Bezhladovania.sk

Alergia na mlieko × intolerancia laktózy. V čom je rozdiel?

Máte po konzumácii mlieka a mliečnych výrobkov problémy? Dôvodov môže byť niekoľko! Medzi časté príčiny patrí i laktózová intolerancia a alergia na mliečnu bielkovinu. Riešením ale vždy nie je vyradiť z jedálnička všetky mliečne výrobky. 

Reklama
Popis

Urobte prvý krok pre úspešné chudnutie ešte dnes

Rezervujte si nezáväznú konzultáciu s výživovým poradcom, na ktorej získate:

  • Diagnostiku tela na prístroji typu InBody / Tanita
  • Posúdenie jedálnička a tipy, ako ho upraviť, aby išla vaša váha dolu
  • Odporúčania, čo robiť pre lepší zdravotný stav aj kondíciu
  • Motiváciu a návrh postupu pre úspešné a trvalé chudnutie

Mlieko a mliečne výrobky sú totiž výborným zdrojom vápníka, vitamínov D a A, kvalitných bielkovín a probiotík. Neuvážené vyradenie mliečnych výrobkov preto môže viesť k množstvu výživových nedostatkov a zdravotných problémov. Ako rozoznať laktózovú intoleranciu od alergie na mlieko a ako postupovať pri zmene jedálnička? 

Dve rôzne ochorenia s podobnou príčinou

Laktózová intolerancia a alergia na mliečnu bielkovinu sa často mylne zamieňajú. Veľa ľudí si dokonca myslí, že ide o ten istý problém. Opak je však pravdou, sú to dve úplne odlišné ochorenia, ktoré však majú podobnú príčinu – mlieko a mliečne výrobky.

Alergia na mlieko (správne alergia na bielkovinu kravského mlieka) je neprimeraná imunitná reakcia na bielkoviny nachádzajúce sa v mlieku. V prípade intolerancie laktózy naopak hovoríme o neschopnosti organizmu stráviť mliečny cukor (laktózu). Laktózová intolerancia teda nie je alergia, ale forma precitlivenosti. Poďme sa spolu pozrieť, aké sú rozdiely v prejavoch i opatreniach pri laktózovej intolerancii a aké pri alergii na mlieko.

Alergia na mlieko (mliečnu bielkovinu)

Alergia na mlieko alebo aj alergia na bielkovinu kravského mlieka je neprimeraná reakcia organizmu na bielkoviny v kravskom mlieku. Imunitný systém tela reaguje na špecifické bielkoviny v mlieku, ktoré vyhodnotí ako nebezpečné a spúšťa tvorbu protilátok k ich neutralizácii.

Pri ďalšom kontakte s týmito bielkovinami ich špecifické protilátky IgE rozpoznajú ako “škodlivé” a signalizujú imunitnému systému, aby uvoľnil histamín a ďalší chemikálie. To spôsobí mnoho alergických príznakov a symptómov typických pre potravinovú alergiu.

Na rozdiel od laktózovej intolerancie, alergia na mlieko postihuje imunitní systém. Jednoducho povedané, organizmus reaguje na bielkoviny v kravskom mlieku a mliečnych výrobkoch, akoby pre neho boli nebezpečnou látkou.

V kravskom mlieku sú dve hlavné bielkoviny, ktoré môžu spôsobiť alergickú reakciu:

  • Kaseín, ktorý je hlavnou bielkovinou v mlieku a tvorí asi 80 % mliečnej bielkoviny.
  • Srvátkové bielkoviny (najmä beta-laktoglobulín, alfa-laktalbumín a sérový albumín), ktoré tvoria zvyšných 20 % mliečnej bielkoviny.

Tabuľka 1: Rozdiely medzi alergiou na mliečne bielkoviny

Alergia na kaseín Alergia na srvátkovú bielkovinu (beta-laktoglobulín)
Prevarenie mlieka nemá vplyv na zníženie účinku alergénu. Táto bielkovina neprechádza do materského mlieka a dojčiace maminky môžu normálne konzumovať mlieko i mliečne výrobky. Alergia na túto bielkovinu je dlhodobá a niekedy aj celoživotná. Prevarenie mlieka znižuje účinok alergénu. Pri dojčení prechádzajú tieto bielkoviny zo stravy matky do materského mlieka a maminka musí dodržiavať nemliečnu diétu. Alergia na túto bielkovinu väčšinou zmizne sama do 3 roku života.

