Ďalšou nenahraditeľnou živinou, bez ktorej ľudský organizmus nemôže fungovať, je vitamín K. Nehovorí sa o ňom tak často ako o céčku alebo déčku, v tele pritom plní mnoho dôležitých funkcií. Najčastejšie sa o vitamíne K píše v súvislosti so zrážanlivosťou krvi.
Obsah článku:
Čo je vitamín K a prečo je dôležitý
Hlavná úloha vitamínu K sa týka zrážanlivosti krvi, vstrebávania vápnika a normálnej funkcie pečene. Jeho prítomnosť je nevyhnutná pre hojenie rán, kedy reguluje nadmerné krvácanie (napr. z nosa, pri úraze či menštruácii).
Menej sa už vie, že je nevyhnutný pre zdravý vývoj kostí, že chráni obličky aj cievy, kedy bráni ukladaniu škodlivého LDL cholesterolu.
Vitamín K je rozpustný v tukoch a tvoria ho dva, respektíve tri vitamíny:
- Prvú prírodnú formu predstavuje fytomenadión (K1), nachádza sa v potravinách a je dôležitý pre správne zrážanie krvi (hemokoagulácia),
- Druhou formou je menachinon alebo K2, ktorý vyrába črevná mikroflóra a ovplyvňuje mineralizáciu kostí (zabudovanie vápnika do kostí) a metabolizmus,
- Tretia forma menadión je synteticky vyrábaný vitamín K, ktorý bol najskôr používaný ako doplnok stravy za účelom doplnenia vitamínu K, je však toxický, a preto je v niektorých krajinách (vrátane SR) zakázaný.
Vitamín K1 sa vyskytuje v potravinách rastlinného pôvodu, v ktorých je súčasťou buniek dôležitých pre fotosyntézu, a preto ho obsahujú najmä zelené časti rastlín. Potraviny živočíšneho pôvodu obsahujú obe prírodné formy.
Za normálnych okolností si zdravý organizmus vyrába až 80 % vitamínu K prostredníctvom črevných baktérií a zvyšných 20 % príjme z potravín. V prípade nutnosti môžeme užívať doplnky stravy obsahujúce vitamín K.
Pozitívne účinky vitamínu K:
- reguluje nadmerné krvácanie (protikrvácavý účinok),
- napomáha správnemu vstrebávaniu vápnika,
- znižuje riziko vzniku osteoporózy: podieľa sa na vývoji kostí a funguje ako prevencia rednutia kostí,
- podporuje normálnu funkciu pečene,
- udržuje zdravé cievy tým, že bráni nadmernému ukladaniu LDL cholesterolu,
- znižuje riziko vzniku rakoviny prostaty, hrubého čreva, žalúdka a úst.
Odporúčaná denná dávka vitamínu K
Výšku dennej odporúčanej dávky vitamínu K ovplyvňuje pohlavie aj vek. Najvyššiu spotrebu majú muži, a to až 120 mcg denne.
Pohlavie a vek | DDD |
Novorodenci a dojčatá do 6 mesiacov | 2,0 mcg |
Dojčatá 7 až 12 mesiacov | 2,5 mcg |
Deti 1 až 3 roky | 30 mcg |
Deti 4 až 8 rokov | 55 mcg |
Deti 9 až 13 rokov | 60 mcg |
Dospievajúci 14 až 18 rokov | 75 mcg |
Ženy od 19 rokov | 90 mcg |
Muži od 19 rokov | 120 mcg |
Tehotné a dojčiace ženy | 75 až 90 mcg |
Ako nedostatok vitamínu K ovplyvní zdravie
Vzhľadom k tomu, že vitamín K obsahuje veľké a rozmanité množstvo potravín rastlinného i živočíšneho pôvodu, je jeho nedostatok skôr vzácnym javom. Pokiaľ sa tak stane, býva najčastejšou príčinou zdravotných problémov spojených so zlým vstrebávaním tuku, chorobami pečene a žlčových ciest.
Skupiny osôb, u ktorých hrozí riziko nedostatku vitamínu K:
- novorodenci,
- osoby, ktoré trápi niektorá z porúch tráviaceho systému (cystická fibróza, celiakia, ulcerózna kolitída a syndróm krátkeho čreva) – negatívne ovplyvňujú množstvo vitamínu K v tele,
- osoby po bariatrickej operácii (operačná liečba obezity).
