Bezhladovania.sk

Bezzvyšková diéta nielen pri ochorení čriev: Ako funguje?

Pokiaľ ste ešte nikdy nepočuli o bezzvyškovej diéte, určite si možno pod ňou predstavíte diétu, pri ktorej sa dojedá všetko až do posledného sústa. Také ľahké to ale nie je.

Reklama
Popis

Urobte prvý krok pre úspešné chudnutie ešte dnes

Rezervujte si nezáväznú konzultáciu s výživovým poradcom, na ktorej získate:

  • Diagnostiku tela na prístroji typu InBody / Tanita
  • Posúdenie jedálnička a tipy, ako ho upraviť, aby išla vaša váha dolu
  • Odporúčania, čo robiť pre lepší zdravotný stav aj kondíciu
  • Motiváciu a návrh postupu pre úspešné a trvalé chudnutie

V skutočnosti však ide o typ liečebnej výživy, ktorá je určená pre osoby so zápalmi čriev alebo inými ochoreniami zažívacieho traktu. Bezzvyšková diéta je tiež známa pod názvami ako diéta s nízkym obsahom vlákniny alebo diéta s nízkym obsahom reziduí. V čom spočíva táto diéta?

Princíp bezzvyškovej diéty

Hlavným cieľom bezzvyškovej diéty je minimalizovať nestrávenú časť potravín a zabrániť tak podráždeniu črevnej sliznice. Jednoducho povedané, bezzvyšková diéta zo zdravotných dôvodov vylučuje potraviny, ktoré sa zle strávia. Tieto potraviny zanechávajú v stolici „zvyšky“, ktoré u niektorých ľudí dráždia črevá a spôsobujú im nepríjemné problémy.

Základom bezzvyškovej diéty je ľahko stráviteľná strava a nenadúvajúce potraviny, vďaka ktorým v črevách nezostávajú nestráviteľné zvyšky. Z jedálnička je preto nutné vyradiť ťažko stráviteľné, nadúvajúce, príliš tučné a vyprážané jedlá. Stravu je vhodné rozdeliť si na menšie porcie a jesť 5 až 6-krát denne.

V strave je tiež potrebné znížiť príjem potravín bohatých na vlákninu vrátane celozrnných potravín, strukovín, nadúvajúcich druhov zeleniny, šupiek aj kôstok z ovocia a zeleniny. Z jedálnička sa eliminujú tiež ďalšie nestráviteľné zložky, ako je koža alebo kôrka z mäsa, nezrelé ovocie a dráždivé druhy korenín. Obmedzený výber potravín aj technologický postup šetria črevo mechanicky, ale tiež chemicky.

Pre koho je bezzvyšková diéta vhodná?

Vláknina je pre väčšinu ľudí nevyhnutnou súčasťou zdravého jedálnička a podporuje správnu činnosť trávenia aj črevný mikrobióm. Pre niekoho však môže predstavovať problém – vyšší prísun vlákniny môže byť rizikový pre osoby so špecifickými problémami tráviaceho systému.

Bezzvyšková diéta sa najčastejšie odporúča:

  • pri idiopatických črevných zápaloch – Crohnova choroba, ulcerózna kolitída, divertikulitída (vo fáze remisie alebo prechodného zlepšenia stavu nie je bezzvyšková diéta nutná)
  • pred a po operácii čriev
  • pri črevnej nepriechodnosti
  • pred kolonoskopiou
  • pri nádorových ochoreniach pod lekárskym dohľadom
  • krátkodobo po akútnom hnačkovom ochorení
bezzvyšková diéta a kolonoskopia
Pred kolonoskopiou oceníte diétu bezo zvyškov. Príprava potom pôjde ľahšie.

Nezačínajte s diétou sami

Bezzvyškovú diétu môžeme dodržiavať iba na základe odporúčania lekára či nutričného terapeuta. Rozhodne by ste si bezzvyškovú diétu nemali ordinovať sami a vyradzovať vlákninu z jedálnička bez odborného odporúčania. 

Vláknina je totiž veľmi dôležitá pre zdravie, zabezpečuje správne fungovanie tráviaceho traktu a slúži ako potrava pre prospešné baktérie v našich črevách. Vďaka sýtiacemu efektu a schopnosti spomaliť vstrebávanie niektorých živín zo stravy (sacharidy, cholesterol) môže navyše pomáhať s chudnutím.