Príznaky alergie na mlieko

Príznaky alergie na mliečnu bielkovinu sú pestré, pretože ochorenie postihuje viac orgánových systémov. Hlavnými príznakmi sú:

  • kožné problémy (vyrážka, pupienky, opuchy pier a tváre, atopický ekzém)
  • dýchacie problémy (sipot, problémy s prehĺtaním, dýchavičnosť, nádcha, kýchanie)
  • tráviace problémy (hnačka alebo naopak zápcha, koliky, zvracanie, nadúvanie, nevoľnosť, stolica s prímesou hlienu alebo krvi)
  • anafylaktický šok (vážna, život ohrozujúca alergická reakcia)

Niektoré príznaky sa objavujú hneď po zjedení alergénu (opuch, pupienky, nevoľnosť a zvracanie), iné, naopak, až po dlhšej dobe (hnačková stolica, atopický ekzém).

príznaky alergie na mlieko
Vyrážka patrí k spoľahlivým príznakom alergie. Môže byť z jedla, kozmetiky aj stresu.

Výskyt alergie na mliečnu bielkovinu 

Ide o jednu z najrozšírenejších potravinových alergií, ktorá sa väčšinou prejaví už v prvom roku života. Alergií na mlieko trpí približne 2–6 % dojčiat, v dospelosti sa táto potravinová alergia objavuje veľmi vzácne.1

Diagnostika alergie na mlieko 

Pri podozrení na alergiu na bielkovinu kravského mlieka sa odporúča urobiť alergiologické vyšetrenie, ktoré zahŕňa kožné testy, odber krvi a laboratórne vyšetrenie, prípadne eliminačný a expozičný test (test s vylúčením mlieka z jedálnička a jeho následným opätovným zaradením).

Jedálniček pri alergii na mlieko 

Diétne opatrenia spočívajú v kompletnom vyradení mlieka a mliečnych výrobkov z jedálnička. Ak máte alergiu na mliečnu bielkovinu, budete sa musieť vyhnúť všetkým mliečnym výrobkom a ďalším potravinám, ktoré obsahujú mliečnu zložku. To väčšinou znamená pozorné čítanie zloženia potravín na ich etiketách. Mliečne bielkoviny sa totiž nachádzajú v mnohých potravinách, v ktorých by ste ich ani nečakali.

V prípade alergie na mlieko nestačí jesť len potraviny so zníženým obsahom laktózy, je nutné vyhnúť sa naozaj všetkým mliečnym výrobkom. Riešením nie je ani kozie alebo ovčie mlieko, pretože majú podobnú alergenicitu (schopnosť vyvolávať alergickú reakciu). Najspoľahlivejšou cestou je preto dôsledne dodržiavaná nemliečna diéta, pričom to, ako dlho trvá, určuje lekár.

Nevhodné potraviny:

  • mlieko a mliečne výrobky (mlieko, tvaroh, jogurt, smotana, maslo, syry, kefír, srvátka, zákvas, tvarôžky)

Rizikové potraviny:

  • sladké a slané pečivo
  • energetické a proteínové tyčinky s polevou
  • instantné jedlá
  • niektoré údeniny
  • mliečna čokoláda
  • niektoré lieky
  • niektoré energetické nápoje

Vzhľadom k vyradeniu mliečnych výrobkov je nutné dbať omnoho viac na správne zloženie jedálnička. Mlieko a mliečne výrobky sú hlavne zdrojom plnohodnotných bielkovín, vitamínov a hlavne vápnika, ktoré musíme doplniť z iných zdrojov. Z tohto dôvodu je dôležité zaradiť do jedálnička ryby, mäso, vajcia, strukoviny, orechy, mak a rôzne druhy zeleniny, a to pravidelne!

Niektorí ľudia s alergiou na mliečnu bielkovinu nahradzujú klasické mlieko rastlinnými. Tieto nápoje síce vyzerajú ako vhodná alternatíva, ale väčšina z nich obsahuje málo bielkovín. Nie sú preto plnohodnotnou náhradou kravského mlieka. S dostatočným príjmom bielkovín môžu okrem mäsa, rýb, vajec a strukovín, pomôcť aj proteínové doplnky stravy (napr. ryžový, hrachový alebo konopný proteín).

