Pálenie záhy, bolesť na hrudi, nevoľnosť, časté grganie, problematické prehĺtanie, nepríjemný zápach z úst – za tým všetkým môže byť reflux. Pomôže zmena jedálnička, zmena životného štýlu a režimové opatrenia. Čo jesť a piť pri refluxe?
Obsah článku:
Čo je to reflux pažeráka?
Reflux alebo refluxná choroba pažeráka je ochorenie, pri ktorom dochádza k návratu obsahu žalúdka späť do pažeráka. Natrávená strava zmiešaná so žalúdočnými šťavami potom spôsobuje v pažeráku nepríjemné problémy. Tieto problémy nie je dobré podceňovať, pretože kyslé žalúdočné šťavy poškodzujú sliznicu pažeráka. To môže viesť k zápalu pažeráka (refluxnej ezofagitíde), pažerákovým vredom až k nádorovému bujneniu v oblasti pažeráka.
Za normálnych okolností bráni spätnému toku žalúdočného obsahu dolný pažerákový zvierač, čo je chlopňa oddeľujúca žalúdok a pažerák. Niekedy však dôjde k narušeniu jeho správneho fungovania a k spomínanému refluxu. K oslabeniu pažerákového zvierača môže prispievať mnoho faktorov.
Rizikové faktory vzniku refluxu
- Nadváha a obezita – nadbytočné kilogramy vytvárajú zvýšený tlak na žalúdok a pažerák, čo môže spôsobiť uvoľnenie pažerákového zvierača a spätný tok žalúdočného obsahu.
- Fajčenie – fajčenie môže poškodzovať sliznicu pažeráka a zvýšiť riziko vzniku refluxu.
- Nevhodné stravovacie návyky – nezdravá strava, nepravidelnosť v jedle, prejedanie, hladovanie počas dňa a prejedanie večer sú hlavnými rizikovými faktormi refluxu.
- Konzumácia dráždivých potravín – ide hlavne o vyprážané a tučné jedla, polotovary, pikantné a príliš korenené pokrmy.
- Nadmerná konzumácia alkoholu
- Lieky – k refluxu môže prispievať aj užívanie niektorých liekov, ako sú napríklad beta-blokátory, blokátory vápnikových kanálov, anticholinergiká a nitráty.
- Tehotenstvo – v priebehu tehotenstva dochádza k hormonálnym zmenám a rastúci plod navyše vyvíja tlak na žalúdok, čo môže spôsobiť uvoľnenie pažerákového zvierača.
- Brušná prietrž (pruh) – ide o stav, keď časť žalúdka vyčnieva cez bránicu do hrudnej oblasti a jeho hlavnou komplikáciou je reflux.
Najčastejším príznakom refluxu je pálenie záhy (pyróza) – pocit pálenia na hrudi, ktorý sa často objavuje po jedle.
Medzi ďalšie príznaky refluxu môže patriť:
- bolesť na hrudníku
- samovoľný návrat potravy zo žalúdka späť do úst
- nevoľnosť
- problematické prehĺtanie
- kašeľ po jedle
- pocit cudzieho telesa v krku
- kyslá pachuť v ústach
- chrapot a suchosť v krku
Liečba refluxu
Kľúčovou súčasťou liečby refluxu je úprava stravy a zníženie telesnej hmotnosti pri nadváhe. Pomôže tiež obmedzenie zdvíhania ťažkých bremien a práce v predklone, prestať fajčiť a abstinencia od alkoholu. Pri miernejších problémoch vám môže lekár predpísať lieky – antacidá, ktoré neutralizujú kyselinu chlorovodíkovú v žalúdku, lieky znižujúce tvorbu žalúdočnej kyseliny (napríklad omeprazol) alebo lieky na podporu správnej funkcie pažerákového zvierača. Iba vo vážnejších prípadoch je nutné operačné riešenie.
V prípade, keď problémy pretrvávajú dlho a opakovane aj po zavedení režimových opatrení, je vhodné vyhľadať lekára.
