Dna alebo ochorenie kráľov je vážne ochorenie kĺbov a mäkkých tkanív, ktoré sprevádza zvýšená hladina kyseliny močovej v tele. Toto ochorenie so sebou nesie ohromnú bolesť a mnoho zdravotných komplikácií, pritom úľavu od príznakov dny poskytne niečo tak jednoduché – úprava jedálnička.
Obsah článku:
Čo sa dozviete v článku?
- Dna je nebezpečné zápalové ochorenie, ktoré súvisí so zvýšeným ukladaním kryštálov kyseliny močovej v kĺboch a mäkkých tkanivách.
- Rizikovým faktorom pre rozvoj dny je nadmerné množstvo purínov v strave, ktorá je bohatá na živočíšne bielkoviny (červené mäso, vnútornosti, mäsové výrobky).
- Liečba dny spočíva hlavne v zmene životného štýlu a úprave jedálnička, najlepšie pod dohľadom nutričného terapeuta alebo nutričného špecialistu.
Pozor: Tento článok je len informatívny. I keď ho pre vás vytvorila nutričná špecialistka, jej tipy nenahrádzajú konkrétne tipy lekára priamo pre vás. Ten vám poradí priamo vzhľadom k vášmu aktuálnemu zdravotnému stavu.
Dna alebo ochorenie kráľov: Ako sa prejavuje a prečo je nebezpečná?
Dna alebo pakostnica je reumatologické zápalové ochorenie spojené s poruchou metabolizmu purínov. Dna sa v stredoveku označovala za „ochorenie kráľov“ či „ochorenie bohatých“, pretože sa spájala s nadmernou konzumáciou mäsa a alkoholu, ktoré si predtým mohli dovoliť len majetnejší ľudia a šľachtici. Presná príčina dny bola objavená ale až neskôr.
Príčinou dny je ukladanie kryštálov kyseliny močovej (urátov) v tele. Ide o metabolické ochorenie spôsobené nedostatočnosťou enzýmu ureáza, ktorý pomáha premeniť relatívne nerozpustnú kyselinu močovú na vysoko rozpustnú látku. Pokiaľ tento enzým nefunguje ako má, dochádza k hromadeniu kyseliny močovej v tele a k jej kryštalizácii.
Kryštály kyseliny močovej sa usádzajú najmä v kĺboch a šľachách, ale môžu sa ukladať aj vo vnútorných orgánoch, predovšetkým v obličkách. V týchto miestach môžu uviaznuť a svojím ostrým hrotom sa zabodávať, čím spôsobujú mnoho komplikácií.
Dna je veľmi závažné ochorenie, ktoré prináša riziko mnohých ďalších zdravotných problémov vrátane zápalu kĺbov, cukrovky 2.typu, vysokého krvného tlaku a cholesterolu, metabolického syndrómu, srdcovo-cievnych chorôb a ochorení obličiek. V horších prípadoch môže viesť aj k trvalému poškodeniu kĺbov alebo zlyhaniu obličiek.
Toto ochorenie sa pritom nemusí dlho prejaviť, pretože dna spočiatku prebieha postupne a mnohokrát bez akýchkoľvek príznakov. Prvými príznakmi dny sú väčšinou bolesti a opuchy kĺbov, ktoré sa postupne zosilňujú. Mnoho ľudí ale nevie aj celé roky, že trpí dnou, a pritom majú vysokú hladinu kyseliny močovej v tele. Na problém často poukáže až akútny záchvat dny pri rozvinutom štádiu ochorenia.
Medzi typické prejavy dny patria:
- Intenzívna bolesť kĺbov: Dna sa prejavuje predovšetkým silnou bolesťou niektorých kĺbov, ku ktorej dochádza najčastejšie v noci a skoro ráno. Postihnutý býva hlavne palec na nohe, ale dna môže zasiahnuť aj kĺby na rukách, kotníkoch a kolenách.
