístka z poctivých surovín sa podľa mňa odvíja aj naša celková pohoda.