Čo je diéta pri refluxe
Diéta pri refluxe je taká úprava stravy, ktorá pomáha zmierniť príznaky refluxu. Hoci žiadne konkrétne potraviny nemôžu úplne vyliečiť reflux, zdravý jedálniček a správny výber potravín dokáže výrazne zlepšiť nepríjemné problémy spojené s refluxom.
Základné princípy diéty pri refluxe
- Hlavným princípom diéty pri refluxe je vyhýbanie sa potravinám, ktoré dráždia žalúdok a spôsobujú nadmernú tvorbu žalúdočnej kyseliny.
- Výživové opatrenia sú v mnohom podobné tzv. šetriacej diéte ale nie sú také striktné.
- Odporúča sa nedráždivá strava, obmedzenie tučných, vyprážaných, korenistých a sladkých jedál, vylúčenie alkoholu, dodržiavanie pokoja po jedle, konzumácia menších porcií a ideálne by ste nemali jesť krátko pred spaním.
- Vhodné sú nutrične bohaté potraviny – chudé mäso, ryby, zelenina, ovocie, vajcia, kvalitné prílohy, pečivo (nie čerstvé), zdravé tuky a oleje, v primeranom množstve aj mliečne výrobky.
- Nevhodné sú sýtené limonády, alkohol, kofeínové nápoje, priemyselne spracované potraviny, čokoláda, surový cesnak a cibuľa, vyprážané a tučné jedlá, citrusy, paradajky, čierne korenie a ďalšie dráždivé koreniny.
Ako vyzerá jedálniček pri refluxe
V jedálničku sa preferujú potraviny a nápoje, ktoré nespôsobujú nadmernú tvorbu žalúdočnej kyseliny, sú ľahko stráviteľné, majú nízky obsah cukru, obsahujú dostatok vlákniny a sú minimálne priemyselne spracované.
Obmedzuje sa konzumácia jedál s vysokým obsahom tukov, ako sú vyprážané jedlá, tradičné pokrmy slovenskej kuchyne a jedlá z rýchleho občerstvenia. Pokrmy bohaté na tuky sa horšie strávia, zostávajú dlhšie v žalúdku a spôsobujú zvýšenú tvorbu žalúdočnej kyseliny.
Diéta uprednostňuje šetrnú prípravu stravy dusením, varením, úpravou na pare, pečením v rúre alebo na grile bez väčšieho množstva tuku či oleja. Pokrmy možno dochutiť bylinkami (pažítka, petržlenová vňať, ligurček, bazalka, oregano, tymian, rozmarín, saturejka) a primeraným množstvom soli.
Aby sa tuk pri úprave jedla neprepaľoval, mäso a iné potraviny opekáme najskôr nasucho a podlievame malým množstvom vody alebo vývaru. Do hotového pokrmu môžeme pridať trochu masla alebo kvalitného rastlinného oleja. Mäso by malo byť pred tepelnou úpravou zbavené viditeľného tuku a všetky pripravené pokrmy by mali mať mäkkú konzistenciu.
Veľmi dôležité je jesť v pokoji a nie v rýchlosti, pretože stres a hltanie reflux len zhoršuje. Vymedzte si na jedlo dostatok času, jedzte pomaly a dôkladne jedlo rozžujte. Po jedle by ste sa mali vyhnúť fyzickej námahe a zostať aspoň 30 minút v pokoji. Na športové aktivity a intenzívnejšiu fyzickú záťaž krátko po jedle teda zabudnite.
Ďalej si dávajte pozor aj na veľkosť porcií. Príliš veľké porcie a prejedanie zhoršujú problémy, preto si radšej rozdeľte denné jedlá na viac menších porcií (5 až 6 porcií). Snažte sa nejesť krátko pred spaním, ideálne je jesť cca 2 až 3 hodiny pred spaním. S refluxom môže pomôcť aj to, ak si počas spánku podložíte hornú časť tela.