Niektoré bielkoviny môžu prechádzať zo stravy do materského mlieka. Dojčiace maminky detí s alergiou na mliečnu bielkovinu preto musia striktne dodržiavať nemliečnu diétu. Dojčatá na umelej výžive potom využívajú buď hypoalergénne mlieko s vysoko štiepenou srvátkovou bielkovinou alebo špeciálne prípravky obsahujúce zmes aminokyselín.

Intolerancia laktózy

Laktózová intolerancia je porucha charakterizovaná nedostatočnou funkciou enzýmu laktázy, ktorý pomáha tráviť mliečny cukor – laktózu. Nie je to teda reakcia imunitného systému ako v prípade alergie na bielkovinu kravského mlieka, ale metabolického. Pri laktózovej intolerancii nemôže tráviaci systém úplne stráviť mliečny cukor, takže namiesto toho, aby bola laktóza strávená a vstrebaná, zostáva v črevách a spôsobuje nepríjemné tráviace problémy.

Príznaky laktózovej intolerancie

Príznaky laktózovej intolerancie sa týkajú hlavne tráviaceho systému. Objavujú sa v dôsledku bakteriálnej fermentácie (kvasenie) nestrávenej laktózy v hrubom čreve, ktorá vedie k tráviacim problémom. Tieto problémy sa objavujú 30 minút až 2 hodiny po konzumácii potraviny s obsahom laktózy. 

Hlavné príznaky laktózovej intolerancie:

príznaky laktózovej intolerancie
Nevysvetliteľné bolesti brucha môžu značiť laktózovú intoleranciu.

Výskyt laktózovej intolerancie

Laktózová intolerancia postihuje pomerne veľkú časť celosvetovej populácie. Laktózovou intoleranciou trpí približne 20 % celosvetovej populácie. Najviac trpia intoleranciou na laktózu Afroameričania a Aziati (70 až 100 % populácie), rovnako ako populácia západoafrického, židovského, gréckeho a talianskeho pôvodu.

Avšak, u obyvateľov severoeurópskeho pôvodu nie je intolerancia laktózy taká častá. Laktózovou intoleranciou trpí približne 10–15 % obyvateľov Slovenska. Pre severoeurópske krajiny je totiž typická tzv. laktázová perzistencia. Ide o genetickú mutáciu, ktorá umožňuje schopnosť tráviť laktózu i v dospelosti v dôsledku pretrvávajúcej aktivity enzýmu laktáza.

Typy laktózové intolerancie 

Existujú štyri rôzne typy intolerancie na laktózu:

  1. Primárna intolerancia laktózy –Najbežnejší typ laktózovej intolerancie, ktorý je geneticky podmienený. V tomto prípade dochádza k postupnému úbytku enzýmu laktázy v tenkom čreve.
  2. Sekundárna intolerancia laktózy – Prechodný stav, ktorý vzniká v dôsledku oslabenia tenkého čreva kvôli infekcii, potravinovej alergii alebo chronického ochorenia (neliečená celiakia, Crohnova choroba, nádorové ochorenia).
  3. Vývojový deficit laktázy – Týka sa predčasne narodených detí, pretože sa bunky vyplavujúce enzým laktázu v tenkom čreve, vyvíjajú až neskoršie v treťom trimestri.
  4. Vrodená intolerancia F laktózy – Extrémne vzácny dedičný stav, pri ktorom tenké črevo produkuje od narodenia málo alebo vôbec žiadny enzým laktázu.

Diagnostika laktózovej intolerancie

Intoleranciu laktózy je možné odhaliť pomocou niekoľkých metód:

  • Laktózový dychový test – Rýchly a neinvazívny test, ktorý meria obsah vodíka vo vydychovanom vzduchu po konzumácii laktózy.
  • Laktózový tolerančný test – Krvný test, pri ktorom sa hodnotí zvýšenie hladiny cukru v krvi po konzumácii laktózy. V prípade, že nedôjde k zvýšeniu hladiny krvného cukru, telo nedokáže efektívne tráviť a vstrebávať laktózu.
  • Genetický test – Hodnotia sa genetické variácie spojené s perzistenciou laktázy (laktózová tolerancia) a neperzistenciou laktázy (laktózová intolerancia). Z dôvodu vysokej ceny sa príliš často nerobí.
  • Črevná biopsia – Odber vzorky črevného tkaniva, pri ktorom sa hodnotí aktivita enzýmu laktázy v čreve. Ide o invazívny zákrok, avšak veľmi presný.
  • Test kyslosti stolice – Robí sa u batoliat a malých detí, ktoré nemôžu byť testované inak. Hodnotí sa hladina kyseliny mliečnej v stolici, ktorá môže byť spôsobená rozkladom nestrávenej laktózy v hrubom čreve.

