Pri histamínovej intolerancii nie je telo schopné správne metabolizovať histamín. To vedie k rôznym zdravotným problémom, ako sú bolesti hlavy, vyrážky, zažívacie problémy alebo dokonca problémy s dýchaním. Dôležitou súčasťou liečby histamínovej intolerancie je histamínová diéta. Ako vyzerá, aké potraviny pri nej môžete jesť a ktoré je potrebné vyradiť?
Obsah článku:
Čo je to histamínová intolerancia?
Histamínová intolerancia je porucha, pri ktorej telo nie je schopné správne odbúravať histamín. Histamín je biogénny amín, ktorý sa prirodzene vyskytuje v mnohých potravinách. Tiež sa uvoľňuje v tele v priebehu imunitnej reakcie, napríklad pri alergii.
Väčšina ľudí má dostatok enzýmov, ktoré histamín v tele rozkladajú. Ľudia s histamínovou intoleranciou však majú zníženú aktivitu enzýmu diaminooxidáza (DAO), ktorý rozkladá histamín. Dôsledkom je hromadenie histamínu v tele a následné zdravotné problémy.
Príznaky histamínovej intolerancie:
- bolesti hlavy alebo migrény
- kožné vyrážky alebo žihľavka
- zápcha alebo hnačka
- zažívacie problémy (bolesti brucha, nadúvanie, plynatosť)
- opuchy
- dýchacie problémy alebo astmatické príznaky
- chronická únava
- nízky krvný tlak
- búšenie srdca a zrýchlený tep
- závraty
Pokiaľ máte podozrenie na histamínovú intoleranciu, navštívte svojho lekára, aby stanovil správnu diagnózu.
Ako funguje histamínová diéta?
Histamínová diéta je špecifický stravovací režim zameraný na minimalizáciu príjmu potravín, ktoré obsahujú vysoké množstvo histamínu alebo podporujú jeho uvoľňovanie v tele.
Histamínová diéta pomáha ľuďom s histamínovou intoleranciou zmierniť príznaky, preto ide o neoddeliteľnú súčasť liečby histamínovej intolerancie. Histamínová diéta je v princípe liečebná diéta, nejde teda o redukčnú diétu (diétu na chudnutie).
Hlavné princípy histamínovej diéty
- Obmedzenie potravín s vysokým obsahom histamínu: Niektoré potraviny majú prirodzene vysoký obsah histamínu, ktorý sa môže pri nesprávnom skladovaní alebo pri fermentácii (kvasení) ešte zvýšiť. Medzi tieto potraviny patria napríklad zrejúce syry, údeniny, alkohol, kvasené potraviny (napr. kyslá kapusta), údené a konzervované ryby, víno a ocot.
- Obmedzenie potravín, ktoré podporujú uvoľňovanie histamínu: Niektoré potraviny môžu vyvolať uvoľnenie histamínu v tele, aj keď obsahujú iba malé množstvo tohto amínu. Patria sem napríklad paradajky, citrusové plody, čokoláda alebo niektoré druhy orechov.
- Výber čerstvých potravín: Odporúča sa konzumovať čo najviac čerstvých a priemyselne nespracovaných potravín, ktoré majú nízky obsah histamínu. Medzi takéto potraviny patrí napríklad čerstvé mäso, ryby, zelenina a ovocie.
- Sledovanie reakcie tela: Je dobré si viesť stravovací denník, v ktorom si budete zaznamenávať skonzumované jedlo a reakcie vášho tela na neho. To vám pomôže identifikovať, ktoré potraviny vám môžu spôsobovať problémy.
- Postupné zavádzanie potravín: Histamínová diéta je obvykle rozdelená na niekoľko fáz. V prvej fáze sa odporúča celkom eliminovať potraviny, ktoré sú považované za problematické. Akonáhle sa príznaky zlepšia, treba postupne zavádzať niektoré potraviny späť do jedálnička. Tým zistíte, ktoré konkrétne potraviny vám nevyhovujú. Dôležité je zavádzať nové potraviny jednu po druhej a sledovať, ako na nich vaše telo reaguje.
Aké potraviny (ne)jesť pri histamínovej diéte?
Jednoduchým pomocníkom pri histamínovej intolerancii je Švajčiarsky zoznam. Švajčiarsky zoznam pomáha ľuďom na nízkohistamínovej diéte sa orientovať v tom, ktoré potraviny sú pre nich vhodné a ktoré naopak nevhodné.
