Tuky nevynechávajte ani pri diéte – naopak, hrajú pri zdravom stravovaní dôležitú úlohu. Objavte, ktoré zdroje vybrať a v akých potravinách ich nájdete.
Obsah článku:
Úloha tukov v strave
Tuky patria spolu s bielkovinami a sacharidmi medzi tri základné makroživiny. Telo ich potrebuje na:
- Získavanie energie
- Spracovanie a distribúciu vitamínov
- Ochranu zdravia srdca a mozgu
Podieľa sa aj na množstve ďalších dôležitých procesov.
Dobré verzus zlé tuky
Celé roky platil mýtus, že tuky pridávajú centimetre v páse, zvyšujú cholesterol a spôsobujú ďalšie zdravotné problémy. Dnes už vieme, že tukov existuje viacero druhov.
- Zlé tuky– umelé trans tuky a čiastočne nasýtené tuky môžu byť príčinou prírastku váhy, upchávania tepien a zvýšeného rizika niektorých ochorení.
- Dobré tuky – nenasýtené tuky, omega-3 a ďalšie druhy však fungujú inak. Podľa serveru Helpguide.org pôsobia presne opačne – zdvíhajú náladu, bojujú proti únave a dokonca vraj váhu znižujú.
Výhody zdravých tukov
Mononenasýtené (MUFA) a polonenasýtené (PUFA) tuky podľa štúdií pozitívne ovplyvňujú stav srdca, hladiny cholesterolu a celkové zdravie.
- Znižujú riziko srdcovo-cievnych ochorení vrátane mŕtvice.
- Znižujú hladinu zlého LDL cholesterolu a zvyšujú hladinu dobrého HDL typu.
- Znižujú hladinu triglyceridov spájaných s ochoreniami srdca a zápalmi v tele.
Udržujú krvný tlak v norme. - Bránia ateroskleróze.
Mononenasýtené tuky patria medzi najzdravšie zo všetkých,
hovorí Dana Hunnesová, PhD., MPH, RD, skúsená dietologička zo zdravotníckeho centra UCLA a odborná asistentka na Fielding School of Public Health.
Sú protizápalové, znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení a sú plné zdravých živín.
Význam pri chudnutí
Po konzumácii zdravých jedál sa budete cítiť spokojnejší a sýtejší – pocit hladu sa dostaví po dlhšej dobe. Oba tieto faktory pozitívne ovplyvnia vaše chudnutie.
Odporúčané zdroje mononenasýtených tukov:
- Olivový, repkový, arašidový a sezamový olej
- Avokádo
- Olivy
- Orechy (mandle, arašidy, makadamové orechy, lieskové orechy, kešu)
- Arašidové maslo
Odporúčané zdroje polynenasýtených tukov:
- Slnečnicové, sezamové, tekvicové a ľanové semienka
- Vlašské orechy
- Mastné ryby (losos, tuniak, makrela, sleď, pstruh, sardinky) a rybí olej
- Sójový olej a mlieko
- Tofu
Omega-3 mastné kyseliny
Omega-3 mastné kyseliny sú typom polynenasýtených tukov, podľa výskumu obzvlášť prospešných pre zdravie.
Existujú rôzne typy omega-3: EPA a DHA sa nachádzajú v rybách a riasach a majú najväčšie zdravotné účinky. Typ ALA pochádza z rastlín a predstavuje menej účinnú formu omega-3.
Strava bohatá na omega-3 pôsobí ako:
- Prevencia a podporná liečba depresie, ADHD a bipolárnej poruchy
- Ochrana pred stratou pamäte a demencie
- Prevencia srdcovo-cievnych ochorení, mŕtvice a rakoviny
- Prevencia artritídy a iných bolestí kĺbov a zápalov kože
- Podpora zdravého tehotenstva
- Pomocník v boji s únavou, problémami s pamäťou a kolísavou náladou
Odporúčané zdroje omega-3
Vďaka vysokému obsahu EPA a DHA patria k najcennejším zdrojom omega-3 ryby, a to hlavne mastné ryby.
Napríklad:
- Ančovičky
- Sleď
- Losos
- Makrela
- Sardinky
- Pstruh
- Tuniak
- Mušle
- Ustrice
- Halibut
TIP: Americká asociácia zdravia srdca (AHA) odporúča ľuďom so srdcovo-cievnym ochorením asi 1 gram EPA plus DHA denne. Ostatní dospelí majú zjesť aspoň 100 g porciu rýb týždenne.
