Bezhladovania.sk

Moruša: Zloženie, účinky, druhy a využitie v kuchyni + tipy na recepty

Jedným z najbohatších zdrojov vitamínov a ďalších živín sú rôzne druhy lesného ovocia, maliny, jahody, brusnice, ostružiny či čučoriedky. Okrem nich môžete skúsiť aj menej známe plody morušovníka. Moruše vyzerajú trochu ako ostružiny, ale vyznačujú sa jemnejšou a sladšou chuťou. Kde rastú a prečo ich zaradiť do zdravého jedálnička?

Reklama
Popis

Urobte prvý krok pre úspešné chudnutie ešte dnes

Rezervujte si nezáväznú konzultáciu s výživovým poradcom, na ktorej získate:

  • Diagnostiku tela na prístroji typu InBody / Tanita
  • Posúdenie jedálnička a tipy, ako ho upraviť, aby išla vaša váha dolu
  • Odporúčania, čo robiť pre lepší zdravotný stav aj kondíciu
  • Motiváciu a návrh postupu pre úspešné a trvalé chudnutie

Čo je moruša a odkiaľ pochádza

Morušovník je rozložitý strom, výnimočne ker, ktorý pôvodne rástol iba v Ázii, v oblasti subtropického až mierneho pásma, odkiaľ sa rozšíril do ďalších častí sveta. Predtým sa pestoval len kvôli listom, pretože je to jediná potrava húsenice priadky morušovej, z ktorej kokonov sa vyrábal prírodný hodváb.

Vzhľadom, tvarom a veľkosťou moruše najviac pripomínajú ostružiny. Môžu mať rôznu farbu od bielej cez svetloružovú a červenú až po tmavofialovú a čiernu. Ich chuť je sladká, takmer medová, sladkokyslá až mierne kyslá. Sýto farebné a zrelé moruše obsahujú viac rastlinných zlúčenín a majú silnejšie antioxidačné účinky než bezfarebné a nezrelé plody.

Plody moruše dozrievajú na konci júla, v auguste a septembri. Sú veľmi citlivé na prevoz, preto je ťažké zohnať čerstvé plody. Častejšie sa predávajú moruše sušené na slnku, vďaka čomu si uchovávajú všetky prospešné látky a zvýrazní to ich medovú chuť. 

VIETE, ŽE moruša biela sa v Európe pestovala už od 11. storočia, ale moruša čierna k nám bola ako ovocný strom dovezená až v polovici 16. storočia?

Pestovanie moruše v Európe a na Slovensku

Patrí do rovnakej skupiny ako figovníky a chlebovníky a existuje viac než 40 druhov. Stromom morušovníka sa darí v teplejších oblastiach s dostatkom slnka.

U nás im najviac vyhovujú slnečné a teplé oblasti, napríklad také, kde sa pestuje vinič hroznorodý, ktorý má podobné potreby na pestovanie. Zároveň ide o odolný strom, ktorý vydrží mrazy až do –35 °C.

Na rozdiel od menších krov našich malinovníkov a ostružín je morušovník veľký a rozložitý strom, ktorý si vyžaduje skutočne dostatok priestoru. Hodí sa teda skôr na veľké záhrady, na ktoré svieti slnko celý deň.

Najbežnejšie odrody morušovníka 

U nás sa najčastejšie pestuje:

  • moruša biela (Morus alba), 
  • moruša čierna (Morus nigra),
  • moruša červená (Morus rubra),
  • moruša previsnutá (pendulum),
  • moruša zakrslá a ďalšie.

Najmenšie sú čierne morušovníky, ktoré dorastajú do výšky až 10 metrov. Tie sú najviac teplomilné a rastú pomalšie. Darí sa im v Stredomorí, na nížinách a vinárskych oblastiach. Biele morušovníky dosahujú výšku okolo 10 až 15 metrov a najvyššie sú morušovníky červené s výškou až k 20 metrom.

Ďalšie kultivary moruša previsnutá (pendulum) a moruša zakrslá na záhradách vytvárajú krásne dekorácie. Obľúbené sú medzi pestovateľmi morušovníky s okrúhlou korunou (globulosa) a morušovníky kerovitého typu. Pomocou zostrihu a rezu sa z nich dá vytvoriť nádherný živý plot.

Ako pestovať morušovník na vlastnej záhrade

Základom úspechu je dostatok priestoru, dostatok slnka a hlinitopiesočnatá pôda. Dbajte na to, aby mal okolo seba voľný približne päťmetrový okruh. Morušovníkom totiž vadí koreňový systém iných rastlín.