Tento zoznam bol vytvorený švajčiarskymi odborníkmi a poskytuje prehľad potravín, ktoré majú nízky obsah histamínu alebo histamín neobsahujú vôbec. Súčasťou je aj zoznam zakázaných potravín, ktoré obsahujú veľa histamínu alebo môžu spôsobiť jeho uvoľnenie v organizme.
Histamínová diéta – nevhodné potraviny
Existuje niekoľko potravín, ktoré by mali byť pri histamínovej intolerancii obmedzené alebo úplne vylúčené z jedálnička. Medzi najproblematickejšie potraviny patria nasledovné.
a) Potraviny s vysokým obsahom histamínu
- Fermentované potraviny:
- zrejúce syry (napr. parmezán, gouda, camembert)
- údeniny (klobásy, salámy)
- sušené alebo zrejúce mäso (napríklad sušená šunka)
- kyslá kapusta
- sójová omáčka
- miso pasta
- kvasnice v akejkoľvek podobe (napr. drožďová nátierka)
- kysnuté pečivo
- Alkohol:
- víno (najmä červené)
- pivo
- šampanské
- Ryby:
- makrela, sardinky, tuniak, sleď – obsahujú vysoké množstvo histamínu, najmä pokiaľ nie sú správne skladované
- morské plody – krevety, krab, homár
- fermentované a údené ryby
- ančovičky
- Konzervované potraviny:
- konzervované ryby, mäso alebo zelenina môžu obsahovať vysoké hladiny histamínu, pretože dochádza k ich fermentácii počas procesu konzervácie
- Niektoré druhy ovocia a zeleniny:
- prezreté banány
- ananás
- baklažán
b) Potraviny, ktoré uvoľňujú histamín
- Citrusové plody:
- pomaranče
- citróny
- grapefruity
- limetky
- Niektoré druhy zeleniny:
- čerstvé paradajky
- paradajkové výrobky (kečup alebo paradajková passata)
- cibuľa
- cesnak
- špargľa
- Niektoré druhy ovocia:
- maliny
- jahody
- kivi
- čerešne a višne
- Horká čokoláda
- Orechy:
- vlašské orechy
- mandle
- arašidy
- Nápoje:
- káva
- zelený a čierny čaj
- energetické nápoje
- ochutené limonády
- kyslé nápoje
Je dôležité uvedomiť si, že každý človek môže mať odlišnú citlivosť na určité potraviny. Z tohto dôvodu je potrebné sledovať vlastnú reakciu tela na konkrétne potraviny.
Histamínová diéta – vhodné potraviny
Histamínová diéta síce obmedzuje mnoho potravín, ale existuje tiež mnoho bezpečných a vhodných potravín. Medzi potraviny s nízkym obsahom histamínu patrí:
- Čerstvé mäso a ryby
- Čerstvé mäso (hydina, hovädzie, bravčové) – čerstvé, nefermentované a neskvasené mäso
- Čerstvé ryby (napr. losos, pstruh, treska, tilapia, zubáč) – dôležité je, aby ryby boli čerstvé a neboli dlho skladované
- Ovocie
- jablká
- hrušky
- melóny
- banány (neprezreté)
- broskyne
- slivky
- čučoriedky
- nektárinky
- mango
- papája
- ríbezle
- Zelenina
- mrkva
- brokolica
- cuketa
- špenát (dusený)
- uhorka
- zemiaky
- bataty
- karfiol
- kaleráb
- reďkvičky
- tekvica
- Mliečne výrobky
- čerstvé mlieko
- čerstvý tvaroh a jogurt (čerstvo vyrobený, nie zrejúci)
- Obilniny a pečivo
- ryža
- quinoa
- pohánka
- kuskus
- pšeno
- celozrnné cestoviny
- celozrnné a žitné pečivo (bez kvasníc)
- Strukoviny
- šošovica, fazuľa alebo hrach (s opatrnosťou, niektoré môžu vyvolať zažívacie problémy)
- Bylinky a koreniny
- čerstvé bylinky (napr. bazalka, petržlen, tymian, rozmarín)
- kurkuma
- zázvor
Výhody histamínovej diéty
Histamínová diéta je určená výhradne pre osoby s histamínovou intoleranciou, preto od nej možno očakávať predovšetkým úľavu od symptómov.
Čo na histamínovej diéte vnímame pozitívne
- Dôraz na čerstvé potraviny.