- Začervenanie a opuch kĺbov: Oblasť v okolí postihnutých kĺbov býva začervenaná, opuchnutá a citlivá na dotyk. Koža na kĺboch je lesklá a napnutá.
- Obmedzená pohyblivosť: Neliečená dna môže viesť k deformácii kĺbov a zápalu, čo má za následok ťažkosti s hybnosťou.
- Tofy: Kyselina močová sa môže ukladať vo forme uzlovitých ložísk do kĺbovej chrupavky, okolia kĺbu aj mäkkých tkanív, napríklad na ušných lalokoch.
- Celkové ťažkosti: Záchvaty dny niekedy sprevádzajú príznaky podobné chrípke, ako je slabosť, horúčka, zimnica, bolesť svalov a celková schvátenosť.
Vzhľad k tomu, že mnoho pacientov nepociťuje žiadne príznaky, sa pre diagnostiku dny používa laboratórne vyšetrenie hladiny kyseliny močovej v krvi. Pravidelným meraním kyseliny močovej sa dá navyše lepšie predchádzať ochoreniu dna a prípadným komplikáciám.
Aká je normálna hladina kyseliny močovej v krvi?1ženy – 119 – 357 µmol/lmuži – 178 – 416 µmol/l |
Vznik dny ovplyvňuje genetika aj životný štýl
K nedostatočnosti enzýmu urikáza, ktorý rozkladá kyselinu močovú na rozpustnú látku a pomáha ju vylučovať z tela, došlo v priebehu evolúcie.1, 2 Z tohto dôvodu je dnes toto nebezpečné ochorenie pomerne časté. V dnešnej dobe dna postihuje asi 10 % slovenskej populácie.3 Rozvoj dny pritom ovplyvňuje mnoho faktorov.
Medzi faktory, ktoré zvyšujú riziko vzniku dny patrí:
- nezdravá strava (nadmerný prísun purínov z potravín)
- nedostatok pohybu
- genetika
- nadváha a obezita
- nadmerná konzumácia alkoholu (dochádza k nadprodukcii kyseliny močovej a poklesu jej vylučovania z tela)
- vyšší vek
- pohlavie (muži sú náchylnejší na vznik dny)
- cukrovka 2. typu
- vysoký krvný tlak
- vysoká hladina cholesterolu
- metabolický syndróm
- chronické ochorenie obličiek
- užívanie niektorých liekov (napríklad diuretík, salicylátov alebo s liečivom levodopa)
- onkologická liečba
Na vzniku dny sa síce podieľa aj genetika, ale omnoho vyššou mierou k ochoreniu prispieva nevhodný životný štýl – najmä nezdravý jedálniček, nedostatok pohybu a nadmerná spotreba alkoholu. Liečba dny si preto vyžaduje hlavne úpravu životosprávy a dodržiavanie špeciálnej diéty pri dne.
Čo to je diéta pri dne?
Je to nízkopurínová diéta, ktorú sa oplatí dodržiavať v nasledujúcich situáciách:
- vysoká hladina kyseliny močovej v tele
- diagnostikovaná dna
- obličkové kamene
Diéta pri dne by sa mala dodržiavať len za predpokladu, že ju odporučil lekár na základe zdravotného stavu a laboratórneho vyšetrenia hladiny kyseliny močovej. Skladbu diéty je ďalej dôležité konzultovať s odborníkom na liečebnú výživu, teda s nutričným terapeutom (špecialistom) alebo dietológom.
Diétu pri dne nie je vhodné dodržiavať preventívne bez odporúčania odborníka, pretože pri nej môžu chýbať niektoré dôležité živiny a nemusí byť nutrične vyvážená. Neuvážené dodržiavanie tejto diéty môže nakoniec priniesť viac škody ako úžitku.
Ako funguje diéta pri dne?
