Bezhladovania.sk

Draslík: Ako pôsobí na zdravie, kedy si dávať pozor na jeho nadbytok a hlavné zdroje v potravinách

Ľudský organizmus si nie je schopný draslík vyprodukovať sám. Získava ho z prirodzených zdrojov – potravín, v prípade jeho nedostatok z doplnkov stravy. Nedostatok i nadbytok draslíku môže vyvolať mnoho zdravotných problémov. Preto je dôležité dbať na jeho pravidelné doplňovanie.                              

Reklama
Popis

Urobte prvý krok pre úspešné chudnutie ešte dnes

Rezervujte si nezáväznú konzultáciu s výživovým poradcom, na ktorej získate:

  • Diagnostiku tela na prístroji typu InBody / Tanita
  • Posúdenie jedálnička a tipy, ako ho upraviť, aby išla vaša váha dolu
  • Odporúčania, čo robiť pre lepší zdravotný stav aj kondíciu
  • Motiváciu a návrh postupu pre úspešné a trvalé chudnutie

Čo je draslík a prečo je dôležitý pre naše zdravie

Draslík je tretím najviac zastúpeným minerálom v tele. S ďalšími piatimi minerálmi: fosforom, sodíkom, horčíkom, vápnikom a chlórom vytvára skupinu minerálov označovaných ako elektrolyty. Odborná literatúra ich popisuje ako nekovové elektrické vodiče, v ktorých sa prúd prenáša iónovými časticami. 

Všetky elektrolyty sa podieľajú na procesoch, ako je napr. regulácia krvného tlaku, normálna vodná bilancia, vedenie nervových vzruchov, svalové kontrakcie, zdravé tráviace ústrojenstvo, či činnosť srdca

Draslík prispieva k normálnej koordinácii svalovej a srdcovej činnosti a udržuje stabilný krvný tlak. Nachádza sa najmä vo svaloch (cca 80 %), zvyšok sa ukladá v kostiach, v červených krvinkách, a tiež v pečeni. 

Hlavný význam draslíka pre fungovanie organizmu:

Draslík patrí k minerálom, ktoré sa primárne nachádzajú v rastlinných zdrojoch a ukladá sa hlavne vo svaloch.

Odporúčaná denná dávka draslíka

Výška dennej odporúčanej dávky draslíka sa u zdravého dospelého človeka pohybuje okolo 2 600 mg u žien a 3 400 mg u mužov. 

Pohlavie a vek DDD
Novorodenci do 6 mesiacov 400 mg
Deti 7 až 12 mesiacov 860 mg
Deti 1 až 3 roky 2 000 mg
Deti 4 až 8 rokov 2 300 mg
Dievčatá 9 až 13 rokov 2 300 mg
Chlapci 9 až 13 rokov 2 500 mg
Dospievajúce dievčatá 14 až 18 rokov 2 300 mg
Dospievajúci chlapci 14 až 18 rokov 3 000 mg
Dospelé ženy od 19 rokov 2 600 mg
Dospelí muži od 19 rokov 3 400 mg
Tehotné a dojčiace ženy 2 500 až 2 900 mg
potravinové zdroje draslíka
Dobrým zdrojom sú paradajky a paradajková šťava.

Kedy hrozí nedostatok draslíka v tele a ako sa prejavuje

Zdravý dospelý človek pravidelne konzumujúci menšie porcie zeleniny, ovocia, strukovín a rýb, nízkou hladinou tohoto elektrolytu väčšinou netrpí. Problém s jeho nedostatkom nastáva pri nezdravej životospráve, ale predovšetkým pri zvýšenom vylučovaní draslíka z tela.

Hlavné prejavy nízkeho príjmu podľa hladiny draslíka v krvi: 

  • Pri miernom nedostatku (hladina v krvi 3 až 3,5 mmol/l): obvykle bez príznakov,
  • pri strednom nedostatku (hladina 2,5 až 3 mmol/l): kŕče a bolesti svalov, celková slabosť, únava, zápcha, nevoľnosť, zvracanie,
  • pri ťažkom nedostatku (hladina menej než 2,5 mmol/l): nepravidelný tep a paralýza. 

K nadmernému vylučovaniu prostredníctvom odpadových telesných tekutín najčastejšie dochádza pri intenzívnej fyzickej aktivite a chorobách spojených s nadmernou stratou tekutín, ako je:

  • zvracanie, hnačky, potenie
  • choroby obličiek 
  • nadmerné užívanie diuretík
  • nízka hladina horčíka
  • užívanie antibiotík

Ako možno rozpoznať nedostatok draslíka v tele:

  • celková únava, ospalosť, slabosť
  • nespavosť
  • svalové kŕče
  • bolesti hlavy a závrate, hučanie v ušiach
  • nevoľnosť, zvracanie
  • hnačka či zápcha
  • plynatosť
  • zhoršená koncentrácia a pamäť
  • časté zmeny nálad
  • nesústredenosť a depresie
  • brnenie v končatinách
  • vysoký krvný tlak
  • nepravidelný rytmus srdca

Draslík, vápnik a osteoporóza

Príjem draslíka je dôležitý pre správne vstrebávanie vápnika, ako najdôležitejšieho minerálu pre zdravé a silné kosti. Nízka hladina draslíka vedie k poklesu hladiny vápnika, čo môže viesť až k postupnému zníženiu hustoty kostí a vzniku osteoporózy, vyvolávajúcu rednutie kostného tkaniva. 

