Bezhladovania.sk

Kľúčovými slovami pre zdravie sú prevencia a striedmosť, hovorí výživová poradkyňa Zdenka Havettová

Podporte svoje zdravie bežne dostupnými potravinami. Tak znie hlavné motto a rada výživovej poradkyne Zdenky Havettovej. Ako ale rozoznať medzi bežne dostupnými potravinami tie skutočne zdravé? Ako schudnúť na leto? Prečítajte si celý rozhovor.

Obsah článku:

Prvá otázka sa priam núka: Ako rozpoznať kvalitné potraviny? V obchodoch sú bežne dostupné aj rôzne zradné lákadlá ako sladké tyčinky alebo hotové jedlá…

Obchody nás lákajú na rôzne potraviny s označením raw, fit, bez cukru, super slim, ultra light, bez tuku. Prirodzene, že môžeme nadobudnúť dojem, že aj tieto potraviny sú veľmi zdravé. Väčšinou je to ale len na prvý dojem, čo je veľmi zradné. 

Aby sme nemuseli stáť v obchode nad každou potravinou 5 minút a čítať miniatúrne zloženia, či sú pre nás vhodné alebo nie, je lepšie siahnuť po jednozložkových potravinách. To znamená, že neprešli takmer žiadnym alebo len minimálnym spracovaním. Príkladom je ovocie, zelenina, mäso, strukoviny, obilniny – tieto môžeme považovať za kvalitné a zdraviu prospešné.

Kde si takéto kvalitné potraviny nakúpiť? Sú tu farmy alebo farmárske trhy, no nie každý má túto možnosť.

Zdenka Havettová - kvalitné potraviny

Správne, je to veľmi dôležitý bod, že nie všetci máme túto možnosť. Samozrejme, pokiaľ máme v blízkosti farmárske trhy a vieme tým podporiť miestnych pestovateľov ovocia a zeleniny, je to veľmi dobrá voľba. Pokiaľ sme však odkázaní len na supermarket, v tomto prípade je určite lepšia zelenina ako žiadna zelenina. 

Dnes už existujú aj skupiny na sociálnych sieťach, ktoré ponúkajú výmenu rôznych potravín, ktoré si ľudia sami dopestujú a majú ich viac ako dokážu skonzumovať. Toto je tiež spôsob alebo cesta, ako sa dostať ku kvalitným a lokálnym potravinám.

Blíži sa leto. Pribúdajú vám v tejto dobe klienti, ktorí chcú schudnúť do plaviek? Čo im radíte?

Pred letom majú viacerí z nás tendenciu „chudnúť do plaviek“. Dávame si rôzne predsavzatia, ako zdravo schudneme, ako začneme piť viac čistej vody, ako si naplánujeme viac športových aktivít. S blížiacim sa dátumom našej dovolenky sa nám ešte ako-tak darí dodržiavať to, čo sme si sľúbili, ale s nástupom našich oddychových dní siahame aj po jedlách, ktoré nám nie sú až tak prospešné. Slová „veď mám dovolenku“ poznáme všetci.

Naše telo ale dovolenku nemá. Pracuje 24 hodín denne. Samozrejme, nezdravá maškrta mu z času na čas neuškodí, problémom je, ak ho nezdravými jedlami zaťažujeme permanentne.

Klientom odporúčam, aby skúsili mať „dovolenkový mod“ počas celého roka. Vyberajme si zdravšie jedlá, vynechávajme večerné maškrty a krekry a zaraďujeme viac športových aktivít. Kľúčovými slovami pre naše zdravie by mali byť prevencia a striedmosť – a tie sú možné celoročne.

Venujme teda viac pozornosti najdôležitejším veciam v našom živote (jednou z nich je aj zdravie). Pretože keď všetko funguje tak, ako má, len málokto sa sústredí na to, čo má na tanieri a ako veľmi ho to ovplyvňuje. Začíname to registrovať až vtedy, keď nám naše telo posiela varovné signály, že niečo nie je v poriadku.

Prichádza jar a s ňou spojená detoxikácia – či už pečene, alebo celého tela. Ako sa staviate k takejto očiste? Je zdravá?

Záleží, ako si detoxikáciu definujeme. Pretože predstava väčšiny ľudí o detoxe je taká, že na krátky časový úsek zvolíme predpísané stravovanie, ktoré má viesť k „očiste“ tela. Ak sa však po takejto očiste vrátime k pôvodným stravovacím návykom, veľmi si tým nepomôžeme. Pretože takéto nastavenie nevedie k trvalému zlepšeniu zdravia. Detoxom sa môžeme dostať do rôznych stravovacích extrémov, ktoré nám môžu viac uškodiť ako pomôcť.