Hlavným princípom diéty pri dne je obmedzenie konzumácie potravín bohatých na puríny. Puríny sú zlúčeniny v niektorých potravinách a ich odpadovým produktom je kyselina močová. Medzi najbohatšie zdroje purínov v strave patrí červené mäso, mastné výrobky, vnútornosti, niektoré ryby a morské plody, strukoviny, huby a kakao.
Menšie porcie
Strava by mala byť rozdelená do 5 – 6 menších porcií v pravidelných intervaloch (približne po 2 až 3 hodinách). Dôležitú rolu hrá aj spôsob prípravy jedál. Vhodné je varenie, dusenie na pare, pečenie v rúre bez tuku, pečenie v alobale alebo príprava pomocou teplovzdušnej fritézy. Nevhodné je naopak smaženie, grilovanie a fritovanie na väčšom množstve tuku. Neodporúčajú sa ani ostré a príliš korenené jedlá.
Obmedzenie tukov
Navyše sa odporúča znížiť celkový príjem tukov a preferovať v jedálničku tuky s obsahom nenasýtených mastných kyselín (kvalitné rastlinné oleje, orechy, olivy, avokádo) na úkor tukov s obsahom nasýtených mastných kyselín (maslo, sadlo, slanina, tučné údeniny, tučné mäso a tučné mliečne výrobky).
Pitný režim
Dôležité je dodržiavať aj dostatočný pitný režim – ideálne aspoň 30 ml tekutín na 1 kg telesnej hmotnosti. Najvhodnejším nápojom je pitná voda alebo ovocný čaj, naopak nevhodné sú alkoholické nápoje. Dobré je obmedziť aj konzumáciu kávy.
Povolené a zakázané potraviny pri dne
V rámci diéty pri dne nie je nutné vyradiť z jedálnička všetky potraviny s vyšším obsahom purínov, ale omnoho dôležitejšie je strážiť si celkový príjem purínov v strave. Diéta pri dne by nemala prekročiť príjem 400 mg purínov za deň.
Kvôli vysokému obsahu purínov sa odporúča jesť mäso len raz denne a bielkoviny čerpať skôr z iných zdrojov (mlieko a mliečne výrobky, vajcia, obilniny). Pri akútnom záchvate dny je nutné dodržiavať úplne bezmäsitú diétu a do odznenia príznakov vyberať len potraviny s nízkym obsahom purínov. Množstvo purínov v potravinách sme zhrnuli v nasledujúcej tabuľke.4
Potraviny s nízkym obsahom purínov (0 – 50 mg/100 g) | Potraviny so stredným obsahom purínov (50 – 150 mg/100 g) | Potraviny s vysokým obsahom purínov (nad 150 mg/100 g) |
ovocie – jablká, hrušky, maliny, čučoriedky, jahody, broskyne, pomaranče, čerešne, ríbezle, kiwi, ananás, olivy, avokádo, hrozno, egreše, slivky | niektoré druhy ovocia – banán, melón, marhule, sušené figy | vnútornosti |
zelenina – listová zelenina, paradajky, cuketa, cvikla, mrkva, tekvica, cibuľa, kapusta, špargľa, zeler, uhorka, kel, reďkvičky, kaleráb, zemiaky | niektoré druhy zeleniny – karfiol, brokolica, špenát, artičoky, paprika | mäsové výrobky – paštéty, salámy a pod. |
obilniny, celozrnné obilniny a výrobky z nich | mäso | mäsové extrakty |
mlieko, mliečne výrobky a syry | strukoviny a arašidy | kvasnice a droždie |
vajcia | niektoré ryby a morské plody – treska, zubáč, krevety, ustrice, mušle | ryby a morské plody – tuniak, losos, sardinky, pstruh, kapor, halibut, sleď, makrela, homár, rak, ančovičky, šproty, kaviár |
tuky – rastlinné oleje, maslo | huby | |
orechy – mandle, lieskové orechy, vlašské orechy, para | orechy – kešu | |
džemy a marmelády | tofu |
Vhodné potraviny pri dne
Základ stravy pri dne tvorí zelenina, ovocie, obilniny (najlepšie celozrnné), mliečne výrobky, vajcia, zdravé tuky a rastlinné oleje. V menšom množstve je možné zaradiť chudé mäso, ryby a občas aj strukoviny. Strukoviny síce obsahujú puríny, ale tiež množstvo vlákniny, ktorá znižuje ich vstrebateľnosť.