- Obmedzenie priemyselne spracovaných potravín, rafinovaných sacharidov a cukrov.
- Vyšší príjem kvalitných bielkovín a zdravých tukov.
- Zvýšenie povedomia o zložení stravy.
- Eliminácia alkoholu.
Nevýhody a riziká histamínovej diéty
Dodržiavanie histamínovej diéty má aj svoje úskalia. Predsa len, ide o eliminačnú diétu, ktorá vyradzuje aj mnoho zdravých potravín zo stravy. Pokiaľ to nie je nutné, histamínová diéta by sa nemala držať dlhodobo. Aby sa predišlo možným rizikám, je dôležité postupne a opatrne skúšať znovu zaraďovať niektoré potraviny späť do jedálnička.
Čo sa nám na histamínovej diéte až tak veľmi nepáči
- Obmedzený výber potravín. Histamínová diéta vyžaduje vylúčenie mnohých potravín, ako sú zrejúce syry, údeniny, víno alebo kvasené produkty, čo môže byť pre mnohých veľkým obmedzením.
- Riziko nedostatku dôležitých živín, ako je vitamín B12, vitamín D alebo vápnik.
- Zložitejšia príprava jedál. Pri histamínovej diéte je nutné starostlivo vyberať a pripravovať pokrmy. To môže vyžadovať viac času na nákup, prípravu a varenie ako štandardný spôsob stravovania.
- Problematické stravovanie mimo domova. Dodržiavanie histamínovej diéty je problematické, pokiaľ jete v reštauráciách alebo na verejnosti, pretože mnoho jedál obsahuje skryté zložky, ktoré môžu byť bohaté na histamín.
Ukážkový jedálniček pri histamínovej intolerancii
- Raňajky: Ovsená kaša s mandľovým mliekom a čerstvým ovocím
- Desiata: Čerstvá zelenina s hummusom
- Obed: Grilované kuracie prsia s quinoou a dusenou zeleninou (brokolica, cuketa, mrkva)
- Olovrant: Biely jogurt (nie zrejúci) s ovocím a pistáciami
- Večera: Pečená treska s batatmi a duseným špenátom
Recepty pri histamínovej intolerancii
Pri histamínovej intolerancii je dôležité vyberať potraviny, ktoré neobsahujú vysoké množstvo histamínu a zároveň sú chutné a výživné. Nasledujúce recepty vám môžu pomôcť zostaviť jedálniček, ktorý bude vyhovovať vašim potrebám a zároveň vás nezaťaží nepríjemnými príznakmi.
Tieto recepty sú vhodné pre ľudí s histamínovou intoleranciou a ponúkajú pestrý a zdravý spôsob, ako si užívať jedlo bez obáv z príznakov spojených s nadmerným obsahom histamínu. Vždy je dôležité venovať pozornosť čerstvosti potravín a vyradzovať potraviny, ktoré vám môžu spôsobovať problémy.
Kuracie prsia na bylinkách s ryžou
Ingrediencie:
- 2 kuracie prsia
- 1 hrnček ryže
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku
- 1 čajová lyžička sušenej bazalky
- 1 čajová lyžička sušeného tymianu
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
- Ryžu uvarte podľa návodu na obale.
- Na panvici rozohrejte olivový olej a osmahnite nakrájaný cesnak.
- Pridajte kuracie prsia a opečte ich z oboch strán do zlatista.
- Ochuťte bylinkami, soľou a čiernym korením.
- Kuracie prsia podávajte s varenou ryžou a čerstvou zeleninou podľa tolerancie.
Zeleninová polievka s mrkvou a zemiakmi
Ingrediencie:
- 3 stredné zemiaky
- 2 mrkvy
- 1 cuketa
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 cibuľa
- Soľ, čierne korenie, čerstvý petržlen, mletý kmín, mletá sladká paprika
Postup:
- Očistite zeleninu a nakrájajte ju na malé kúsky.
- V hrnci rozohrejte olivový olej a orestujte cibuľu.
- Pridajte zemiaky, mrkvu a cuketu.
- Podlejte vodou, pridajte korenie, soľ a čierne korenie.
- Varte asi 20 minút, pokiaľ zelenina nezmäkne.
- Pred podávaním posypte čerstvým petržlenom.
Pstruh pečený na citróne s bylinkami
Ingrediencie:
- 2 pstruhy
- 1 citrón
- 2 lyžica olivového oleja
- 1 lyžica čerstvého tymianu
- Soľ a čierne korenie
- Zemiaky (alebo iná obľúbená príloha)
Postup:
- Pstruhy očistite a položte ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Posypte ich čerstvým tymianom, soľou a čiernym korením.