Okrem toho potraviny s obsahom vlákniny (ovocie, zelenina, strukoviny a celozrnné obilniny) dodávajú telu dôležité vitamíny, minerálne látky a antioxidanty. Pokiaľ vám teda lekár alebo iný odborník nestanovil dodržiavanie bezzvyškovej diéty, mali by ste konzumovať pestrú a vyváženú stravu s dostatkom všetkých živín vrátane vlákniny, ktorú vaše telo potrebuje na správne fungovanie.

Ako je to s vlákninou?

Odporúčaná denná dávka vlákniny u zdravých ľudí sa pohybuje v rozmedzí 25 až 35 gramov. Pokiaľ vám síce bola predpísaná bezzvyšková diéta, mali by ste na toto odporúčanie zabudnúť – aspoň krátkodobo. Pri bezzvyškovej diéte by sa nemalo konzumovať viac než 10 až 15 gramov vlákniny denne. Od toho sa odvíjajú tiež určité obmedzenia v jedálničku.

Aké potraviny jesť?

Mäso – chudé, bez viditeľného tuku a šliach, domäkka upravené kuraciemorčaciehovädzie zadnébravčové karé a panenkazajacryby (konzumujeme bez kože)teľaciejahňaciechudá šunka s vysokým podielom mäsa
Výrobky z bielej múky – ľahko stráviteľné sacharidy sú pri bezzvyškovej diéte omnoho lepšou voľbou ako celozrnné zdroje sacharidov staršie biele netučné pečivo bez posypu – biely chlieb, rožky, sucháre, sendvič, piškóty, sušienky z bielej múky, staršia netučná vianočkacestoviny z rafinovanej (bielej) múkybiela ryžavarené zemiaky bez šupkyzemiaková kaša s trochou mlieka bez maslazemiaková knedľaviedenská knedľakrupicová knedľakrupicové a jemné noky
Ovocie – vhodné sú zrelé, nenadúvajúce druhy bez šupky a semienok banányjablká bez šupky a jadierbroskyne bez šupky a kôstkymarhule bez šupky a kôstkynektárinky bez šupky a kôstkyovocné šťavy bez dužiny, šupiek a semienokmelón bez kôstokovocné výživydžemy
Zelenina – musí byť domäkka upravená, najemno nastrúhaná alebo dobre rozmixovaná, a volíme nenadúvajúce druhy bez šupiek a semienok mrkva a karotkamalé množstvo zeleru a petržlenušpenátový pretlak (bez cesnaku)paradajkový pretlakmrkvová šťavanajemno nakrájaný hlávkový šalátčervená repatekvicacuketa bez šupky a semienok
Mlieko a mliečne výrobky – zaradzujeme podľa individuálnej znášanlivosti, volíme malé množstvo menej tučných mliečnych výrobkov nízkotučné a polotučné mlieko pri príprave jedla (nepodávame samostatne)tvrdé syry do 30 % tuku v sušinebiele jogurty do 3 % tukunízkotučný tvarohkyslomliečne výrobky (neochutený kefír, acidofilné mlieko)cottage syrmozzarella lightžervénízkotučná Lučina
Vajcia – ideálne konzumovať v rámci pokrmu, samostatne len v obmedzenej miere, neupravujú sa na tuku celé vajcia – 1 ks/deňbielka neobmedzene
Tuky – pridávame až do hotového pokrmu v množstve do 10 g na porciu kvalitné rastlinné oleje (olivový, avokádový, repkový, ľanový)čerstvé maslo
   
Koreniny a ochucovadlá – nedráždivé a nenadúvajúce menšie množstvo solibylinky – petržlenová vňať, pažítka, kôpor, majoránkamletá sladká paprikavývar z kmínu a húbvývar z bobkového listu a nového koreniaškoricacitrónová a pomarančová šťavavanilkamed
Polievky – vyberáme chudé vývary alebo polievky z povolených druhov zeleniny zemiaková lisovanášpenátovámrkvová lisovanáparadajková z pretlaku s ryžouvývar z chudého kuracieho alebo hovädzieho mäsa (odstránime viditeľný tuk)obilninové polievky – ryžová, lisovaná vločková
Sladkosti a dezerty – v obmedzenom množstve iba na spestrenie jedálnička, siahnite po variantoch s nižším obsahom tuku múčniky z piškótového, odpaľovaného a tvarohového cestapiškótynákypypudingžemľovkaovocné rôsoly
Omáčky paradajkovádiétna sviečková (z prelisovanej koreňovej zeleniny)
Nápoje – je potrebné dbať na dostatočný pitný režim (cca 2 litre tekutín denne) vodaslabý zelený čajbylinkový čajriedené ovocné a zeleninové šťavy alebo džúsy
bezzvyšková diéta
Môžete si aj pochutnať. 🙂

Na čo si dávať pozor?

