Viete, aká je najčastejšia požiadavka ľudí, ktorí ma oslovia s tým, že chcú schudnúť alebo jesť lepšie? Potrebujú v kuchyni tráviť čo najmenej času. Prajú si recepty na rýchle jedlá, pretože súčasná doba prináša mnoho aktivít, ktoré berú čas. Z toho dôvodu sú „minútové“ jedlá dnes tak žiadané a obľúbené. V tomto novom článku nájdete niekoľko receptov na vyvážené a rýchle obedové varianty.
Zameranie receptov
Existuje mnoho rôznych štýlov stravovania. Od zmiešaného stravovania cez low carb, bezlepkovú stravu, vegetariánstvo až po vegánstvo. Mnoho ľudí rado experimentuje a testujú tieto rôzne štýly stravovania a diéty.
Čo prospieva nášmu telu z dlhodobého hľadiska najviac? Nič prevratné – jednoducho vyvážená strava zložená zo základných a minimálne priemyselne spracovaných potravín bez striktného vyradzovania základných zložiek stravy.
Preto som pre vás vybrala recepty, ktoré sú komplexné na živiny a s obľubou ich nazývam komplexné jedlá.
Prečo sú komplexné jedlá dôležité?
Naše telo potrebuje všetky základné živiny každý deň. Poznáte ich ako sacharidy, bielkoviny, tuky, vlákninu, vitamíny, minerálne látky, stopové prvky a vodu. Komplexné jedlá mám rada preto, že v nich nájdete veľkú paletu týchto živín.
Vyvážené „komplexné“ jedlo za mňa znamená, že obsahuje:
1. Zdroj zložených sacharidov (polysacharidov)
Prílohy – ryžu, cestoviny, zemiaky, bataty, prílohové kaše, pohánku, bulgur, kuskus, quinou, krúpy, chlieb, tortillové placky atď.
Sacharidy vám poslúžia ako zdroj energie na celý deň (ako pre mentálnu, tak aj fyzickú aktivitu) a ako zdroj vlákniny. Pomôžu vám tiež zamedziť väčšej chuti na sladké počas dňa.
2. Bielkovinovú potravinu/potraviny
Syry, vajcia, mäso, ryby, morské plody, strukoviny, tofu, tempeh, vysokopercentná šunka a iné druhy bielkovín.
Bielkoviny sú dôležité pre pocit sýtosti a ako možnosť zaistiť telu dostatok stavebných látok mnohých štruktúr: svalov, kostí, zubov, hormónov, enzýmov…
3. Ďalej zeleninu alebo ovocie
Ovocie v čerstvej forme a zeleninu v rôznych formách úpravy: čerstvú, mrazenú, dusenú, varenú, grilovanú, pečenú…

Ovocie a zelenina vám zaistia zdroj vlákniny, vitamínov, minerálnych látok, antioxidantov a iných ochranných látok buniek. Rovnako tak rapídne zvýšia sýtosť daného jedla.
Nakoniec aj „voľné“ tuky
Olivový, ľanový, avokádový, sezamový, repkový olej (a ďalšie kvalitné oleje), nesolené a nepražené semienka a orechy, avokádo, hummus, nerafinovaný kokosový olej, maslo a iné druhy zdravých tukov.
Tuk je nositeľom chuti, zdrojom energie a v strave je potrebný pre naše hormonálne funkcie. Takže každá živina má v strave svoje miesto a svoje opodstatnenie.
Spojenie „komplexnosti“ a rýchlej prípravy
Nižšie nájdete recepty na obed, ktoré spájajú funkčnú potrebu stravy, ktorú vidím práve v komplexnosti jedál, spolu s potrebou mať jedlá rýchlo pripravené.
Mäsité pokrmy
Bulgur s kuracím mäsom a paradajkovou omáčkou (2 porcie)
Ingrediencie:
- 120 g bulguru (surový stav)
- 2 väčšie mrkvy
- 250 až 300 g kuracích pŕs (surový stav)
- 6 veľké paradajky
- 30 g majonézy
- Soľ, čierne korenie, sušený cesnak, sušená bazalka, pálivá paprika
Postup:
- Kuracie mäso umyjeme a nakrájame na kocky.
- Potom ho osolíme, okoreníme, pridáme ostatné ingrediencie.
- Zamiešame a celé necháme odležať v chladničke 3 hodiny.
- Potom mäso orestujeme na nepriľnavej panvici (ďalší tuk už nie je potrebný).
- Pridáme na kocky nakrájané paradajky (vhodné je, ak paradajky predom sparíme horúcou vodou a olúpeme ich) a dusíme do zmäknutia.
- Podávame s bulgurom, ktorý uvaríme (podľa návodu) v jednom hrnci spolu s nahrubo nastrúhanou mrkvou.