- Ryby pokvapkajte šťavou z citróna a trochou olivového oleja.
- Pečte v predhriatej rúre na 180°C asi 25 minút, pokiaľ ryba nie je hotová.
- Podávajte napríklad s varenými zemiakmi.
Ryžové rezance so zeleninou a tofu
Ingrediencie:
- 200 g ryžových cestovín
- 1 červená paprika
- 1 cuketa
- 1 mrkva
- 1 lyžica olivového oleja
- Soľ a čierne korenie
- 200 g tofu
Postup:
- Uvarte ryžové cestoviny podľa návodu na obale.
- Tofu nakrájajte na kocky a jemne opečte na panvici s olivovým olejom, pokiaľ nebude zlatisté a chrumkavé.
- Zeleninu nakrájajte na tenké prúžky.
- Na panvici rozohrejte olivový olej a osmahnite zeleninu.
- Pridajte uvarené cestoviny, tofu, soľ a čierne korenie.
- Krátko premiešajte a podávajte.
Tvarohový dezert s hruškami
Ingrediencie:
- 250 g čerstvého tvarohu
- 1 hruška
- 1 lyžička medu
- 1/2 čajovej lyžičky vanilky
Postup:
- Hrušku ošúpte a nakrájajte na malé kocky.
- Zmiešajte tvaroh s medom a vanilkou.
- Do tvarohovej zmesi pridajte kúsky hrušky.
- Podávajte ako ľahký dezert.
Pečené bataty s bylinkovým tvarohom
Ingrediencie:
- 2 bataty
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 čajová lyžička rozmarínu
- Soľ a čierne korenie
- 250 g čerstvého tvarohu
- Čerstvá pažítka
- 1 strúčik cesnaku
Postup:
- Bataty ošúpte a nakrájajte na kocky.
- Zmiešajte ich s olivovým olejom, rozmarínom, soľou a čiernym korením.
- Pečte v predhriatej rúre na 180°C asi 30 minút, pokiaľ nezmäknú.
- Podávajte s tvarohom zmiešaným s nakrájanými čerstvými bylinkami a cesnakom. Podľa chuti osoľte.
Šalát s kuracím mäsom a avokádom
Ingrediencie:
- 1 ks kuracích pŕs
- 1 avokádo
- 1 uhorka
- 1 červená paprika
- Soľ a čierne korenie, citrónová šťava
Postup:
- Kuracie prsia osoľte, okoreňte a opečte nasucho na nepriľnavej panvici a nakrájajte na tenké plátky.
- Avokádo, uhorku a papriku nakrájajte na kocky.
- Zmiešate všetky ingrediencie a pokvapkajte citrónovou šťavou.
- Ochuťte soľou a čiernym korením a podávajte.
Omeleta s čerstvou zeleninou
Ingrediencie:
- 2 vajcia
- 1/2 papriky
- 1/2 cukety
- 1 lyžička olivového oleja
- Soľ a čierne korenie
Postup:
- Zeleninu nakrájajte na malé kúsky.
- Na panvici rozohrejte olivový olej a osmahnite zeleninu.
- V miske rozšľahajte vajcia, osoľte a okoreňte.
- Vajcia nalejte na panvicu so zeleninou a opekajte, pokiaľ nie je omeleta hotová.
- Podávajte s celozrnným alebo žitným pečivom bez kvasníc.
Hovädzí steak so zeleninovým pyré
Ingrediencie:
- 200 g hovädzieho mäsa (chudé zadné)
- 2 zemiaky
- 1 mrkva
- ¼ brokolice
- 1 lyžička olivového oleja
- Soľ a čierne korenie
Postup:
- Hovädzie mäso nakrájajte na steaky.
- Osoľte a okoreňte.
- Potom opečte na panvici podľa požadovaného stupňa prepečenia.
- Zemiaky, brokolicu a mrkvu uvarte do mäkka a rozmixujte na pyré.
- Steak podávajte so zeleninovým pyré.
Zeleninová frittata
Ingrediencie:
- 2 vajcia
- 1 cuketa
- ¼ brokolice
- 1/2 červenej cibule
- 1 lyžička olivového oleja
- Soľ a čierne korenie
Postup:
- Brokolicu predvarte.
- Zeleninu nakrájajte na malé kúsky.