Odporúčané zdroje omega-3 pre vegetariánov (s vysokým obsahom ALA)
- Morské riasy (obsahujú EPA aj DHA)
- Vajcia (majú aj malé množstvo DHA)
- Ľanové semienka a ľanový olej
- Chia semienka
- Repka a sójový olej
- Vlašské orechy
- Edamame
- Fazuľa
- Ružičkový a klasický kel
- Špenát
Nezdravé tuky
Trans a nasýtené tuky predtým odborníci označovali ako nezdravé. Dnes už vieme, že aj trans- tukov existuje viacero druhov. Malé množstvo ich prirodzene obsahujú mäsové a mliečne výrobky. Na rozdiel od umelo spracovaných druhov však nepredstavujú zásadný problém.
Nebezpečné trans-mastné kyseliny obsahujú:
- Komerčne spracované pečivo, sušienky, šišky, koláče či polotovary
- Vysmážané jedlá (hranolky, kurča…)
- Všetky priemyselne spracované potraviny obsahujúce hydrogenovaný alebo čiastočne hydrogenovaný rastlinný olej
Umelé trans-mastné kyseliny odborníci spájajú s:
- Zápalmi s rizikom ochorenia srdca, mŕtvice a ďalšími chronickými ochoreniami
- Inzulínovou rezistenciou zvyšujúcou riziko diabetu 2. typu
Ako je to s nasýtenými tukmi? Sú naozaj zlé?
Nové štúdie ukazujú, že nie tak veľmi ako trans-mastné kyseliny. Napriek tomu platí názor, že môžu zvyšovať hladinu zlého LDL cholesterolu. Preto odborníci radia konzumovať ich s mierou – nemali by tvoriť viac ako 10 % vášho denného kalorického príjmu.
Nasýtené tuky obsahujú:
- Červené mäso (hovädzie, jahňacie, bravčové)
- Kuracie kože
- Mliečne výrobky (mlieko, smotana, syr)
- Maslo a sadlo
- Tropické olej, napr. kokosový a palmový
Tipy, ako múdro zaradiť tuky do jedálneho lístka
Nemusíte počítať každý gram jedla. Striedajte rôzne druhy zeleniny, ovocia, orechov a strukovín. Pridajte cca 2 porcie rýb týždenne, sem-tam nejaký mliečny výrobok, občas červené mäso a dodržíte pestrú a zdravú stravu. Vysmážané a priemyselne spracované jedlá si doprajte iba príležitostne.
- Vyskúšajte stredomorskú diétu plnú rýb, olív, avokáda a čerstvej zeleniny – podľa štúdií prirodzene zaraďuje zdravé zdroje tukov na úkor tých zlých.
- Nekupujte trvanlivé pečené výrobky a sladkosti, často plné trans-tukov. Starostlivo sledujte etikety.
- Namiesto červeného mäsa sa zamerajte na hydinu, ryby a strukoviny.
- Jedzte omega-3 mastné kyseliny každý deň. Okrem rýb ich nájdete v orieškoch, semienkach, ľanovom, repkovom a sójovom oleji.
- Vyhnite sa priemyselne vyrábaným omáčkam a dresingom
- V studenej kuchyni používajte extra panenský olivový olej. Pri pečení vyskúšajte napríklad repkový.
Ako vybrať vhodný olej na varenie?
Rastlinné oleje znižujú zlý LDL cholesterol a triglyceridy a zvyšujú HDL alebo dobrý cholesterol. Kukuričný, slnečnicový alebo sójový olej obsahuje omega-6 mastné kyseliny.
Tento typ polynenasýtených tukov v správnom pomere s omega-3 mastnými kyselinami znižuje podľa výskumov inzulínovú rezistenciu a zápaly v tele.
Dávajte prednosť prírodným, nehydrogenovaným rastlinným olejom – napríklad z olív, repky alebo slnečníc. Čím menej spracovaný olej, tým lepšie. Za jeden z najkvalitnejších sa považuje extra panenský olivový olej lisovaný za studena. Spracovanie bez vysokých teplôt umožňuje zachovanie prospešných fotochemikálií, dôležitých napríklad pre naše srdce.