Jesenná zmes (2 porcie)
Ingrediencie:
- 20 g olivového oleja
- ¼ hokkaido
- 250 – 300 g kuracích alebo morčacích pŕs
- 40 g quinoy (surový stav)
- 40 g červenej šošovice (surový stav)
- 40 g ryže (surový stav)
- 300 ml vody alebo vývaru
- Soľ, 4 strúčiky cesnaku, kurkuma, karí korenie
Postup:
- Hokkaido umyjeme a nakrájame na malé kocky.
- Olúpané strúčiky cesnaku nakrájame na plátky a spolu s hokkaidom orestujeme na oleji.
- Pridáme na kocky nakrájané mäso, orestujeme a osolíme.
- Potom pridáme quinou, červenú šošovicu, ryžu, ochutíme kurkumou a karí korením a podľa potreby dosolíme.
- Zalejeme 300 ml vody či vývaru, zamiešame a dusíme pod pokrievkou do zmäknutia a zhustnutia zmesi.
Bravčová panenka s pečenými zemiakmi a zeleninou (2 porcie)
Ingrediencie:
- 250 – 300 g bravčovej panenky
- 20 g olivového oleja
- 4 ks zemiakov
- 2 ks mrkvy
- 2 ks predvarenej cvikly
- 1 ks cibule
- Soľ, čierne korenie, drvený kmín, (čili), med, horčica
Postup:
- Do pekáča vložíme očistené a na rovnako veľké kúsky nakrájané zemiaky, mrkvu, cviklu a cibuľu.
- Pokvapkáme cca 10 g olivového oleja (alebo olejom v rozprašovači), osolíme, okoreníme a poprášime drveným kmínom.
- Prikryjeme a dáme piecť do rúry na 200 °C do zmäknutia zemiakov.
- Medzitým si pripravíme panenku – umyjeme, odblaníme, nakrájame na medailónky, okoreníme (prípadne pridáme trochu čili korenia) a sprudka opečieme na oleji z oboch strán.
- Potom osolíme, prikryjeme a pár minút dusíme. Keď bude mäso prepečené podľa vašej požadovanej potreby, vyberieme ho z panvice a do výpeku primiešame kávovú lyžičku medu a dve kávové lyžičky horčice.
- Šťavu necháme trochu povariť a potom do panvice mäso vrátime a obalíme ho v šťave.
- Mäso podávame s pečenými zemiakmi a zeleninou.
Pokrmy s rybami
Kuskus s lososom a mozzarellou (2 porcie)
Ingrediencie:
- 80 g kuskusu (surový stav)
- 10 g olivového oleja
- 200 g filetu lososa (na kocky)
- 10 kríčkových paradajok
- 1 celá mozzarella (nahrubo nastrúhaná)
- Soľ, nasekané čerstvé bylinky – oregano, rozmarín a bazalka
Postup:
- Uvaríme si kuskus alebo ho zalejeme horúcou vodou v pomere 2:1 a prikryjeme.
- Medzitým si na panvici na oleji orestujeme kúsky osoleného lososa, ktorého potom zamiešame ku kuskusu.
- Ďalej primiešame nakrájané paradajky, strúhanú mozzarellu, bylinky a celé dosolíme podľa potreby.
Krevety na cesnaku so štuchanými zemiakmi s batatmi (2 porcie)
Ingrediencie:
- 300 g predvarených kokteilových kreviet
- 10 g oleja
- 10 g masla
- 4 ks zemiakov
- 1 batat
- Soľ, 2 strúčiky cesnaku, čerstvo mleté čierne korenie , pár kvapiek citrónovej šťavy
Postup:
- Batat aj zemiaky si umyjeme, olúpeme, nakrájame, osolíme a pečieme na pekáči, ktorý je vystlaný papierom v predhriatej rúre na 200 °C cca pol hodiny do zmäknutia.
- Potom ich preložíme do misky.
- Medzitým si na oleji s maslom orestujeme na plátky nakrájané strúčiky cesnaku a osolíme.
- Potom pridáme krevety, ktoré ľahko okoreníme, pokvapkáme citrónovou šťavou a dosolíme podľa chuti.
- Krevety po orestovaní vyberieme z panvice.
- Tuk s cesnakom, ktorý nám zostal po restovaní kreviet, vlejeme do upečených zemiakov s batatom a všetko roztlačíme do konzistencie štuchaných zemiakov.
- Podávame s krevetami a zeleninovým šalátom.
Vegetariánske jedlá
Tortilla plnená špenátom a ricottou (2 porcie)
Ingrediencie:
- 2 ks celozrnné tortilly
- 10 g olivového oleja
- 400 g listového špenátu
- 2 vajcia
- 200 g ricotty
- 1 ks šalotky
- Soľ, čierne korenie, cesnak
Postup:
- Na oleji si orestujeme najemno nakrájanú šalotku a cesnak.
- Potom pridáme listový špenát, osolíme a okoreníme.
- Keď je špenát mäkký, primiešame 2 rozšľahané vajcia a necháme za stáleho miešania chvíľu povariť.
- Na tortillové placky poukladáme špenátovú zmes a na to pridáme vrstvu ricotty.
- Tortillu zabalíme a rýchla forma obeda so sebou do krabičky je hotová.

Zeleninová zmes s ryžou a údeným tofu (2 porcie)
Ingrediencie:
- 100 g jazmínovej ryže (surový stav)
- 30 g oleja
- ½ póru
- 1 malá olúpaná cuketa
- 200 g údeného tofu
- 250 ml vody
- Soľ, čierne korenie, korenie na zeleninu
- Parmezán na dochutenie
Postup:
- Na 15 g oleja orestujeme na krúžky nakrájaný pór.
- Potom prisypeme prepláchnutú ryžu, ktorú tiež trochu orestujeme.
- Pór s ryžou zalejeme horúcou vodou (250 ml) a primiešame aj olúpanú a na kocky nakrájanú cuketu.
- Všetko osolíme, okoreníme, pridáme zeleninové korenie a dusíme do zmäknutia.
- Počas dusenia ryže so zeleninou si na panvici na zvyšnej časti oleja orestujeme na kocky nakrájané údené tofu.
- Po dovarení ryže primiešame tofu do zmesi.
- Podávame so strúhaným parmezánom.
- Záver: Tipy na rýchle obedy ocení celá rodina
Keď potrebujete rýchle riešenie, ktoré vydrží
Závěr
- Vyššie spomínané recepty nie sú žiadnou vysokou gastronómiou. Sú to ale tipy, ako dlhodobo jesť v rámci domácich podmienok kvalitnejšie.
- V podstate len kombinujete základné a cenovo dostupné suroviny a kúzlite z toho rýchle, sýte a chutné pokrmy.