Nevhodné potraviny pri dne
Vzhľadom k vysokému obsahu purínov sa odporúča v jedálničku výrazne obmedziť nasledujúce potraviny:
- červené druhy mäsa a zverinu
- vnútornosti
- tučné údeniny, salámy a paštéty
- niektoré druhy rýb a morských plodov (tuniak, losos, sardinky, pstruh, kapor, halibut, sleď, makrela, homár, rak, ančovičky, šproty, kaviár)
- alkohol (vynechávame úplne)
- nápoje sladené fruktózou
- huby
- silné kakao a vysokopercentná čokoláda
- potraviny a nápoje, ktoré obsahujú kvasnice (napr. pivo)
- všetky priemyselne spracované potraviny
Ukážkový jedálniček na 3 dni
Deň 1
Raňajky: Tvarohová nátierka s pažítkou, žitný chlieb, šalátová uhorka
Olovrant: Ovocné smoothie (ovocie z povoleného výberu) s jogurtom a ovsenými vločkami
Obed: Zeleninová polievka, kuracie prsia dusené na mrkve s varenými zemiakmi
Olovrant: Mozzarella light, paradajky, krehké plátky
Večera: Zapekané tekvicové cestoviny s vajíčkom
Deň 2
Raňajky: Biely jogurt s nesladeným müsli, ovocie (z povoleného výberu)
Olovrant: Mrkvový šalát s orieškami (z povoleného výberu)
Obed: Rajská polievka, zeleninové rizoto s 30% strúhaným syrom
Olovrant: Žitný chlieb s reďkvičkovou nátierkou zo žervé
Večera: Pečené bataty s dipom z tvarohu, kyslej smotany a byliniek
Deň 3
Raňajky: Celozrnný toast s chudou šunkou, paradajka
Olovrant: Polotučný tvaroh s čakankovým sirupom/medom a ovsenými vločkami
Obed: Tekvicová polievka, prírodný morčací plátok s kuskusom a koreňovou zeleninou
Olovrant: Cottage syr s pažítkou, kaleráb
Večera: Zapekané zemiaky s mozzarellou a paprikou
Ukážkové recepty pri dne
Šakšuka (shakshuka) s ryžou
Ingrediencie:
- drvené paradajky
- žltá paprika
- olivový olej
- koreniny – soľ, rasca mletá, bazalka sušená, paprika sladká mletá
- vajce
- ryža basmati
Postup:
V nepriľnavej panvici rozohrejeme na stredne silnom ohni trochu oleja. Pridáme drvené paradajky, na pásiky nakrájanú papriku a koreniny. Premiešame a zahrievame asi 5 minút, aby paprika zmäkla. Pridáme trochu vody a zmes privedieme k varu. Na miernom stupni varíme 10 minút, pokiaľ omáčka nezhustne. V zmesi vytvoríme lyžicou dieru a rozbijeme do nej vajíčko. Zakryjeme pokrievkou a varíme 8 až 10 minút, pokiaľ vajíčko nestuhne. Hotovú zmes podávame s varenou ryžou.
Zapekané zemiaky s mrkvou a syrom
Ingrediencie:
- zemiaky
- mrkva
- koreniny – soľ, sušená petržlenová vňať, drvená rasca, paprika sladká mletá, oregano, cibuľka sušená
- vajce
- polotučné mlieko
- eidam 30 % (alebo iný 30% syr)
Postup:
Zemiaky ošúpeme, umyjeme, nakrájame na menšie kúsky a dáme variť do hrnca s mierne osolenou vodou. Medzitým si ošúpeme mrkvu a nakrájame ju na kolieska. Uvarené zemiaky scedíme a necháme ich chvíľu vychladnúť. Nakrájané zemiaky dáme do pekáča vystlaného papierom na pečenie. Ďalej pridáme mrkvu, okoreníme a zalejeme vajíčkom rozšľahaným v mlieku. Všetko premiešame a na vrch nasypeme nastrúhaný syr. Pečieme v rúre približne 20 minút na 180 stupňoch.