Povolené potraviny
Jedálniček pri refluxe by mal obsahovať:
- ovocie s nízkym obsahom kyselín (jablká, hrušky, banány, melón)
- nedráždivé druhy zeleniny (mrkva, zeler, petržlen, tekvica, zemiaky, varená brokolica, špenát, karfiol, cvikla, uhorka, šalát)
- chudé mäso a ryby
- obilniny s vysokým obsahom vlákniny (ovsené vločky, celozrnné a žitné pečivo, hnedá ryža, pseudoobilniny)
- strukoviny (fazuľa, hrach, cícer, červená šošovica) – pre lepšiu stráviteľnosť strukoviny namočte aspoň 6 hodín, potom vodu zlejte a uvarte ju v čistej vode
- nízkotučné mliečne výrobky (podľa individuálnej znášanlivosti)
- rastlinné tuky
- bylinky (pažítka, petržlen, tymian, oregano, bazalka, majoránka)
Diéta pri refluxe je veľmi individuálna a platí, že nie všetko sadne každému, a preto sledujte reakcie svojho tela na konkrétne potraviny. Veľmi citlivým ľuďom môže robiť problémy ovocie so zrniečkami alebo so šupkou, oriešky, strukoviny alebo niektoré druhy zeleniny. V takomto prípade je vhodné rizikové potraviny z jedálnička odstrániť alebo aspoň obmedziť ich konzumáciu.
Zakázané potraviny
Pri refluxe nie sú vhodné príliš tučné potraviny a vyprážané jedlá. Problém vyvolávajú aj pikantné, korenené a ostré jedlá. Pri dochucovaní pokrmov je teda nutné obmedziť alebo vynechať dráždivé koreniny, ako je čili, karí, čierne korenie, surový cesnak alebo surová cibuľa.
Pokrmy by nemali byť ani príliš kyslé, preto sa odporúča vyhýbať citrusovým plodom. Problémy môže vyvolávať aj čerstvé pečivo, preto je lepšie konzumovať aspoň jeden deň staré pečivo. Ideálne je vyberať celozrnné alebo žitné pečivo podľa individuálnej znášanlivosti (v tomto sa diéta pri refluxe veľmi líši od šetriacej diéty, ktorá celozrnné pečivo zakazuje).
Samostatnou kapitolou je mlieko, ktoré môže robiť pri refluxe problémy. Problémy s konzumáciou mlieka a mliečnych výrobkov pri refluxe sú ale individuálne, preto niekto musí obmedziť mlieko a mliečne výrobky, zatiaľ čo niekto iný s nimi nemá vôbec žiadny problém. Napriek tomu sa v rámci zmiernenia nepríjemných príznakov odporúča mlieko nepiť samostatne alebo na prázdny žalúdok.
Pri refluxe sa neodporúča konzumovať tieto potraviny:
- citrusové plody
- surová cibuľa
- surový cesnak
- dráždivé koreniny a dochucovadla (karí, čili, čierne korenie, sójová omáčka, kečup, kyslé uhorky)
- pór
- paradajky
- plnotučné mliečne výrobky a syry
- mastné mäsá a údeniny
- káva
- silný čaj a ďalšie kofeínové nápoje
- čokoláda
- vyprážané jedlá
- kysnuté knedle
- kysnuté pečivo
- sladké a krehké pečivo
- sýtené limonády a minerálne vody
- alkohol
Vhodné a nevhodné potraviny | ||
---|---|---|
OVOCIE | ||
Vhodné | Vhodné v obmedzenom množstve | Nevhodné |
jablká | čučoriedky | citrusové plody (pomaranče, grepy, citróny, limetky) |
hrušky | maliny | ananás |
banány | jahody | kivi |
hrozno bez kôstok | čerešne | granátové jablko |
melón | višne | |
mango | brusnice | |
broskyne | ||
marhule | ||
nektárinky | ||
ZELENINA | ||
Vhodná | Vhodná v obmedzenom množstve | Nevhodná |
mrkva | cesnak | surová cibuľa |