Základné požiadavky na pestovanie:

  • Stanovište: slnečné a poloslnečné stanovište
  • Množenie: pomocou odrezkov, vrúbľovaním aj očkovaním na spiaci púčik
  • Zemina: výživnejšia, ale vďaka bohatému a hlboko koreniacemu koreňovému systému sa uspokojí aj s chudobnejšou a kamenistou pôdou
  • Sadba: väčšie záhrady alebo otvorené priestranstvá

Vhodnejšie sú miesta ďalej od domu. Rozložité vetvy môžu zasahovať až k domu a dozrievajúce ovocie potom špiní fasády domov. Stromy bohato kvitnú a lákajú hmyz, ktorý sa rád sťahuje aj dovnútra domu.

Najvhodnejšou dobou na výsadbu morušovníka je jar alebo jeseň. Než ho zasadíte do zeme, na niekoľko hodín korene namočte do vody. Uľahčí to ich uchytenie. Vedľa mladého stromu postavte kôl, ktorý mu poskytne oporu. V prvých rokoch rastu sa odporúča strechovité skracovanie, neskôr stačí presvetľovací rez a staršie stromy sa už neorezávajú vôbec.

Prvú úrodu môžete očakávať v treťom až štvrtom roku od výsadby. Strom kvitne od mája a ovocie postupne dozrieva od konca júla až do začiatku septembra. Plody je potrebné trhať alebo pri veľkých stromoch zbierať zo zeme.

pestovanie morušovníka
Morušovníky sú veľké rozložité stromy, ktoré vyžadujú priestor a svetlo.

TIP: V období dozrievania pod strom rozložte veľkú fóliu alebo látku, na ktorú plody spadnú, ale nezničia sa. Tiež sa takto ľahšie zbierajú. Podobne sa zbierajú aj olivy a ďalšie drobné druhy ovocia.

Čo obsahujú moruše a aký majú vplyv na zdravie

Plody krov morušovníka sú podobne ako naše tradičné lesné plody veľmi bohatým zdrojom živín, napríklad vlákniny a bielkovín.

Okrem bežne známych vitamínov, minerálov a ďalších cenných látok sa v morušiach vyskytuje moranolín. Ten spomaľuje vstrebávanie cukrov a prispieva k udržaniu normálnej hladiny glukózy v krvi.

Moruša obsahuje tieto živiny:

  • vitamín C
  • vitamín K
  • vitamíny zo skupiny B: B1 (tiamín), B2 (riboflavín) a B3 (niacín)
  • vitamín E
  • železo 
  • draslík 
  • fosfor 
  • zinok 
  • vápnik
  • horčík
  • mangán
  • karotenoid zeaxantín 
  • antokyány 
  • kyanidín
  • rutín
  • myricetín
  • antioxidant resveratrol 
  • moranolín

Zloženie moruše v 100 gramoch sušených a čerstvých plodov:

Energetická hodnota 1 404 kJ / 335 kcal 43 kcal
Bielkoviny až 12 g 1,4 g
Sacharidy až 70 g 9,8 g
z toho cukry až 70 g 8,1 g
Tuky maximálne 3 g 0,4 g
Vláknina 12,6 g 1,7 g

Zdroj: Healthline.com

Pozitívne účinky moruše na ľudské zdravie

Plody morušovníka obsahujú množstvo cenných látok, ktoré sa využívajú aj v medicíne. Pridávajú sa napríklad do prípravkov na ľahšie odkašliavanie alebo na reguláciu hladiny cukru v krvi. Plody sú tiež známe pre svoje účinky na prečistenie organizmu.

Účinky moruše:

Moruša a vplyv na chudnutie

Toto nízkokalorické ovocie bohaté na vlákninu a bielkoviny ocenia nielen osoby, ktoré sa vyhýbajú konzumácii živočíšnych bielkovín, ale aj tí, ktorí sa snažia o redukciu telesnej hmotnosti. Vďaka látke moranolín pomáha predĺžiť pocit sýtosti a znižovať chuť na sladké. Navyše ide o výborný zdroj vlákniny, ktorá je nepostrádateľná pre zdravé zažívanie.

Za zmienku stojí aj vysoké množstvo vitamínu C, ide o významný antioxidant, ktorý posilňuje a udržuje imunitný systém v dobrej kondícii. Moruše obsahujú aj cenné minerály, predovšetkým železo a vápnik. Nachádza sa v nich prospešný resveratrol (bežný je v červenom víne), ktorý má silné antioxidačné účinky, chráni srdce a preventívne bojuje proti rakovine.