  • celozrnné výrobky – celozrnná múka, celozrnné pečivo, natural (celozrnná) ryža, celozrnný kuskus, celozrnné cestoviny, müsli, celozrnné cereálie
  • nadúvajúce a ťažko stráviteľné pečivo – čerstvé pečivo, pečivo a chlieb so semienkami, kysnuté pečivo, linecké a lístkové pečivo
  • strukoviny
  • huby
  • orechy a semienka
  • vnútornosti
  • tučné mäsá a údeniny – tučné časti hovädzieho a bravčového mäsa, kačacie mäso, husacina, klobásy, salámy, nátierky, škvarky, krvavnice, jaternice, slanina, údené mäso, baranina, tučné ryby, mäsové konzervy, mäso s kôrkou
  • tučné mliečne výrobky – šľahačka, smotana, smotanové jogurty, tučné syry, tučný tvaroh, plesnivé syry, kupované nátierky
  • rybie pokrmy – sardinky, kaviár, očká, ryby s kožou
  • zelenina čerstvá, nadúvajúca a ťažko stráviteľná – kel, kapusta, karfiol, brokolica, cibuľa, cesnak, reďkovka, kukurica, paradajky, kaleráb, paprika, uhorky, nakladaná a sterilizovaná zelenina
  • ovocie s kôstkou, šupkou a semienkami alebo nadúvajúce – ananás, čerešne, jahody, maliny, ostružiny, kiwi, ríbezle, hrušky (nadúvajú)
  • prílohy – kysnuté knedle, hranolky, celozrnné cestoviny, celozrnný kuskus, zemiakový šalát, krúpy, ryža natural (celozrnná), krokety, vyprážané zemiaky, zemiaky v šupke
  • tuky – masť, loj, slanina, škvarky, kokosový a palmový tuk
  • dezerty a sladkosti – krémové torty, torty a zákusky s ťažko stráviteľným ovocím a semienkami, zákusky plnené sladkými krémami alebo tučnými polevami, vyprážané pečivo, semienkové alebo orechové sušienky, orechové pokrmy, sušienky s krémovými náplňami, čokoláda, zmrzlina, dezerty z lístkového či kysnutého cesta, domáca vianočka
  • nápoje – alkohol, káva, kakao, horká čokoláda, mlieko ako samostatný pokrm, perlivé nápoje, energetické nápoje, Coca Cola
  • dráždivé koreniny a ochucovadlá – čili, karí, horčica, bujón, čierne korenie, cesnak, cibuľa, sójová omáčka, majonéza, tatárska omáčka, hotové dresingy
  • ostatné – chipsy, chrumky, pizza, polotovary, instantné jedlá, smotanové omáčky

Záleží aj na úprave pokrmov

Všetky pokrmy musia byť varené alebo dusené do mäkka, bez šupiek, zrniečok a kože. Pri príprave jedál používame varenie, dusenie, paru, pečenie v alobale a pečenie bez tuku na vode pod pokrievkou, aby sa netvorila kôrka a pokrm pravidelne podlievame.

Pri príprave jedál nepoužívame olej alebo iný tuk, zápražku, ani osmažený cibuľový základ pod mäso, pretože tak dochádza k prepaľovaniu tukov, ktoré dráždia črevo. Pokrmy môžeme zahustiť rozmixovanou zeleninou z povolených druhov, nastrúhaným zemiakom alebo solamylom.

Trocha tuku do jedál patrí

Malé množstvo tuku (maximálne 10 gramov na porciu) pridávame až do hotového pokrmu, aby nedochádzalo k jeho prepaľovaniu. Vhodné sú kvalitné rastlinné oleje alebo maslo. Medzi nevhodné postupy úpravy patrí smaženie, fritovanie, grilovanie a pečenie, restovanie alebo opekanie na tuku.

nevhodné úpravy jedál
Na pečenie pri tejto diéte radšej zabudnite.

Dochucovanie jedál

Na dochutenie pokrmov sa používa malé množstvo soli a preferuje sa nedráždivé korenie – mletá červená paprika, vývar z cibule, kmínu, bobkového listu alebo nového korenia. V menšej miere je možné použiť aj vývar z húb (nie samotné huby) a citrónovú šťavu. Vhodnými dochucovadlom sú hlavne bylinky a zelené vňate, ako je petržlenová a zelerová vňať, kôpor, majoránka, bazalka. Nepoužíva sa pikantné korenie a ocot.