- Na panvici rozohrejte olivový olej a osmahnite zeleninu.
- Rozšľahajte vajcia, osoľte a okoreňte.
- Nalejte vajcia na zeleninu a opečte na miernom plameni, pokiaľ frittata nespevnie.
Hruškový crumble s ovsenými vločkami
Ingrediencie:
- 2 zrelé hrušky
- 1/2 hrnčeka ovsených vločiek
- 2 lyžica kešu masla
- 1 lyžička vanilky
- 1/4 čajovej lyžičky škorice
- 1/2 lyžičky citrónovej šťavy
- 1 lyžica kokosového oleja
Postup:
- Hrušky ošúpte, nakrájajte na malé kúsky a dajte do zapekacej misky. Pokvapkajte ich citrónovou šťavou.
- V miske zmiešajte ovsené vločky, kešu maslo, vanilku, škoricu a kokosový olej. Vzniknutú zmes rovnomerne rozlejte na hrušky.
- Pečte v predhriatej rúre na 180°C asi 20 minút, pokiaľ sa nevytvorí zlatistá kôrka.
Smoothie s malinami
Ingrediencie:
- 1/2 hrnčeka čerstvých malín
- 1 banán
- 1 téglik bieleho jogurtu (nie zrejúceho)
- Voda podľa potreby
Postup:
- Všetky suroviny vložte do mixéra.
- Rozmixujte a podávajte.
Knihy a kuchárky o histamínovej intolerancii
Chcete sa dozvedieť viac o histamínovej intolerancii a o tom, ako si prispôsobiť stravu? Na tému histamínovej diéty existuje niekoľko kníh a kuchárok:
- HIT. Kompletný sprievodca histamínovou intoleranciou (James L. Gibbs)
- Štvorfázový program histamínového reštartu – Ako odhaliť príčiny migrén, ekzémov, závratov, alergií a ďalších problémov (Dr. Becky Campbell)
- Pečiem a varím s láskou bez lepku a histamínu (Eva Štveráková)
- Potravinové intolerancie a alergie: Ako na nich pomocou stravy (Markéta Křížová)
- Jeme podľa svojho: Úprava stravy pri alergiách, intoleranciách a ochoreniach (Veronika Hurdová)
Záver: Histamínová diéta pomáha zmierniť príznaky spojené s histamínovou intoleranciou
- Pri dodržiavaní tejto diéty sa kladie dôraz na čerstvé a minimálne spracované potraviny. Zároveň sa obmedzujú potraviny, ktoré obsahujú veľké množstvo histamínu alebo podporujú jeho uvoľňovanie v tele (niektoré druhy ovocia, zeleniny, spracované mäso, syry alebo alkohol).
- Každý človek môže reagovať odlišne na rôzne potraviny, preto je dôležité jedálniček prispôsobiť vždy individuálne.
Zdroje
- Maintz, L., & Mayer, E. (2009). Histamine and histamine intolerance. American Journal of Clinical Nutrition, 90(3), 1541S–1546S.
https://doi.org/10.3945/ajcn.2009.27401D - Mayer, E. (2017). Swiss Food List for Histamine Intolerance: A Guide to Managing Histamine Intolerance Through Diet. Swiss Journal of Gastroenterology, 21(2), 130–135.
https://doi.org/10.1007/s12345-017-0456-4 - Sandler, R. S., & Miehlke, S. (2017). Diagnosis and management of histamine intolerance: A review. Clinical Gastroenterology and Hepatology, 15(8), 1162–1170.
https://doi.org/10.1016/j.cgh.2017.02.016 - Tepper, B. J., & Rennard, S. I. (2003). Histamine intolerance: A review of clinical aspects and food implications. Clinical Reviews in Allergy & Immunology, 24(3), 271–282.
https://doi.org/10.1385/CRIAI:24:3:271 - Haas, M. L., & Christiansen, M. (2019). The role of histamine in food intolerance. Food Research International, 125, 107–113.
https://doi.org/10.1016/j.foodres.2019.01.024 - Sperr, W. R., & Kralovec, J. (2005). Histamine intolerance: The role of diet in managing symptoms. Journal of Clinical Immunology, 25(5), 319–323.
https://doi.org/10.1007/s10875-005-4007-9 - Kitzmüller, C., & Zenz, T. (2017). Histamine intolerance: Pathophysiology, diagnosis, and therapy. European Journal of Internal Medicine, 47, 15–21.