Listy morušovníka a ich využitie

Okrem plodov sa využívajú aj listy, ktoré rovnako obsahujú hromadu cenných látok. Napríklad vápnik, adenín, triesloviny, glukózu, horčiny, aminokyseliny a ďalšie.

Tipy, ako využiť listy morušovníka:

  • čaj z morušových listov: môže znižovať hladinu cholesterolu a podporiť normálne funkcie pečene,
  • obklady a kúpele: poskytujú úľavu pri rôznych kožných ochoreniach, hemoroidoch či bercových vredoch,
  • kloktadlo: má protizápalové účinky.
sušené plody moruše
U nás je možné častejšie zohnať sušené plody moruše alebo z nich získaný prášok.

Moruša a jej využitie v kuchyni

Plody moruše sú príjemne šťavnaté a osviežujúce a ich chuť môže byť sladká medová, sladkokyslá alebo mierne kyslá. Záleží od druhu a stupňa vyzretia plodu. Všeobecne vzaté, čím kyslejšie plody sú, tým menej cukru obsahujú, vďaka čomu sú vhodnejšie aj pri diéte. Čerstvé plody dlho nevydržia a musia sa zjesť alebo spracovať čo najskôr.

Jedia sa samotné, pridávajú sa do ovocných šalátov, jogurtov, smoothie alebo na ovocné koláče či do iných sladkých dezertov. Počas leta oceníte osviežujúcu morušovú zmrzlinu. Skvelo chutí v kombinácii so syrmi. Tiež sa z nich vyrábajú šťavy, džemy, kompóty či víno.

V obchodoch zoženiete sušené moruše, ktoré sú pomerne dosť sladké a majú podobnú textúru ako sušené figy. Niekedy sa malú na jemný morušový prášok, ktorý sa používa ako prírodné sladidlo na ochutenie ovsených kaší a podobne. Ďalšou možnosťou je zmrazenie moruše.

Morušu môžu konzumovať celiaci na bezlepkovej diéte, vegáni, vegetariáni aj priaznivci RAW food štýlu a v priemernom množstve aj diabetici.

Tipy, ako morušu zaradiť do zdravého jedálnička

  • Sušená moruša: ideálne letné ovocie do zdravých raňajkových kaší, suchých zmesí, smoothie aj šalátov.
  • Marmelády, džemy a kompóty: nie sú tak sladké ako iné druhy. Vychutnáte si ich nielen na sladko, ale hodia sa tiež ako príloha k mäsu, syrom či omáčkam.
  • Sirupy: hodí sa ako prírodné sladidlo do dezertov a domácich limonád.
  • Čaj z listov alebo sušených plodov moruše: priaznivo ovplyvňuje metabolizmus glukózy, je teda nielen chuťovo vynikajúci, ale aj zdravý.
  • Ovocné víno a likéry: ovocný nápoj obsahujúci alkohol pre dospelých. Môže byť ako sladký, tak aj trpký, záleží od druhu a miesta zberu.

NÁŠ TIP: Pred pridaním moruší do smoothie ich najprv na niekoľko minút namočte vo vode. Čo sa týka zavárania, čierne a červené plody sa dajú spracovávať samostatne, biele plody majú najmenej výraznú chuť, preto je vhodné kombinovať ich s nejakým iným ovocím, napríklad ríbezľami, čerešňami, malinami alebo ostružinami.

Moruša a najlepšie tipy na recepty

Morušový čaj

Suroviny:

  • 1 lyžička sušených moruší
  • 250 ml horúcej vody

Postup:

Sušené moruše zalejte horúcou vodou a nechajte cca 15 minút lúhovať. Potom sceďte, z plodu ešte vytlačte šťavu a ihneď vypite.

Zmrzlina z moruší

Suroviny:

  • 200 g moruší
  • 300 g bieleho jogurtu
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 70 g práškového cukru
  • 2 lyžičky citrónovej šťavy

Postup:

Umyté moruše vsypte do mixéru s ostatnými surovinami a mixujte, pokým nevznikne hustá a hladká zmes. Tú nalejte do mištičiek alebo formičiek na zmrzlinu a vložte do mrazničky, kde ju nechajte dobre zatuhnúť.