Inšpirujeme sa radšej u našich predkov, ktorí držali 40-dňový pôst. Po vianočných dobrotách, oslavách, fašiangoch nastalo pôstne obdobie. Predtým sa v tomto pôstnom čase jedli jednoduché zeleninové a múčne jedlá. Okrem toho boli jednodňové pôsty vždy v stredu a v piatok. Práve 40-dňové obdobie bolo pre našich predkov niečo ako detoxikácia. Takýto odľahčujúci spôsob považujem za vhodný.

Nedávno ste mali v slovenskom rádiu RTVS zaujímavý rozhovor na tému, ako sa naše telo zbavuje toxínov. Zhrniete pre nás, prosím, čo sú to vôbec toxíny v našom tele, ako škodia a ako ich telo vylučuje?

Na jar je celkovo téma detoxu a diét veľmi aktuálna. Preto sa o nej často hovorí, no dôležité je aj to, aby sa k ľuďom dostali správne informácie. Aj v RTVS som spomenula radu, aby si ľudia nekupovali rôzne doplnky výživy na detoxikáciu tela, pretože naše telo sa vie detoxikovať samo: cez pečeň, obličky a črevá. 

Bežné metabolické a vylučovacie procesy v tele (stolica, moč a pot) sú pre odstraňovanie odpadových látok úplne postačujúce. Dôležité je tieto orgány nezaťažovať nevhodnými potravinami a životným štýlom, ale skôr ich cez zdravú výživu posilňovať k ich optimálnej funkcii.

Často upozorňujete na to, že chudnutie nie je len o jedle a kalóriách. O čom všetkom to je? Bez čoho by sme neschudli?

Zdenka Havettová - chudnutie

Presne tak, samotné počítanie kalórií nestačí. Na chudnutie sa treba pozerať komplexnejšie ako len cez kalórie. Ja k tomu používam tri základné piliere chudnutia.

  1. pilier – výživa
  2. pilier – pohyb
  3. pilier – myslenie

Základ je, že ľudia s nadváhou by mali dostávať individuálne výživové odporúčania. Poradenstvo by malo byť založené na jednotlivcovi, jeho potrebách a osobných možnostiach (napr. ich schopnosť a ochota variť si). Mali by dostať komplexné a zrozumiteľné informácie o cieľoch, zásadách a praktických odporúčaniach k zmene stravovania sa.

Cieľom je naučiť ich, aby sa neskôr vedeli rozhodnúť, ktoré potraviny sú vhodné pri znižovaní hmotnosti. Nevyhnutné je aj zohľadniť skutočnosti, ako napríklad pracovné prostredie dotknutej osoby, podpora priateľov a rodiny, možnosti stravovania na pracovisku, ale aj práca na zmeny.

Keď k vám niekto príde a má problémy s trávením – napríklad chronické hnačky, aké kroky podniknete, aby ste sa zbavili ťažkostí?

Všetko sa začína komplexnou diagnostikou. Veľmi nápomocné sú aj správy od lekára, či sa pacient na niečo lieči a podobne. Ďalej je veľmi dôležitá aj analýza jedálnička. Na základe všetkých dostupných informácií zostavím výživové odporúčania, tie sa samozrejme líšia od klienta ku klientovi. Pretože spúšťače chronických hnačiek môžu byť u každého iné. V každom prípade zmena a úprava jedálnička vie byť v takýchto prípadoch veľmi nápomocná.

Aké potraviny pomáhajú pri zápche?

Vo všeobecnosti sú to potraviny, ktoré obsahujú vlákninu.

TIP: Objavte 20 potravín proti zápche podľa Zdenky Havettovej.

Čo alergie alebo ekzémy? Sú dnes častejšie ako pred rokmi? Ak áno, čím to je? Ako pomôže zdravé jedlo?

Je pravda, že častejšie sa teraz stretávam s klientami, ktorí majú rôzne alergie, intolerancie a ekzémy. Čím to je? Vstupuje do toho veľa faktorov. Jedným z nich je, že konzumujeme oveľa viac priemyselne spracovaných a dovezených potravín. Miera stresu je oveľa vyššia ako bola predtým, čo má negatívne pôsobenie na trávenie a celkový zdravotný stav. Zhoršuje sa nám aj životné prostredie a v neposlednom rade, predtým sa tak často pacienti netestovali na rôzne alergie a najmä intolerancie.

Keď si zoberieme, že jeme 3-5krát denne, tak sa jedlo pre nás stáva veľmi silným nástrojom, ako vieme ovplyvniť naše zdravie a vitalitu. Nemali by sme to podceňovať. Dobrá a zdravá kuchyňa vedie k harmónii nášho tela a mysle.

Zdieľate tiež skvelé zdravé recepty. Ktoré odporúčate teraz na jar a prečo? (môžeme poprípade pripojiť aj celý recept alebo viac receptov?