Draslík a športovci

Je veľmi dôležitý pre športovcov. Okrem toho, že pomáha odbúravať sodík z tela a bráni tak zadržovaniu vody v tele a následnému nafukovaniu brucha, vytvára elektrické náboje vysielajúce signály z mozgu do tela potrebné pre svalovú činnosť. 

Dopĺňa bunkám energiu počas náročného športového tréningu a fyzickej aktivity, a súčasne po výkone zase pomáha pri regenerácii svalov. Chráni telo pred svalovými kŕčmi, spevňuje kosti a posilňuje imunitný systém.

Draslík a riziko predávkovania

Dlhodobý nadmerný príjem draslíka, ku ktorému väčšinou dochádza pri kombinácii potravín s doplnkami stravy bohatými na tento minerál, môže viesť k vážnemu poškodeniu čriev a vzniku srdcovej arytmie.

Rizikové faktory predávkovania:

  • príliš mnoho doplnkov draslíka
  • chronické ochorenia obličiek
  • časté a intenzívne fyzické aktivity
  • chemoterapia
  • cukrovka
  • ťažké popáleniny

Predávkovanie draslíkom hrozí aj osobám, ktoré majú problémy s jeho vylučovaním. To sa týka osôb, ktoré trpia chronickými chorobami obličiek alebo ich obličky nefungujú dostatočne. Na správny príjem by mali dbať osoby užívajúce lieky na vysoký krvný tlak a seniori, pretože funkcia obličiek s postupujúcim vekom klesá. 

Vo všeobecnosti sa odporúča vyššia opatrnosť pri užívaní draslíkových doplnkov. Nekontrolované užívanie väčšieho množstva takýchto doplnkov môže znížiť schopnosť obličiek vylučovať nadbytočný minerál v tele.

predávkovanie draslíkom
Väčšie množstvo obsahuje aj sušené ovocie, najmä marhule, figy a datle.

Ktoré potraviny obsahujú draslík:

Draslík obsahujú hlavne potraviny rastlinného pôvodu. Väčšie množstvo obsahuje najmä ovocie, zelenina, strukoviny a orechy. Menšie množstvo nájdeme v živočíšnych zdrojoch, hlavne v rybách (napr. losos). 

Najlepšie zdroje draslíka v potravinách:

Zelenina:

  • červená cvikla
  • listová zelenina
  • paradajky a paradajková šťava, pyré a pretlak
  • mrkva
  • zemiaky
  • bataty
  • špenát 
  • paštrnák
  • kel
  • hrášok
  • tekvica

Strukoviny:

  • biela fazuľa
  • sójové bôby
  • šošovica
  • hrach

Ovocie:

  • avokádo
  • banány
  • pomaranče a pomarančový džús
  • ananás
  • sušené marhule, figy a datle
  • hrozno

Obilniny:

  • pšenica
  • pšeničné klíčky

Orechy:

  • vlašské orechy

Ryby a morské plody:

  • losos
  • tuniak
  • mušle

Ostatné:

  • kokosová voda
  • čierny čaj
  • káva

Potraviny s najvyšším obsahom draslíka (100 g):

Potravina Obsah draslíka
Paradajkový pretlak, pyré 1014 mg
Varená červená cvikla 909 mg
Fazule 646 mg
Hríby Portobello  521 mg
Avokádo 485 mg
Bataty 475 mg
Varený špenát 466 mg
Kel 447 mg
Losos 414 mg
Banány 358 mg
Hrach 271 mg

V jedálničku bohatom na draslík by nemala chýbať listová zelenina.

Tipy na recepty s vysokým obsahom draslíka

Záverečné zhrnutie: Draslík je „dobrý” pre zdravé nervy a svaly

5 hlavných dôvodov, prečo by ste mali dbať na dostatočný príjem draslíka:

  • Podieľa sa na udržiavaní rovnováhy tekutín v tele.
  • Bráni zadržiavaniu vody.
  • Ovplyvňuje správny prenos nervových vzruchov.
  • Je dôležitý pre svalové kontrakcie.
  • Znižuje riziko vzniku osteoporózy, obličkových kameňov a mŕtvice.
Reklama
Popis

Urobte prvý krok pre úspešné chudnutie ešte dnes

Rezervujte si nezáväznú konzultáciu s výživovým poradcom, na ktorej získate:

  • Diagnostiku tela na prístroji typu InBody / Tanita
  • Posúdenie jedálnička a tipy, ako ho upraviť, aby išla vaša váha dolu
  • Odporúčania, čo robiť pre lepší zdravotný stav aj kondíciu
  • Motiváciu a návrh postupu pre úspešné a trvalé chudnutie
Bc. Monika Šaríková

Bc. Monika Šaríková

Keď som pred rokmi študovala históriu a literatúru, nenapadlo by mi, že sa nakoniec budem živiť písaním. Jednoznačne najradšej sa venujem písaniu o zdravom životnom štýle. Milujem dobré jedlo, rada varím a najviac si ulietavam na českej a ázijskej kuchyni, zbožňujem prírodu a pohyb. Medzi moje veľké športové lásky patrí najmä beh, cyklistika, turistika a jóga. :)