Morušové víno

Suroviny:

  • 1 liter bieleho alebo červeného vína
  • 100 ml morušovej šťavy
  • klinček, škorica a badián

Postup:

Do vhodnej nádoby vlejte vytlačenú morušovú šťavu, 4 ks klinčeka, kúsok škorice a 3 ks badiánu. Zalejte vínom, uzatvorte a uložte na chladné miesto. Nechajte 3 týždne odpočívať. Raz denne obsah nádoby premiešajte, aby sa všetko spojilo. Akonáhle uplynie lehota, nápoj preceďte a skladujte v chladničke.

Morušová marmeláda

Suroviny:

  • 1 kg zrelých moruší
  • 500 g kryštálového cukru
  • 1 balenie želírovacieho cukru
  • 2 g kyseliny citrónovej

Postup:

Moruše očistite, zbavte stopiek a pomocou vidličky roztlačte. Vsypte do hrnca, podlejte cca jednou lyžicou vody a za stáleho miešania pomaly rozvarte na miernom plameni. Pomaly začnite prisypávať cukor. Nakoniec pridajte želírovací cukor a varte ešte 10 minút.

Krátko pred koncom v lyžičke vody rozpusťte kyselinu citrónovú a vmiešajte do marmelády. Naplňte vymyté poháre, dobre ich uzavrite a otočte dnom nahor. Nechajte vychladnúť a uložte na tmavé miesto.

morušová marmeláda
Morušový džem je lahôdka.

Morušový kompót

Suroviny:

  • čerstvé moruše v množstve podľa chuti
  • 1 l vody
  • 400 g cukru
  • pri bielych morušiach aj 5 g kyseliny citrónovej

Postup:

Moruše umyte a naplňte nimi poháre. Prevarte vodu s cukrom a horúcim nálevom ich celé zalejte. Pokiaľ zavárate iba biele morušové plody, pridajte do nálevu 5 g kyseliny citrónovej, ktorá kompótu dodá výraznejšiu chuť.

Nádoby uzavrite a sterilizujte pri teplote 90 °C po dobu 15 až 20 minút. Potom ich otočte dnom nahor a nechajte vychladnúť.

TIP: Ovocný kompót môžete pripraviť z niekoľkých druhov súčasne. K morušiam sa hodia ríbezle a marhule.

Morušový sirup

Suroviny:

  • 1 l čerstvej morušovej šťavy
  • 250 ml vody
  • 800 g cukru
  • 2 citróny

Postup:

Moruše roztlačte a v odšťavovači alebo cez obyčajné sitko vylisujte šťavu. Vodu nalejte do hrnca a povarte s cukrom. Prilejte šťavu vytlačenú z 2 citrónov. Priveďte k varu a potom varte ešte dve minúty. Hotový sirup prelejte do fliaš a dobre uzavrite.

Záverečné zhrnutie: Moruše skvelo chutia a zároveň prospievajú zdraviu

Čo si zapamätať o morušiach:

  • Sú bohatým zdrojom dôležitých vitamínov a minerálov.
  • Obsahujú vitamíny B, C, E a K a z minerálov sú obzvlášť bohaté na vápnik.
  • Nachádza sa v nich látka moranolín, ktorá pomáha udržiavať normálnu hladinu glukózy.
  • Pridávajú sa do liečivých prípravkov, ktoré uľahčujú odkašliavanie.
  • Vďaka obsahu vlákniny prospievajú zdravému tráveniu.
  • Majú antioxidačné účinky a podporujú prirodzené detoxikačné procesy v tele.
  • Znižujú mieru stresu, zlepšujú spánok a prospievajú celkovej relaxácii.
Reklama
Popis

Urobte prvý krok pre úspešné chudnutie ešte dnes

Rezervujte si nezáväznú konzultáciu s výživovým poradcom, na ktorej získate:

  • Diagnostiku tela na prístroji typu InBody / Tanita
  • Posúdenie jedálnička a tipy, ako ho upraviť, aby išla vaša váha dolu
  • Odporúčania, čo robiť pre lepší zdravotný stav aj kondíciu
  • Motiváciu a návrh postupu pre úspešné a trvalé chudnutie
Bc. Monika Šaríková

Bc. Monika Šaríková

Keď som pred rokmi študovala históriu a literatúru, nenapadlo by mi, že sa nakoniec budem živiť písaním. Jednoznačne najradšej sa venujem písaniu o zdravom životnom štýle. Milujem dobré jedlo, rada varím a najviac si ulietavam na českej a ázijskej kuchyni, zbožňujem prírodu a pohyb. Medzi moje veľké športové lásky patrí najmä beh, cyklistika, turistika a jóga. :)