Bezzvyšková diéta – vzorový jedálniček

Deň 1

  • raňajky: rožok s maslom a marhuľovým džemom
  • desiata: kefír alebo acidofilné mlieko
  • obed: paradajková omáčka s chudým hovädzím mäsom, cestoviny
  • olovrant: strúhané jablko s mrkvou
  • večera: sendvič s nátierkou z koreňovej zeleniny, nízkotučného tvarohu a žervé

Deň 2:

  • raňajky: biely chlieb s pažítkovým žervé a chudou šunkou
  • desiata: banán
  • obed: rizoto s mrkvou a kuracím mäsom
  • olovrant: sucháre s tvrdým syrom 30 % tuku v sušine
  • večera: dusená treska s varenými zemiakmi a maslom, paradajková šťava

Deň 3:

  • raňajky: palacinky s nízkotučným tvarohom a strúhaným jablkom
  • desiata: marhuľový kompót (bez šupky)
  • obed: ryža so špenátom (pretlak) a mozzarellou light
  • olovrant: biely jogurt 3 % tuku s medom
  • večera: morčací plátok s dusenou mrkvou a varenými zemiakmi

Klady a zápory bezzvyškovej diéty

Klady Zápory
ľahko stráviteľná nedostatok vlákniny
znížený obsah tuku nízky príjem zdravých tukov
liečebné využitie riziko nedostatku niektorých vitamínov a minerálnych látok
energeticky plnohodnotná strava (pri správnom zostavení jedálnička) úzky výber potravín

Zhrnutie: Bezzvyšková diéta môže krátkodobo pomôcť

  • Vzhľadom k tomu, že ide o diétu s nízkym obsahom vlákniny, nemali by ste ju dodržiavať po celý život
  • Bezzvyšková diéta by mala byť predpísaná iba krátkodobo ľuďom, ktorí majú problémy s ochorením čriev – hlavne vo fáze vzplanutia problémov. V takomto prípade je dobrým prostriedkom na zníženie prejavov črevných ochorení. Dodržiavanie bezzvyškovej diéty sa riadi pokynmi lekára alebo nutričného terapeuta.
  • U zdravých ľudí nemá dodržiavanie bezzvyškovej stravy význam – naopak, jej neuvážené aplikovanie môže spôsobiť nutričné nedostatky (hlavne nedostatok niektorých vitamínov a minerálnych látok) a zdravotné problémy (zápcha a tráviace problémy v dôsledku nízkeho príjmu vlákniny). Z tohto dôvodu by sa rozhodne nemala využívať ako diéta na chudnutie.

Zdroje

  1. Vanhauwaert, E., Matthys, C., Verdonck, L., & De Preter, V. (2015). Low-residue and low-fiber diets in gastrointestinal disease management. Advances in Nutrition, 6(6), 820–827.
  2. Sorathia, A. Z., & Sorathia, S. J. (2022). Low Residue Diet. [Updated 2022 Apr 28]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557693/
  3. https://www.mc-praha.cz/mcp/wp-content/uploads/2020/12/Bezezvyškov%C3%A1-dieta.pdf
  4. https://zivotbezstreva.cz/domaci-parenteralni-vyziva/rady-a-tipy-dpv/bezezvyškova-dieta/
Reklama
Popis

Urobte prvý krok pre úspešné chudnutie ešte dnes

Rezervujte si nezáväznú konzultáciu s výživovým poradcom, na ktorej získate:

  • Diagnostiku tela na prístroji typu InBody / Tanita
  • Posúdenie jedálnička a tipy, ako ho upraviť, aby išla vaša váha dolu
  • Odporúčania, čo robiť pre lepší zdravotný stav aj kondíciu
  • Motiváciu a návrh postupu pre úspešné a trvalé chudnutie
Mgr. Daniela Krčová

Mgr. Daniela Krčová

Som nutričná špecialistka a výživu človeka som vyštudovala na magisterskom štúdiu na 1. lekárskej fakulte Karlovej univerzity. Po ukončení štúdia som založila svoju vlastnú nutričnú poradňu v Ostrave (NutriD poradňa), v rámci ktorej pomáham ľuďom so správnymi a trvalo udržateľnými stravovacími návykmi. Venujem sa najmä športovej výžive a chudnutiu, ale zameriavam sa tiež na výživu pri potravinových alergiách a intoleranciách, cukrovke, vysokom krvnom tlaku alebo napríklad na výživu tehotných a dojčiacich žien. Medzi moje hlavné záujmy patrí posilňovanie, behanie a turistika.