zeler | varená cibuľa | paradajky |
petržlen | kapusta | pálivá paprika |
cuketa | pór | nakladané uhorky |
hrášok | jarná cibuľka | vyprážaná zelenina (napr. karfiol) |
cvikla | huby | |
šalát | ||
zelené fazuľky | ||
tekvica | ||
brokolica | ||
karfiol | ||
špenát | ||
uhorka | ||
kaleráb | ||
ružičkový kel | ||
špargľa | ||
MÄSO A NÁHRADY MÄSA | ||
Vhodné | Vhodné v obmedzenom množstve | Nevhodné |
kuracie prsia | kuracie stehná | kuracie krídla a paličky |
morčacie prsia | tučné hovädzie mäso (rebrá, pliecko, rib steak) | |
hovädzie zadné chudé mäso | tučné bravčové mäso (krkovička, pliecko, bôčik, koleno) | |
bravčové stehno | hus | |
bravčová panenka | kačica | |
králik | tučné údeniny (klobásy, salámy, slanina) | |
teľacie mäso | baranie mäso | |
ryby bez kože | jahňacie mäso | |
krevety | oškvarky | |
chudá šunka | nakladané ryby | |
tofu | ryby s kožou | |
tempeh | vysmážané kuracie nugetky | |
mleté mäso (polotovar) | ||
drobky | ||
držky | ||
paštéty | ||
MLIEČNE VÝROBKY | ||
Vhodné (podľa individuálnej znášanlivosti) | Vhodné v obmedzenom množstve | Nevhodné |
biely jogurt (do 3 % tuku) | plnotučné a smotanové jogurty | |
nízkotučné a polotučné mlieko | plnotučné mlieko | |
cottage syr | sladené jogurty | |
syry do 30 % t.v.s. | syry nad 45 % t.v.s. | |
nízkotučný a polotučný tvaroh | plnotučný tvaroh | |
mozzarella light | zrejúce syry | |
žervé | zmrzlina | |
Lučina línia | mliečne kokteily | |
ricotta | ochutené mliečne výrobky | |
nízkotučný kefír | šľahačka | |
cmar | smotana | |
OBILNINY A PEČIVO | ||
Vhodné | Vhodné v obmedzenom množstve | Nevhodné |
celozrnné a žitné pečivo | biele pečivo | sladené cereálie |
ovsené vločky | cereálne, viaczrnné a tmavé pečivo | sladké a krehké pečivo (buchty, koláče, torty, šišky, šatôčky a pod.) |
kukuričný chlieb | sucháre | |
ryžový chlieb | ||
knäckebrot | ||
PRÍLOHY | ||
Vhodné | Vhodné v obmedzenom množstve | Nevhodné |
ryža | cestoviny z bielej múky | knedle |
kuskus | strukoviny | hranolky |
zemiaky | krokety | |
bataty | americké zemiaky | |
celozrnné a žitné cestoviny | ||
bulgur | ||
pšeno | ||
quinoa | ||
pohánka | ||
amarant | ||
topinambur | ||
VAJCIA | ||
Vhodné | Vhodné v obmedzenom množstve | Nevhodné |
vaječné bielka | celé vajcia | vyprážané vajcia |
šmakoun | majonéza | |
TUKY | ||
Vhodné | Vhodné v obmedzenom množstve | Nevhodné |
olivový olej | maslo | tučné mäsá |
ľanový olej | ghee | plnotučné syry a mliečne výrobky |
avokádový olej | slnečnicový olej | masť |
repkový olej | slanina | |
sezamový olej | oškvarky | |
orechy | ||
semienka | ||
avokádo | ||
olivy | ||
NÁPOJE | ||
Vhodné | Vhodné v obmedzenom množstve | Nevhodné |
voda | ovocné šťavy (s výnimkou citrusov) | ovocné šťavy z citrusov |
nesladená minerálna voda | zeleninové šťavy a smoothies | alkoholické nápoje |
bylinný čaj | sýtené nápoje (sóda, perlivá minerálna voda, Coca Cola, Kofola a pod.) | |
energetické nápoje | ||
horúca čokoláda | ||
silný čaj | ||
mätový čaj | ||
káva | ||
SLADKOSTI A POCHUTINY | ||