Šalát z cottage syru a cvikly
Ingrediencie:
- cvikla (predvarená)
- cottage cheese
- kukurica
- jarná cibuľka
- soľ
- celozrnné alebo žitné pečivo
Postup:
Cviklu nakrájame na malé kúsky. V miske zmiešame cviklu s cottage syrom, kukuricou a nakrájanou cibuľkou. Šalát dobre premiešame a osolíme podľa chuti. Cviklový šalát necháme vychladnúť a potom podávame s celozrnným alebo žitným pečivom.
Cestoviny s tekvicovou omáčkou
Ingrediencie:
- celozrnné cestoviny
- olivový olej
- cibuľa
- polotučné mlieko
- tekvicové pyré
- mozzarella light
- soľ
- čerstvá petržlenová vňať
Postup:
Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale. Na nepriľnavej panvici orestujeme na oleji najemno nakrájanú cibuľu. Potom prilejeme mlieko, pridáme tekvicové pyré a najemno nastrúhanú mozzarellu. Všetko premiešame a necháme 5 minút povariť. Nakoniec k omáčke primiešame cestoviny a nasekaný petržlen. Všetko dôkladne zamiešame a osolíme podľa chuti.
Kuracie prsia v alobale so zeleninou
Ingrediencie:
- mrkva
- zeler
- petržlen
- cibuľa
- zemiaky (alebo bataty)
- soľ
- kuracie prsia
- bylinky – petržlen, pažítka, tymian
- olivový olej
Postup:
Zeleninu umyjeme a očistíme. Mrkvu, zeler, petržlen a cibuľu ošúpeme. Zeleninu nakrájame na menšie kúsky. Oškrabeme zemiaky a tiež ich nakrájame na kolieska. Mäso očistíme a osolíme. Odtrhneme si väčší kus alobalu, na ktorý položíme najskôr mäso a potom všetku zeleninu. Všetko osolíme, posypeme bylinkami a polejeme olejom. Alobal dôkladne zabalíme a dáme na plech alebo pekáč. Dáme piecť do predhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme po dobu 50 minút. Potom vytiahneme, rozbalíme z alobalu a podávame.
Dna a účinky jej diéty
Jedálniček pri dne kontroluje príjem purínov v strave a pomáha znížiť koncentráciu kyseliny močovej v organizme. To vedie k zmierneniu alebo ústupu príznakov spojených s dnou a pridruženými komplikáciami. Úpravu jedálnička je ale dôležité kombinovať s pravidelným pohybom a celkovo so zdravým životným štýlom. Na základe odporúčaní lekára sa pri dne užívajú tiež lieky na zmiernenie bolesti, zápalu a opuchov alebo lieky, ktoré vedú k zníženiu tvorby kyseliny močovej a podpore jej vylučovania z tela.
Výhody a nevýhody diéty pri dne
Výhody diéty pri dne
- Má nízky obsah purínov a pomáha znižovať hladinu kyseliny močovej v tele, čo znižuje závažnosť príznakov dny (zmierňuje bolesť a opuchy kĺbov).
- Môže spomaliť alebo zastaviť nástup dny.
- Môže znížiť aj riziko pridružených zdravotných komplikácií.
- Zameriava sa na zdravšie spôsoby prípravy jedál.
- Dbá na pravidelnosť stravovania.
- Podporuje konzumáciu prirodzených a minimálne priemyselne spracovaných potravín.
- Nie je náročná na prípravu.