Kokosový alebo palmový olej a zdravie
Potravinársky priemysel “lacné” tropické oleje miluje, výživový poradcovia už menej. Kto má pravdu?
Ťažko povedať. Chýbajú zatiaľ 100 % preukázateľné štúdie. Podľa serveru Helpguide.com môžu tropické oleje zvyšovať celkovú hladinu cholesterolu – dobrého aj zlého. Účinky na ostatné riziká srdcovo-cievnych ochorenia zatiaľ nie sú celkom známe.
Preto je bezpečnejšie sa držať rastlinných olejov pestovaných v našim zemepisných šírkach. Na druhej strane – kokosový alebo palmový tuk často nahrádzajú v spracovaných potravinách ešte škodlivejšie trans-tuky. V tom prípade ide o jednoznačne lepší variant.
Tabuľky: Ktoré základné potraviny obsahujú zdravé tuky?
- Ryby
- Morské a ostatné riasy
- Oleje
- Oriešky a suché plody
- Semienka
- Sója, sójové výrobky a ostatné náhrady mäsa
- Ostatné strukoviny
- Mlieko a mliečne výrobky
- Vajcia
- Zelenina a ovoce
- Ostatné
*Obsah tukov v 100 g čerstvej potraviny
Ryby
Potravina | Bílkovina |
---|---|
Makrela | 24 g |
Sleď | 13 g |
Sardinky | 7 g |
Pstruh | 5 g |
Tuniak | 5 g |
Ančovičky | 5 g |
Losos | 4 g |
Ustrice | 4 g |
Mušle | 1 g |
Halibut | 1 g |
Morské a ostatné riasy
Potravina | Bílkovina |
---|---|
Chlorella | 12 g |
Spirulina | 8 g |
Nori | 4 g |
Wakame | 3 g |
Oleje (ve 100 ml)
Potravina | Bílkovina |
---|---|
Olej z vlašských orechov | 100 g |
Extra panenský olivový | 92 g |
Makový | 92 g |
Ryžový | 92 g |
Slnečnicový | 92 g |
Repkový | 92 g |
Sezamový | 92 g |
Arašidový | 92 g |
Oriešky a suché plody
Potravina | Bílkovina |
---|---|
Makadamové | 76 g |
Pekanové | 72 g |
Píniové | 68 g |
Lieskové | 61 g |
Sušený kokos | 61 g |
Vlašské | 60 g |
Mandle | 52 g |
Pistácie | 49 g |
Kešu | 44 g |
Semienka
Potravina | Bílkovina |
---|---|
Konopné | 51 g |
Sezamové | 50 g |
Tekvicové | 48 g |
Chia | 31 g |
Ľanové | 30 g |
Sója, sójové výrobky a ostatné náhrady mäsa
Potravina | Bílkovina |
---|---|
Sójové bôby | 20 g |
Tempeh | 16 g |
Tofu | 7 g |
Seitan | 7 g |
Edamame | 5 g |
Robi | 2 g |
Ostatné strukoviny
Potravina | Bílkovina |
---|---|
Arašidy | 48 g |
Vlčí bôb | 10 g |
Cícer | 5 g |
Biela fazuľa | 2 g |
Červená fazuľa | 1 g |
Hrach | 1 g |
Červená šošovica | 0,45 g |
Mlieko a mliečne výrobky
Potravina | Bílkovina |
---|---|
Maslo/ghee | 83 g |
Tvrdý kravský syr | 30 g |
Parmezán | 26 g |
Grécky jogurt 5 % | 7 g |
Mlieko ovčie | 7 g |
Mlieko kravské | 4 g |
Mlieko kozie | 4 g |
Vajcia
Potravina | Bílkovina |
---|---|
Slepačie | 11 g |
Prepeličie | 11 g |
Zelenina a ovoce
Potravina | Bílkovina |
---|---|
Avokádo | 24 g |
Olivy zelené | 15 g |
Olivy čierne | 14 g |
Kel | 0,6 g |
Ružičkový kel | 0,5 g |
Špenát | 0,36 g |
Ostatné
Potravina | Bílkovina |
---|---|
Arašidové maslo | 51 g |
Horká 70 % čokoláda | 40 g |
Mak | 4 g |
Zdroj obsahu tukov v potravinách: Kaloricketabulky.cz