Vhodné | Vhodné v obmedzenom množstve | Nevhodné |
celozrnné sušienky | čokoláda | |
čokoládové sušienky a tyčinky | ||
sladkosti, torty, koláče, šišky, krémové dezerty, cukrovinky | ||
chipsy | ||
praclíky | ||
krekry | ||
pizza | ||
jedlá z fast foodu | ||
OCHUCOVADLÁ | ||
Vhodné | Vhodné v obmedzenom množstve | Nevhodné |
bylinky | soľ | čierne korenie |
datľový a javorový sirup | kečup | |
med | paradajková omáčka | |
sójová omáčka | ||
BBQ omáčka | ||
mäta | ||
ocot | ||
šalátové dresingy | ||
korenené oleje | ||
repný a trstinový cukor |
Vzorový jedálniček pri refluxe
Deň 1
Raňajky: Ovsená kaša so škoricou a jablkom
Desiata: Kefír
Obed: Losos so zelenými fazuľkami a varenými zemiakmi
Olovrant: Banánové lievance
Večera: Cottage syr so žitným chlebom, mrkvový šalát
Deň 2
Raňajky: Celozrnný toast s avokádom a chudou šunkou, šalátová uhorka
Desiata: Nízkotučný jogurt s banánom a orechami
Obed: Zeleninové rizoto s 30% syrom
Olovrant Hummus s kukuričnými chlebíkmi
Večera: Pečené kura s batatovým pyré
Deň 3
Raňajky: Miešané vajíčka so žitným rožkom, kúsok sladkej papriky
Desiata: Celozrnný toast s kešu maslom
Obed: Morčacie prsia na mrkve s hnedou ryžou
Olovrant: Domáci puding s čučoriedkami
Večera: Cestovinový šalát s tuniakom a čerstvou zeleninou
Výhody diéty pri refluxe
Hlavným pozitívom diéty pri refluxe je, že výber potravín znižuje tvorbu žalúdočnej kyseliny a pomáha zmierniť nepríjemné problémy. Diéta má predovšetkým symptomatický význam v zmysle zlepšenia príznakov, ako je pálenie záhy, bolesť na hrudi, horký pocit v ústach spojený s kyslým zápachom, sťažené prehĺtanie, celková nevoľnosť a nadúvanie.
Výhodou diéty pri refluxnej chorobe je zvýšený prísun vlákniny v podobe ovocia, zeleniny a celozrnných obilnín. Diéta pri refluxe odporúča jesť prevažne prirodzené potraviny a vyhýbať sa priemyselne spracovaným potravinám, takže rešpektuje zásady zdravého stravovania.
Dbá sa tiež na dostatočný príjem kvalitných bielkovín (chudé mäso, ryby, strukoviny, mliečne výrobky podľa tolerancie) a zdravých tukov (orechy, semená, rastlinné oleje). Všeobecne sa dá povedať, že ide o veľmi zdravú a prospešnú diétu, ktorá z jedálnička vylučuje iba dráždivé potraviny zhoršujúce reflux.
Nevýhody a riziká diéty pri refluxe
Diéta pri refluxnej chorobe nemá príliš nevýhod. Táto diéta nie je nijako reštriktívna a v prípade miernych problémov nie je ani potrebné, aby ste si úplne odopierali všetky rizikové potraviny. Najdôležitejšie pravidlo pri refluxe je – všetko s mierou.
Za nevýhodu možno považovať nutnosť dávať si pozor na to, čo jete a sledovať potraviny alebo ich kombinácie, ktoré vám vyvolávajú problémy. Pre milovníkov kávy a čokolády môže byť dodržiavanie tejto diéty výzvou, pretože sa odporúča obmedziť ich konzumáciu (ideálne ich celkom vyradiť).
Jediným skutočným rizikom tejto diéty je potenciálny nedostatok vápnika pri vyradení mliečnych výrobkov zo stravy v prípade, ak vám zhoršujú celkové problémy. V takomto prípade je dôležité vápnik dopĺňať z iných zdrojov alebo zvážiť užívanie doplnkov stravy.