- Pri správnom nastavení jedálnička ide o plnohodnotnú stravu, ktorá sa dá dodržiavať dlhodobo.
Nevýhody diéty pri dne
- Vyžaduje vlastnú prípravu jedál.
- Strava nemusí byť tak chutná, ako by si človek predstavoval.
- Diéta nepovoľuje konzumáciu alkoholu.
- Jedálniček je nutné správne vyvážiť, preto bude potrebné osloviť odborníka na výživu – najlepšie nutričného terapeuta, nutričného špecialistu alebo dietológa.
- Častým problémom je nízky príjem bielkovín, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie, udržanie svalovej hmoty a celkovo pro správne fungovanie organizmu. Dôvodom je obmedzenie konzumácie živočíšnych potravín bohatých na puríny (mäso, mäsové výrobky, ryby, morské plody). Bielkoviny je preto dôležité čerpať z iných zdrojov, ako sú mliečne výrobky, vajíčka, orechy a celozrnné obilniny. V menšej miere sa dajú zaradiť strukoviny alebo jedálniček obohatiť o kvalitný srvátkový proteín.
Zhrnutie: Dodržiavanie diéty je pri dne nevyhnutné
- Dna je zápalové ochorenie kĺbov, šliach a obličiek spôsobené ukladaním kryštálov kyseliny močovej v tele. I keď ide v súčasnosti o pomerne časté ochorenie, nie je ho dobré brať na ľahkú váhu. Dna o sebou prináša tiež mnoho vážnych zdravotných komplikácií, ktoré môžu viesť až k trvalej invalidite.
- Prevenciou vzniku dny je zdravé stravovanie a všeobecne zdravý životný štýl. Pokiaľ ale už k rozvoju dny dôjde, je potrebné podniknúť patričné kroky na zníženie hladiny kyseliny močovej v tele. Úplne nevyhnutné je dodržiavanie diéty s nízkym obsahom purínov, ktorá môže byť na základe odporúčania lekára doplnená o užívanie špecifických liekov.
- Diétu pri dne konzultujte vždy s nutričným terapeutom alebo špecialistom (prípadne dietológom), ktorý vám pomôže s vyváženosťou jedálnička. Pri liečbe dny sa ďalej odporúča zdravý životný štýl, zníženie telesnej hmotnosti pri nadváhe a obezite, pravidelný pohyb, zanechanie fajčenia, obmedzenie konzumácie alkoholu a pravidelný a dostatočný príjem tekutín.
Zdroje
1. Richette, P., & Bardin, T. (2010). Gout. Lancet, 375(9711), 2010, 318–328.
2. Bandúr, Š. (2020). Hyperurikemie z perspektivy nefrologického pacienta. Vnitrní lékarství, 66(4), 259–266.
3. https://nemoci.vitalion.cz/dna/
4. https://elevatehealthaz.com/wp-content/Purine%20Table.pdf
5. Li, L., Zhang, Y., & Zeng C. (2020). Update on the epidemiology, genetics, and therapeutic options of hyperuricemia. American Journal of Translational Research, 12(7), 3167–3181.
6. Yokose, C., McCormick, N., & Choi, H. K. (2021). The role of diet in hyperuricemia and gout. Current Opinion in Rheumatology, 33(2), 135–144.
7. Zhang, Y., Chen, S., Yuan, M., Xu, Y., & Xu, H. (2022). Gout and Diet: A Comprehensive Review of Mechanisms and Management. Nutrients, 14(17), 3525.
8. Danve, A., Sehra, S. T., & Neogi, T. (2021). Role of diet in hyperuricemia and gout. Best Practice & Research: Clinical Rheumatology, 35(4), 101723.
9. Li, R., Yu, K, & Li, C. (2018). Diétary factors and risk of gout and hyperuricemia: a meta-analysis and systematic review. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, 27(6), 1344–1356.
10. Schlesinger, N. (2005). Diétary factors and hyperuricaemia. Current Pharmaceutical Design, 11(32), 4133–4138.