Vychádzam najmä zo sezónnosti a lokálnosti potravín, nimi sa inšpirujem aj pri príprave jedál. Preto je moja kuchyňa najmä na jar zelená. Zelená je farbou jari, počas ktorej začína všetko klíčiť a rásť. Na jar, rovnako ako v každej sezóne, je najlepšie jesť to, čo v danej oblasti práve rastie. Aspoň sa k tomu čo najviac priblížiť. Príroda to úžasne zariadila, ponúka nám divokú zeleninu, ktorá má neskutočnú silu a energiu (napríklad medvedí cesnak, žihľava, púpava, sedmokráska, skorocel a valeriána).

Rizoto s medvedím cesnakom

rizoto s medvedím cesnakom

Ingrediencie: hrnček bielej ryže, hrnček zeleného hrášku, dve väčšie hrste vlašských alebo iných orechov, jeden väčší zväzok medvedieho cesnaku, 2 cibule, 3 strúčiky cesnaku, plátok zázvoru, soľ, čierne korenie, mletá rasca, kurkuma, olivový olej.

Postup: Ryžu si uvaríme podľa návodu. Na olivovom oleji speníme všetky koreniny a následne pridáme najemno nakrájanú cibuľu, cesnak a zázvor. Osolíme a krátko restujeme. K cibuľke pridáme hrášok a krátko podusíme. K zmäknutému hrášku pridáme vlašské orechy a uvarenú ryžu. Zľahka premiešame ale už nevaríme. Úplne na záver do rizota primiešame najemno nakrájaný medvedí cesnak.

Uvediete príklad svojho denného menu od raňajok cez obed po večeru? Čo ste mali napríklad cez víkend?

Sama mám nejaké obmedzenia v strave a môže sa zdať, že môj jedálniček je veľmi jednoduchý. Na druhej strane, zmena stravovania mi pomohla k zlepšeniu môjho zdravotného stavu (zbavila som sa rôznych alergií). Veľmi rada mám na raňajky pšenovú kašu s makom alebo kokosom a ovocím. Keď je víkend, tak varím aj jedlá, ktoré zaberú viac času na prípravu, ale tentokrát to bolo jednoduché kuracie mäso s medvedím cesnakom a bulgurom. Na večeru cícerová nátierka s grilovanou zeleninou.

Posledný rok zažívame kvôli koronavírusu novú éru online života. Presunuli sa aj vaše konzultácie do online sveta? Ako prebiehajú?

Je to tak. To, čo sa nám zdalo predtým nemožné, práve teraz prežívame. Moju prácu s klientami to presunulo samozrejme na online úroveň. Pred koronavírusom som mala klientov primárne z Bratislavy. V podstate tým, že sa takmer všetky konzultácie presunuli do online verzie, tak mám klientov z celého Slovenska, dokonca aj Slovákov z rôznych častí sveta. V každom prípade, online konzultácia výživového poradenstva je úplne plnohodnotná, presne tak ako osobná konzultácia.

Akým ďalším aktivitám sa práve venujete a čo nové chystáte?

Zdenka Havettová - aktivity

Vyzerá to tak, že situácia praje online školeniam a webinárom. Začínam spúšťať na FB stránke Zdenka Havettová – Ide o Tvoje zdravie živé vstupy vždy na nejakú zaujímavú tému. Okrem iného čakajú fanúšikov stále nové recepty, blogy a informácie.

Pridáte na záver motiváciu pre čitateľov, ktorí chcú schudnúť, no v realite sa skôr točia v začarovanom kruhu diét?

Buďte trpezliví! Majte so sebou súcit, pretože v danom momente robíte vždy to najlepšie, čo viete. Zmena stravovacích návykov a životného štýlu sa neudeje za dva týždne, dokonca ani za dva mesiace. Je to proces – cesta, po ktorej kráčate a každý deň prináša nové výzvy. 

Vždy sa pochváľte aj za maličkosti, ktoré sa vám v daný deň podaria, pretože vo finále tie maličkosti budú tvoriť veľký celok – vašu vytúženú a dlhodobo udržateľnú zmenu. Rozlúčim sa s vami s krásnym výrokom od Lao-C: „Aj cesta dlhá tisíc míľ sa začína prvým krokom“.

Zdenka, ďakujeme za milý rozhovor a prajeme len samé dobré životné a pracovné kroky.

Mgr. Zuzana Veselá

Mgr. Zuzana Veselá

Som vyštudovaná právnička, ale v súčasnosti sa naplno venujem písaniu. Mám rada českú, taliansku, indickú a mexickú kuchyňu. Milujem ochutnávanie nových exotických druhov ovocia a (nealko!) nápojov. Od vyváženého jedálneho lístka z poctivých surovín sa podľa mňa odvíja aj naša celková pohoda.

Send this to a friend