Reflux u detí
Reflux sa môže objaviť aj u detí, najmä u dojčiat do jedného roku. Reflux u bábätiek je pomerne dosť častý a postihuje približne 50 % detí v prvých troch mesiacoch.1 Hlavnou príčinou refluxu u dojčiat je nezrelosť tráviaceho systému, kedy ešte nie je plne dokončený vývoj zvierača medzi pažerákom a žalúdkom.
U dojčiat sa reflux prejavuje zvracaním (grckaním po každom dojčení), zvýšenou dráždivosťou a nechutenstvom. Reflux sa môže vyskytnúť ale aj u starších detí a hlavnými príznakmi sú pálenie záhy a nočný kašeľ. Deti s refluxnou chorobou mávajú problémy s prospievaním, takže je potrebné situáciu riešiť zavčasu.
Nevyhnutnou súčasťou liečby refluxu u detí sú režimové a diétne opatrenia:
- u dojčiat – používanie špeciálneho dojčenského mlieka s označením AR (antirefluxné) alebo zahustenie stravy
- u starších detí – vyradenie dráždivých potravín zo stravy (tučné jedlá, sladkosti, paradajky a paradajkové omáčky, korenisté pokrmy, slané pochutiny), pravidelné stravovanie, dostatočný rozostup posledného jedla od spánku, obmedzenie fyzickej záťaže po jedle, spánok s podloženou hornou časťou tela
Záver: Čo si odniesť z článku?
- Vynechanie nevhodných a rizikových potravín z jedálnička môže mať veľký význam pre zmiernenie príznakov a zlepšenie celkového stavu pri refluxe.
- Každý človek však môže reagovať inak na rôzne potraviny, a preto je dôležité viesť si osobný stravovací denník a sledovať, ako jednotlivé potraviny ovplyvňujú vaše telo a či vám nespôsobujú problémy.
Zdroje
1. Vospělová, J., & Kolek, A. (2003). Gastroezofageální reflux a nemoc z GER u dětí z pohledu medicíny založené na důkazech. Pediatrie pro praxi, 3, 154-159.
2. Kroupa, R. (2008). Refluxní nemoc jícnu. Medicína pro praxi, 5(1), 10-14.
3. Klusáček, D. (2001). Gastroezofageální reflux v dětském věku. Pediatrie pro praxi, 1, 36-38.
4. Mayerová, E. (2021). Gastroezofageální reflux a refluxní choroba jícnu – současný stav problematiky. Medicína pro praxi, 18(4), 256-260.
5. Zhang, M., Hou, Z. K., Huang, Z. B., Chen, X. L., & Liu, F. B. (2021). Dietary and Lifestyle Factors Related to Gastroesophageal Reflux Disease: A Systematic Review. Therapeutics and Clinical Risk Management, 17, 305-323.
6. Newberry, C., & Lynch, K. (2019). The role of diet in the development and management of gastroesophageal reflux disease: why we feel the burn. Journal of Thoracic Disease, S1594-S1601.
7. Surdea-Blaga, T., Negrutiu, D. E., Palage, M., & Dumitrascu, D. L. (2019). Food and Gastroesophageal Reflux Disease. Current Medicinal Chemistry, 26(19), 3497-3511.
8. Lakananurak, N., Pitisuttithum, P., Susantitaphong, P., Patcharatrakul, T., & Gonlachanvit, S. (2024). The Efficacy of Dietary Interventions in Patients with Gastroesophageal Reflux Disease: A Systematic Review and Meta-Analysis of Intervention Studies. Nutrients, 16(3), 464.
9. Jarosz, M., & Taraszewska, A. (2014). Risk factors for gastroesophageal reflux disease: the role of diet. Przegląd Gastroenterologiczny, 9(5), 297-301.
10. Fox, M., & Gyawali, C. P. (2023). Dietary factors involved in GERD management. Best Practice & Research Clinical Gastroenterology, 62-63.
11. https://www.nemta.cz/wp-content/uploads/2022/02/Dieta-pri-refluxni-chorobe.pdf