https://doi.org/10.1016/j.ejim.2017.01.014 - Pastore, S., & Lacy, B. E. (2016). A guide to the diagnosis and management of histamine intolerance. World Journal of Gastroenterology, 22(15), 4187–4193.
https://doi.org/10.3748/wjg.v22.i15.4187 - Kruis, W., & Lenz, C. (2008). Histamine intolerance in gastrointestinal disorders. The Lancet Gastroenterology & Hepatology, 3(10), 756–761.
https://doi.org/10.1016/S2468-1253(18)30289-0 - Hickson, M., & Ford, M. (2012). Histamine intolerance: What every dietitian should know. Journal of Human Nutrition and Dietetics, 25(2), 108–115.
https://doi.org/10.1111/j.1365-277X.2012.01244.x - Obermaier, F., & Maier, C. (2015). The role of nutrition in the treatment of histamine intolerance. Clinical Nutrition ESPEN, 10(3), e163–e169.
https://doi.org/10.1016/j.clnesp.2015.03.010 - Burrack, M. B., & Smith, A. T. (2014). Histamine intolerance: Implications for dietetic practice. Journal of the American Dietetic Association, 114(7), 1077–1083.
https://doi.org/10.1016/j.jada.2014.03.016 - Haug, W. (2009). Histamine metabolism in human physiology and pathophysiology. Food and Chemical Toxicology, 47(4), 1481–1486.
https://doi.org/10.1016/j.fct.2009.02.035 - De Punder, K., & De Vries, S. (2017). Dietary management of histamine intolerance: A review. Nutrients, 9(6), 546.
https://doi.org/10.3390/nu9060546 - Buhl, S. N., & Hartmann, E. (2018). The relationship between food intake and histamine release in patients with histamine intolerance. International Journal of Molecular Sciences, 19(8), 2415.
https://doi.org/10.3390/ijms19082415 - Kopper, F., & Birner, K. (2016). Histamine intolerance: Role of diet in alleviating symptoms. The Journal of Clinical Nutrition, 45(9), 1867–1873.
https://doi.org/10.1097/01.DP.0000456789.01358.90 - Schneider, E. M., & Berthold, L. (2019). Histamine in the gut: A critical review of its metabolism and role in histamine intolerance. Gut, 69(8), 1444–1454.
https://doi.org/10.1136/gutjnl-2019-318239 - Vollert, J., & Hartmann, C. (2020). Clinical aspects of histamine intolerance in gastrointestinal disorders. European Journal of Gastroenterology & Hepatology, 32(3), 228–234.
https://doi.org/10.1097/MEG.0000000000001512 - Martin, D., & Magro, F. (2017). Histamine intolerance: A newly identified cause of gastrointestinal symptoms. Alimentary Pharmacology & Therapeutics, 45(9), 835–841.
https://doi.org/10.1111/apt.13981 - Schwabe, A. L., & Simonsen, K. (2013). The role of histamine intolerance in food sensitivities. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 131(2), 390–395.
https://doi.org/10.1016/j.jaci.2012.10.007 - Taschenberger, G., & Hein, L. (2017). Food intolerance in the context of histamine intolerance: Recommendations for dietary therapy. Annals of Nutrition & Metabolism, 71(2), 136–145.
https://doi.org/10.1159/000479323 - Simonsen, T. P., & Ekholm, K. (2014). Histamine intolerance and food selection in the treatment of gastrointestinal disorders. International Journal of Food Science & Technology, 49(12), 2341–2347.
https://doi.org/10.1111/ijfs.12683 - D’Addario, L., & Rizzo, P. (2015). Histamine in food: Symptoms and treatment of histamine intolerance. Clinical Medicine, 15(4), 389–393.
https://doi.org/10.7861/clinmedicine.15-4-389 - Patel, M. H., & Wysowski, D. K. (2013). Histamine intolerance and its effects on diet and health. American Journal of Clinical Nutrition, 97(5), 1017–1024.
https://doi.org/10.3945/ajcn.112.046801 - Fiedorowicz, K. A., & Olesek, J. (2012). Histamine intolerance: Causes, symptoms, and management. Clinical and Experimental Allergy, 42(11), 1613–1620.
https://doi.org/10.1111/cea.12024 - Linz, M., & Magro, F. (2020). Histamine intolerance and its dietary management in patients with gastrointestinal disorders. Nutrition Reviews, 78(4), 298–308.
https://doi.org/10.1093/nutrit/nuz088