Jedálniček pri laktózovej intolerancii 

Cieľom diétnych opatrení pri laktózovej intolerancii je obmedziť príjem laktózy v jedálničku. Určite však nie je nutné odstrániť všetky mliečne výrobky zo stravy. Mnoho mliečnych výrobkov má prirodzene nízky obsah laktózy v dôsledku mliečneho kvasenia, pri ktorom sa laktóza rozkladá na jednoduchšie cukry.

Okrem toho, väčšina ľudí s intoleranciou laktózy obvykle bez väčších problémov znesie malé množstvo laktózy vo forme mlieka alebo mliečnych výrobkov. Obyčajne sa toleruje 12 g laktózy (cca 250 ml mlieka), ktoré je rozdelené na viac dávok počas dňa. Iba vo výnimočných prípadoch ide o absolútnu neznášanlivosť, pri ktorej je nutné príjem laktózy znížiť na úplné minimum.

Pri laktózovej intolerancii je možné bez problémov konzumovať kyslé mliečne výrobky (biely jogurt, zákvas, cmar, kefír) a tvrdé i zrejúce syry. Niektorým ľuďom nevadí ani maslo, ktoré obsahuje len malé množstvo laktózy.

Mliečne výrobky je vhodnejšie nekonzumovať nalačno a kombinovať ich s ďalšími potravinami. Do jedálnička môžeme zaradiť aj špeciálne výrobky s označením “bez laktózy” alebo „s nízkym obsahom laktózy“. Pre najmenšie deti sú k dispozícii  špeciálne dojčenské mlieka bez laktózy.

Môžete užívať napr. aj špeciálne kvapky, tabletky alebo kapsule s obsahom aktívneho enzýmu (laktáza). Tie sa používajú pri konzumácii mliečnych výrobkov, pretože pomáhajú rozkladať mliečny cukor. Pri laktózovej intolerancii pôsobia pozitívne aj probiotiká. 

Nevhodné potraviny:

  • mlieko (plnotučné, polotučné, odstredené, sušené)
  • tvaroh
  • sušená srvátka
  • smotana
  • roztierateľné maslo
  • šľahačka
  • smotanové jogurty
  • mliečne dezerty

Potraviny, ktoré môžu obsahovať laktózu:

  • polotovary a instantné výrobky
  • sladké pečivo
  • dezerty, múčniky a torty
  • klobásy
  • potraviny v trojobale
  • sušienky
  • sladkosti a koláče
  • niektoré margaríny
  • zmrzlina
  • konzervované krémy
  • mliečna čokoláda
  • niektoré lieky
potraviny s obsahom laktózy
Laktóza sa často skrýva aj tam, kde by ste ju nečakali.

Zhrnutie: Rozdiely medzi alergiou na bielkovinu kravského mlieka a intoleranciou laktózy 

Prehľadne ich zhrňuje nasledujúca tabuľka:

Tabuľka 2: Alergia na bielkovinu kravského mlieka vs. intolerancia laktózy

Alergia na bielkovinu kravského mlieka
Výskyt Objavuje sa hlavne u dojčiat a postihuje 2 až 5 % dojčiat. Vo väčšine prípadov zmizne do troch rokov života.  
Príznaky Tráviace problémy (hnačky, koliky, brušné kŕče, zvracanie), kožné prejavy (pupienky, atopický ekzém), dýchacie problémy (alergická nádcha, sipot, astma), neduživosť a chudokrvnosť (anémia).
Výživové opatrenia Striktné dodržovanie bezmliečnej diéty s vylúčením mlieka a všetkých výrobkov obsahujúcich mlieko. U nekojených detí sa používa špeciálne upravené dojčenské mlieko s vysoko naštepenou (hydrolyzovanou) bielkovinou.
Intolerancia laktózy
Výskyt Postihuje približne 10 až 15 % slovenskej populácie.
Príznaky  Tráviace problémy (bolesti brucha, hnačky, nadúvanie, nevoľnosť).
Výživové opatrenia  Dodržovanie jedálnička s nízkym obsahom laktózy: Nie je vhodné piť klasické kravské mlieko. Z mliečnych výrobkov je možné zaradiť kyslé mliečne výrobky a tvrdé syry. Do jedálničku zaraďujeme potraviny s nižším obsahom laktózy označované ako „bez laktózy“ alebo „so zníženým obsahom laktózy“. Mliečne výrobky sa neodporúčajú jesť nalačno. Mliečne výrobky ideálne kombinujeme s inými potravinami (spomalí sa tým priechod laktózy tenkým črevom). Vhodné je užívať laktázu v kvapkách alebo tabletkách s jedlom. U dojčiat na umelej výžive volíme dojčenské mlieko bez laktózy.

 Zdroje

  1. https://dietitiansondemand.com/the-difference-between-lactose-intolerance-versus-milk-protein-allergy/
  2. https://ziva.avcr.cz/files/ziva/pdf/laktazova-perzistence-a-piti-mleka.pdf
  3. https://www.nutriklub.cz/clanek/rozdil-mezi-alergii-na-bilkovinu-kravskeho-mleka-a-intoleranci-laktozy
  4. Gerbault, P., Liebert, A., Itan, Y., Powell, A., Currat, M., Burger, J., Swallow, D. M., & Thomas, M. G. (2011). Evolution of lactase persistence: an example of human niche construction. Philosophical Transactions of the Royal Society B, 366(1566), 863–877.
  5. Itan, Y., Powell, A., Beaumont, M. A., Burger, J., & Thomas, M. G. (2009). The origins of lactase persistence in Europe. PLoS Computational Biology, 5(8), e1000491.
  6. Ranciaro, A., Campbell, M. C., Hirbo, J. B., Ko, W. Y., Froment, A., Anagnostou, P., Kotze, M. J., Ibrahim, M., Nyambo, T., Omar, S. A., & Tishkoff, S. A. (2014). Genetic origins of lactase persistence and the spread of pastoralism in Africa. American Journal of Human Genetics, 94(4), 496–510.
  7. Swallow, D. M. (2003). Genetics of lactase persistence and lactose intolerance. Annual Review of Genetics, 37, 197–219.
  8. Edwards, C. W., & Younus, M. A. (2022). Cow Milk Allergy. [Updated 2022 Jun 27]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK542243/
  9. Flom, J. D., & Sicherer, S. H. (2019). Epidemiology of Cow’s Milk Allergy. Nutrients, 11(5), 1051.
  10. Lifschitz, C., & Szajewska, H. (2015). Cow’s milk allergy: evidence-based diagnosis and management for the practitioner. European Journal of Pediatrics, 174(2), 141–150.
  11. Mousan, G., & Kamat, D. (2016). Cow’s Milk Protein Allergy. Clinical Pediatrics, 55(11), 1054–1063.
Reklama
Popis

Urobte prvý krok pre úspešné chudnutie ešte dnes

Rezervujte si nezáväznú konzultáciu s výživovým poradcom, na ktorej získate:

  • Diagnostiku tela na prístroji typu InBody / Tanita
  • Posúdenie jedálnička a tipy, ako ho upraviť, aby išla vaša váha dolu
  • Odporúčania, čo robiť pre lepší zdravotný stav aj kondíciu
  • Motiváciu a návrh postupu pre úspešné a trvalé chudnutie
Mgr. Daniela Krčová

Mgr. Daniela Krčová

Som nutričná špecialistka a výživu človeka som vyštudovala na magisterskom štúdiu na 1. lekárskej fakulte Karlovej univerzity. Po ukončení štúdia som založila svoju vlastnú nutričnú poradňu v Ostrave (NutriD poradňa), v rámci ktorej pomáham ľuďom so správnymi a trvalo udržateľnými stravovacími návykmi. Venujem sa najmä športovej výžive a chudnutiu, ale zameriavam sa tiež na výživu pri potravinových alergiách a intoleranciách, cukrovke, vysokom krvnom tlaku alebo napríklad na výživu tehotných a dojčiacich žien. Medzi moje hlavné záujmy patrí posilňovanie, behanie a turistika.