Hlavné prejavy nedostatku vitamínu K
- častejšia tvorba modrín,
- zvýšená krvácavosť,
- poruchy krvnej zrážanlivosti,
- zhoršené hojenie rán,
- oslabenie kostí,
- vyššie riziko vzniku osteoporotickej zlomeniny,
- až osteoporóza.
Hrozba predávkovaním vitamínom K
Omnoho bežnejší je nadmerný príjem, ktorý vyvoláva rozpad a predčasný zánik červených krviniek (tzv. hemolýza) a chudokrvnosť alebo anémia. Najčastejšou príčinou nadbytku je nevhodné užívanie doplnkov stravy či liekov na podporu zrážanlivosti.
Vážny zdravotný problém môže vyvolať kombinácia stravy bohatej na vitamín K a užívanie liekov proti zrážanlivosti krvi. Ide o skupinu liekov s názvom antikoagulanciá, najčastejšie sa užíva warfarín. Pri užívaní týchto liekov je zásadný vyrovnaný príjem vitamínu K. Všetky stravovacie zmeny sa odporúča konzultovať s lekárom.
Hlavný zdroj vitamínu K
Najvýznamnejšími zdrojmi vitamínu K sú takmer všetky zelené druhy zeleniny, ovocia a ďalších plodín (hlavne listová zelenina), ďalej strukoviny (sója a výrobky z nej), zelený čaj, rastlinné oleje.
Zelená farba však nie je podmienkou, „káčko” obsahujú aj čučoriedky, figy a niektoré potraviny živočíšneho pôvodu, pri tých zelený odtieň neveští nič dobrého 😉
Najlepšie zdroje vitamínu K v potravinách:
- avokádo,
- kiwi,
- čučoriedky,
- figy,
- brokolica,
- ružičkový kel,
- kapusta,
- pažítka,
- koriander,
- šupka uhoriek (čiže nie lúpané),
- čakanka,
- hlávkový šalát,
- mätové listy,
- vňať horčice,
- petržlen,
- hrášok,
- červené morské riasy,
- špenát,
- jarná cibuľka,
- kvaka,
- žerucha,
- zemiaky,
- mrkva,
- paradajky,
- repkový olej,
- olivový olej,
- sójové bôby,
- sójový olej,
- pistácie,
- mäso a vnútornosti (pečeň),
- vaječný žĺtok,
- mliečne výrobky a syry.
TOP 10 potravín s obsahom vitamínu K:
Potravina | Porcia | Množstvo vitamínu K/DDD |
Kel | 30 g | 444 mcg/100 % |
Syr zo sójových bôbov | 60 g | 500 mcg/100 % |
Jarná cibuľka | 30 g | 103 mcg/100 % |
Ružičkový kel | 15 g | 78 mcg/98 % |
Kapusta | ½ šálky | 82 mcg/100 % |
Brokolica | 20 g | 46 mcg/58 % |
Mliečne výrobky | 100 g | 100 mcg/100 % |
Uhorka | 1 ks stredne veľká | 49 mcg/61 % |
Cuketa | 1 ks stredne veľká | 49 mcg/61 % |
Fazuľové struky | 30 g | 15 mcq/17 % |
Tipy na recepty s vitamínom K
- Hrášková polievka s baby špenátom a kelom
- Krémová pórová polievka so zemiakmi
- Zelerová nátierka s avokádom a cícerom
- Uhorková limonáda
- Uhorkový šalát s kokosom a arašidmi
- Špenátové rizoto s hráškom a bazalkovým pestom
- Jarný detoxikačný šalát
- Brokolicová polievka s kokosovým mliekom
- Špenátová polievka s údeným lososom
- Šalát s quinoou, špenátom a tekvicou
- Cuketové rezance s tahini omáčkou
- Rýchly šalát s tuniakom, rukolou, avokádom a fazuľou
- Zmes na hrianku z hummusu, chrenu a avokáda
- Jarné závitky z čerstvej zeleniny s tahini dipom
- Ľahký zemiakový šalát s avokádom
- Vegánsky quiche s cuketou a tofu
- Celozrnné špagety s brokolicovou omáčkou
Záverečné zhrnutie: Nepodceňujte príjem vitamínu K
- Ovplyvňuje zrážanlivosť krvi, zdravie pečene i vstrebávanie vápnika.
- Telo ho čiastočne musí prijímať potravou.
- K najlepším zdrojom patrí zelená zelenina a ovocie.